MAINOS

Jäitä ei sahata tänä keväänä Etelä-Pohjanmaalla

Jokien jäiden paksuudet ovat pohjalaismaakunnissa lähellä ajankohdan keskimääräistä. Jäiden kokonaispaksuudet ovat samaa luokkaa kuin viime keväänä, mutta teräsjäätä on selvästi vähemmän eli heikomman kohvajään osuus on viime kevättä suurempi. Lisäksi jään päällä on monin paikoin vettä, mikä heikentää jään kantavuutta.

ELY-keskus mittasi alueen jokivesistöjen jäiden paksuuksia viime viikon lopulla ja tämän viikon alussa. Kyrönjoen alaosalla jään paksuus oli 40-50 senttiä. Heikomman kohvajään osuus jään kokonaispaksuudesta oli 13-26 senttiä.

MAINOS

Perhonjoen alaosan tavanomaisella jääsahausalueella mitattiin jäiden paksuuksiksi 40-55 senttiä. Kohvajään osuus oli 12-23 senttiä. Vimpelin Savonjoella jään paksuudet olivat noin 35-45 senttiä, eli jonkin verran viime keväistä ohuempia.

Lapväärtin-Isojoella ja muissa rannikon pienemmissä joissa jäiden paksuudet olivat helmikuun lopulla noin 40-45 senttiä. Uusia mittauksia ei ole tehty, koska virtaamien kasvu on saanut jäät sulamaan rannoilta ja veden virtamaan jään päällä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ei tänä vuonna teetä jääsahauksia. Käytössä oleva jääsaha edellyttää vähintään 50 sentin teräsjäätä.

Jääsahauksia on tehty menneinä vuosina Kyrönjoella Isossakyrössä ja Isonkyrön alapuolisella jokialueella sekä joen suistossa Vassorinlahdella. Perhonjoella jääsahauksia on tehty joen alaosalla.

Kevään sulamiskausi on alkanut, mutta viime päivien yöpakkaset ovat hillinneet virtaamien nousua alueen joissa. Tämän hetken ennusteiden mukaan tulvahuiput sijoittuvat rannikon eteläisimmillä joilla ja Kyrönjoella huhtikuun alkupuoliskolle ja Keski-Pohjanmaan vesistöillä huhtikuun puolivälille tai loppupuolelle.

Kevättulvasta on tämän hetken ennusteiden mukaan tulossa keskimääräinen tai jonkin verran keskimääräistä pienempi Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla ja vähintään keskimääräinen Keski-Pohjanmaalla.

Lähiviikkojen sää vaikuttaa oleellisesti tämän kevään tulvatilanteeseen. Jos sulaminen jakaantuu pitkälle ajalle, niin kevättulvasta tulee todennäköisesti selvästi pienempi kuin viime vuonna. Jos taas lunta ja jäätä tulee vielä lisää ja sulaminen siirtyy huhtikuun loppuun, niin tulvariski kasvaa merkittävästi varsinkin Kyrönjoella.

Pääosin Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on nyt maaliskuun lopulla lähes yhtä paljon lunta ja vettä kuin viime vuonnakin.

MAINOS
Exit mobile version