24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Juhani Tamminen Nollavitosten vaihtoaitiossa

Järviseudun Pallokerho pudotti perjantaina kiekkokevään suurimman siirtopommin.

Seura tiedotti, että Juhani ”Tami” Tamminen siirtyy valmentamaan JPK:n D1-ikäisten joukkuetta eli Nollavitosia yhden ottelun sopimuksella. Vastaansa JPK sai lohkonsa kovimman joukkueen eli tamperelaisen KooVeen, joka vei sarjapisteet mukanaan maalein 3–6.

MAINOS

Tammisen aiemmat valmentajan meriitit muiden muassa Ranskan miesten A-maajoukkueen ja Oulun Kärppien sekä Porin Ässien SM-liigajoukkueiden peräsimessä olivat käypää valuuttaa Nollavitosten kotihuipennukseen.

Peliä edelsi Tammisen pitämä luento.

Juhani Tamminen ei suurelle yleisölle esittelyjä kaipaa. Sittemmin Aurinkokuninkaaksi nimetty turkulainen kirjoitti nimensä historiankirjoihin ja otti paikkansa suomalaisten sydämissä vuonna 1971 Suomen jääkiekkomaajoukkueen voitettua ensimmäisen kerran Neuvostoliiton.

Izvestija-turnauksen tulos oli 4–2 Tammisen latoessa kaksi kiekkoa Viktor Konovalenkon selän taakse.

Tammisen saavutukset sekä kaukalossa että vaihtoaitiossa valmentajan roolissa ovat tuoneet hänelle paikan Suomen Jääkiekkomuseon valitsemana Jääkiekkoleijonana, numeroltaan 79.

Kokenut jääkiekkokoutsi Juhani Tamminen oli tyytyväinen näkemäänsä ja kokemaansa Alajärvellä.

Isommille kampoihin

JPK05-joukkue pelasi ensimmäiset pelinsä vuonna 2011. Suurin osa tämän kauden joukkueen jäsenistä on pelannut eskari-ikäisistä lähtien yhdessä.

Vuosien edetessä vauhtia ja taitoa on tullut lisää. Noin 15 pelaajan JPK on pystynyt myös tällä kaudella laittamaan kampoihin isommilleen eli liigaseurojen joukkueille, joilla saattaa olla satoja pelaajia yhdessä ikäluokassa.

– Olemme pystyneet pelaamaan huipputasoa kahdeksan vuotta tällä miehistöllä. Joukkueesta on tullut tyttömaajoukkuepelaajia ja useammalla pojalla on isoja unelmia. Menestys on vaatinut työtä ja työn pitää jatkua.

– Asenne, halu, luonne ja joukkuepelaaminen ovat isossa kuvassa. Kiekonkäsittelytaitojen tapaisissa asioissa on jouduttu antamaan tasoitusta suhteessa vastustajaan, mutta se on paikattu kovalla taistelulla.

Kantanen nostaa suojattinsa yhdeksi kaikkien aikojen kovimmista alajärveläisjoukkueeksi – kaikki lajit mukaan lukien. Kantasen mukaan joukkueen teini-ikäiset jäsenet ovat huikeita urheilijoita ja fiksuja kavereita.

Suurin osa kautensa sunnuntai-iltaan päättäneistä pelaajista jatkaa kiekkouraansa JPK:n C-ikästen Suomi-sarjan karsinnoissa. Osa pelaa D1-ikäisissä myös ensi vuonna. Pari pelaajaa jatkanee uraansa jyväskyläläisessä Jypissä.

Jääkiekkojännitystä ilmassa

JPK05:n kauden huipennusta oli Järviseudun jäähalliin saapunut seuraamaan kolmisensataa katsojaa: pelaajien vanhempia, isovanhempia, ystäviä ja myös Juhani Tammisen paikalle innoittamia urheilun ystäviä.

Ottelussa edettiin vuorovedolla. KooVee meni avauserässä johtoon ja JPK tasoitti. Yleisö innostui, kun JPK:n Nella Korpela niittasi ennakkoluulottomasti vastustajan laitaa vasten.

Avauserässä kotijoukkueella oli useampikin maalintekopaikka, joiden kokoon kuivumista yleisö säesti syvin huokauksin.

Tuulettamaan päästiin, kun JPK tasoitti ja meni vielä johtoon kaksi sekuntia ennen avauserän päättymistä.

Erätauolla kotijoukkueen valmennustiimiin kuuluva Pasi Kari totesi, ettei JPK:lle ole tullut vielä avauserän tapaista 25 torjuntaa yhdessä erässä.

Fyysisesti kookkaampi ja joissakin pelitilanteissa taidokkaampi KooVee ei ollut kuitenkaan millään tavalla ylivoimainen JPK:hon verrattuna.

Sinipaitainen JPK hävisi D1 AAA -sarjan ottelunsa lohkonsa kovimmalle joukkueelle eli KooVeelle.

Vaikka KooVee teki pientä pesäeroa ja rokotti JPK:ta ylivoimamaalillakin, oli kotijoukkueen vaihtoaitiossa hyvä henki. Marko Kantanen muisti mainita, jos oli tehty hyvä vaihto.

Kolmannen erän alun 2–4-tilanteessa Kantanen valoi uskoa suojatteihinsa tsemppaamalla, että taistellaan joka kiekosta. Kun kiekko helähtää viidennen kerran kotijoukkueen maaliin, Kantanen ohjeistaa, että nyt tarvitaan lyhyempiä vaihtoja ja kiekkoja maaliin.

Vaikka joukkueen yhteinen taival päättyi tappioon, jaksettiin myös iloita. Kotijoukkueen parhaana palkittiin Eemeli Kantanen. Sekä JPK, KooVee että JPK:n valmentajakaappaus Tamminen ikuistetaan yhteiskuviin.

Onnistunut vierailu

Juhani Tamminen oli tyytyväinen sunnuntaina näkemäänsä ja kokemaansa. Hänen mukaansa jääkiekko on ollut hänelle pelinä hyvä. Jääkiekko on parasta – heti oman perheen jälkeen – mitä Tammiselle on elämässään tapahtunut.

– Jos jääkiekon puitteissa joku pyytää saapumaan paikalle ja siitä koetaan lisäarvoa, tulen aina. Arvostan suunnattomasti sitä, että ihmiset järjestävät jotakin.

– Vanhana maajoukkuekapteenina on hieno nähdä, kuinka paljon meillä on lahjakkuutta. Ja mikä parasta: teillä on täällä miljoonan dollarin olosuhteet ja halli viimeisen päälle, mitä jäähallissa pitää olla. Hallissa on ennen kaikkea erittäin hyvä jää.

JPK05:n puolustaja Ville-Veikko Keski-Levijoki on harrastanut jääkiekkoa nelivuotiaasta lähtien. 13-vuotias nuorukainen on pelipaikaltaan puolustaja, mutta kovajalkaisena myös hyökkäyspään tehtävät sujuvat.

– Kropalla osaan pelata hyvin ja taklaukset ovat kovia. Olen joukkueen jäähypörssissä ykkönen, nuorimies virnistää.

JPK:n Nollavitoset on Ville-Veikon mielestä hyvin yhtenäinen joukkue.

– Osataan syötellä hyvin, luistelu on kova. Meillä on erittäin kova maalivahti.

Ottelun jälkeisessä joukkueen ja pelaajien vanhempien yhteisessä tilaisuudessa puheen pitäneen Ville-Veikko Keski-Levijoen suosikkipelaaja on NHL-seura Boston Bruinsissa pelaava slovakkipuolustaja Zdeno Chara.

Ville-Veikko Keski-Levijoki (oik.) kehuu joukkuettaan ja joukkuekavereitaan. Kuvaan hän halusi joukkuekaverinsa Elias Särkisen.


Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät