-5.2 C
Alajärvi
perjantai 24.3.2023
spot_img
spot_img

Vaikka miinukselle jäätiin – Alajärven tulos lähes kaksi miljoonaa odotettua parempi

Alajärven kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös on lohdullista kuultavaa, vaikkakin sen tulos poistojen jälkeen on yli 900000 euroa miinuksella.

– Tulos on kuitenkin liki kaksimiljoonaa euroa odotettua parempi ja kaupungin taseeseen jää vielä 7,7 miljoonaa, sanoo talousjohtaja Tapani Kotanen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu muistuttaa, että talousarvio oli lähtötilanteessa miinusmerkkinen noin 1,5 miljoonaa ja vuoden aikana päätettyjen määrärahalisäysten jälkeen budjetoitu alijäämä oli jo noin 2,7 miljoonaa. Tämän lisäksi Lehtimäen kunnantalon arvosta poistettiin taseessa 600000 euroa, mikä näkyy sekin tuloksessa.

Kaupungin suuret investoinnit saadaan päätökseen kuluvan vuoden aikana. – Tämän jälkeen kaupungin palvelurakenne on kokoluokassaan valtakunnan kärkeä. Yksistään jo vapaa-aikakohteisiin investoidut n. 15 miljoonaa ei kuitenkaan ole kohtuuttomasti kasvattanut velkamäärää.

– Nyt kaupunki tarjoaa omille ja naapurikuntien asukkaille monipuoliset mahdollisuudet vapaa-ajan harrastamiseen sekä kaupungin järjestämiin muihin palveluihin.

Käyttötalous ja muu rahoitus

Alajärven kaupungin toimintatuotot olivat 29,2miljoonaa ja toimintakulut olivat 90 miljoonaa. Verotulot olivat vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan 28,9 miljoonaa laskien 2,6 prosenttia.

Valtion-osuudet laskivat 2,1 prosenttia edellisestä vuodesta ollen yhteensä 35 miljoonaa. Vuoden 2018 vuosikate on 2,6 miljoonaa eli 274 euroa asukas (674 euroa/asukas). Tilikauden tulos on poistojen jälkeen 912858,25 euroa alijäämäinen.

Kaupungin investoinnit vuonna 2018 olivat 8,21 miljoonaa. Merkittävimmät investointikohteet olivat uuden monitoimihallin ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön rakentamisen käynnistyminen.

Mittavimpana peruskorjauskohteena oli terveyskeskuksen saneeraus, jonka kustannukset vuodelle 2018 olivat 1,9 miljoonaa. Lisäksi investoitiin kaavateihin miljoona ja vesi- ja viemärilaitoksen saneeraukseen ja verkostoihin 357000.

Investoinnit ovat hieman nostaneet lainakantaa, mutta lainamäärä asukasta kohti on kuitenkin alle maakunnan ja valtakunnan keskiarvon. Kaupungin lainakanta oli 23,6 miljoonaa ja lainakanta kasvoi noin 2,5 miljoonalla edelliseen vuoteen verrattuna. Lainat asukasta kohden olivat 2434 euroa asukas.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kommentoi tilinpäätöstä todeten, että viime vuosi 2018 oli erittäin haasteellinen suomalaisille kunnille ja kaksi kolmasosaa kunnista teki miinusmerkkisen tuloksen.

Alajärven kaupungin talousarvio oli lähtötilanteessa miinusmerkkinen noin 1,5 miljoonaa ja vuoden aikana päätettyjen määrärahalisäysten jälkeen budjetoitu alijäämä oli jo noin 2,7 miljoonaa.

Kaupungin viime vuoden tulos oli 912000 euroa ja siitä noin 500800 euroa oli kiinteistön tasearvon alaskirjausta. Ilman tätä tulos olisi ollut miinusmerkkinen noin 400000 euroa.

– Tulosta voidaan pitää kaikesta huolimatta hyvänä. Vaikka vuoden 2018 tulos oli 912.000 euroa negatiinen, se oli kuitenkin lähes kaksi miljoonaa euroa budjetoitua alijäämää parempi. Tarkkaa taloudenpitoa tulee edelleen jatkaa, Koivunen muistuttaa.

Hallintojohtaja Nina Pärssinen muistuttaa, että tulevan viiden vuoden aikana Alajärven kaupungilta eläköityy paljon ihmisiä, ja työvoimatarpeeseen varautuminen täytyy aloittaa välittömästi. Noin tuhannesta työntekijästä 200 on yli 60 -vuotiaita.

– Olemme miettineet erilaisia keinoja kertoa nuorille, että Alajärvellä on pian töitä tarjolla paitsi teollisuudessa, myös kuntasektorilla. Myös työvoiman saantia oppisopimuksella on pohdittu, Pärssinen kertoo.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät