-3.5 C
Alajärvi
torstai 23.3.2023
spot_img
spot_img

Ehdokkaat vaalipaneelissa Alajärvellä

Alajärven nuorisovaltuusto järjesti alueen kansanedustajaehdokkaille vaalipaneelin.

Nuorisovaltuuston Akseli Koskenmäki ja Fanni Yliaho hoitivat tilaisuuden vetotehtävät mallikkaasti.

Mukaan oli saatu ehdokkaista Heli Hämäläinen (vihr.) Alajärveltä, Olli Ketola (vas.) Alajärveltä, Emma Kivikangas (sd.) Kauhavalta, Antti Joensuu (kesk.) Alajärveltä, Helena Lahtinen (kok.) Lapualta, Anneli Manninen (sin.) Seinäjoelta, Eliisa Panttila (ps.) Teuvalta ja Maria Viita-aho-Tohni (kd.) Lappajärveltä.

Tilaisuuden vetäjinä toimivat Akseli Koskenmäki ja Fanni Yliaho nuorisovaltuustosta. Nuoresta iästään huolimatta parivaljakko hoiti tilaisuuden vetämisen erittäin mallikkaasti.

Paikalle saapunut runsaslukuinen väki odotti ehkä enemmänkin vastakkainasettelua ehdokkailta, mutta kovin kiivasta väittelyä ei saatu aikaiseksi.

Eniten erimielisyyttä tuli maahanmuuttopolitiikasta, jossa Perussuomalaisten Eliisa Panttilan esittelemä tiukempi linja korostui, kun taas vasemmistoliiton Olli Ketola ja vihreiden Heli Hämäläinen puolustivat erityisesti työperusteista maahanmuuttoa.

Ketola korosti, että väen vanhetessa Suomeen on pakko saada työvoimaa ulkomailta. Hämäläinen oli samaa mieltä siitä, että huoltovarmuutta on muutoin vaikea ylläpitää.

Akseli Koskenmäki ja Fanni Yliaho kyselivät ehdokkailta mm. seuraavia asioita: miten nuoret otetaan huomioon? Mitä mieltä olette maahanmuutosta? Miten maataloutta pitäisi tukea? Miten näet yritysten ja yrittäjien tulevaisuuden?

Ensimmäistä kertaa ehdokkaana oleva Heli Hämäläinen työskentelee Luonto- ja ympäristöalan ammatillisena opettajana ja varakaupunginvaltuutettuna Alajärvellä.

Hämäläisen kärkiteemana ovat erityisesti koulutusasiat, maaseudun elinvoimaisuus ja vanhustenhuolto. Ennaltaehkäisevän työn ja erityisesti yhdistyksissä tehtävän työn arvostusta pitäisi nostaa.

Nuorten seura- ja yhdistystoiminta ovat erittäin kustannustehokkaita syrjäytymisen estäjiä. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä ei pitäisi Hämäläisen mukaan tukea valtion toimesta. Erilaisia perheiden tukitoimia, kuten vauvaikäisten kotiapua pitäisi kehittää.

Helena Lahtinen on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri ja hän toimii Laihian kunnan terveys- ja hyvinvointijohtajana. Lahtinen on toiminut aiemmin aktiivisesti kristillisdemokraattien riveissä, mutta vaihtoi puoluetta viime syksynä.

Lahtisen sydäntä lähellä ovat erityisesti terveys- ja hyvinvointiasiat. Lahtinen on huolissaan siitä, että lapsia syntyi viime vuonna maahamme ennätyksellisen vähän. Lapsiperheitä tulee tukea entistä paremmin neuvola- ja oppilashuolto palveluiden osalta.

Lahtinen toivoo, että hallitsematonta maahanmuuttoa ei enää koskaan syntyisi. Työperäinen maahanmuutto on sen sijaan kannatettavaa.

Antti Joensuu on rehtori, sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Alajärveltä. Joensuun kärkiteemoja ovat koulutusasioiden lisäksi erityisesti kotimainen ruokatuotanto ja maaseudun elinvoimaisena pitäminen.

Puhdas kotimainen ruoka on aivan erityisen tärkeä turvata. Tuottajahinnat pitäisi saada järkevälle tasolle. Nuoria pitää Joensuun mukaan kuunnella tarkalla korvalla ja antaa myös vastuuta.

Yleisöä vaalipaneeli veti Alajärven Nuorisoseuralle varsin runsaasti.

Vanhempien tulisi ohjata nuoria enemmän työntekoon, sillä kotoakin löytyy monesti sopivia tehtäviä joista nuori kyllä selviytyy ja saa samalla eväitä elämäänsä. Maahanmuuttoasioissa Suomen täytyy pitää kiinni kansainvälisistä sopimuksista.

Eliisa Panttila on Teuvan Perussuomalaisten puheenjohtaja ja hän työskentelee maatalouslomittajana. Panttilan mielestä matalapalkka-aloille on saatava lisää rahaa, jotta työstä saatavalla palkalla voi tulla toimeen.

Turvallisuusasiat ja maahanmuuttopolitiikka ovat hänelle tärkeitä teemoja.
Panttila palauttaisi koulutusmäärärahat ennalleen ja ottaisi varat perussuomalaisten toissijaiseksi katsomista maahanmuuttotuista.

Panttilan mukaan he eivät kulttuurillisista syistä kotoudu helposti Suomeen. Erityisen riskin tuovat yksinäiset, armeijaikäiset pakolaiset, jotka ovat Panttilan mukaan turvallisuusuhka.

Kristillisdemokraattien Maria Viita-aho-Tohni on Lappajärveläinen yrittäjä. Hän toimii Lappajärven kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä. Yrittäjyys ja eritysesti yrittäjyys maaseudulla on Viita-aho-Tohnille tärkeä asia, kristillisten arvojen ohella.

Nuorisolle pitäisi tarjota tukea entistä nopeammin jos ongelmia huomataan. Maahanmuuttajina pitäisi ottaa ensisijaisesti kristittyjä, jotka ovat vainottuja ja vaarassa kriisialueilla.

Kotimaisen ruoan ostaminen on aina ekoteko. Yrittäjille pitäisi taata samanlainen sosiaaliturva kuin muillekin kansalaisille.

Sosiaalidemokraattien Suomen nuorin kaupunginvaltuutettu, Emma Kivikangas (20 v.) tulee Kauhavalta. Kauhavalalla Kivikangas toimii kasvatus- ja opetuslautakunnassa, sekä kaupunginhallituksen varajäsenenä.

Kivikankaan vaaliteemoja ovat mm. tasa-arvoisuus, vanhustenhoidon tilan parantaminen sekä koulukiusaamisen pois kitkeminen. Nuorisolle pitäisi järjestää myös paremmin työmahdollisuuksia ja kesätöitä omilta paikkakunnilta.

Kivikankaan mukaan meidän pitäisi auttaa sodanjaloista tulevia, sillä meitäkin on aikanaan autettu kriisitilanteessa. Työperäistä maahanmuuttoa pitäisi lisäksi tukea, jotta huoltovarmuus säilyisi.

Kolmatta kertaa ehdolla oleva Anneli Manninen on koulutukseltaan konetekniikan diplomi-insinööri. Nykyään hän on eläkkeellä, mutta toimii aktiivisesti Seinäjoen kunnallispolitiikassa. Manninen on myös maakuntahallituksen 1. varapuheenjohtaja.
Manniselle tärkeitä asioita ovat työllisyysasiat ja aivan erityisesti nuorisotyöllisyys. Syrjäytymiskehitys pitää pysäyttää. Kasvatusasioissa myös kotien pitäisi ottaa isompaa roolia koulun ohella.

Ilmastoasioissa voisi edetä Mannisen mukaan maltilla ja järkikädessä. Ei rajoja kiinni, mutta hallitsematonta maahanmuuttoa ei saa tapahtua. Suosikaa kotimaista ruokaa, lähituotantoa ja luomua.

Olli Ketola on toiminut yhdeksän kautta Alajärven valtuustossa ja hän on myös Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunnan jäsen.

Yrittäjänä toimiva Ketola on huolissaan vanhustenhoidon tilasta ja työllisyydestä. 40 vuotta yrittäjänä toiminut Ketola ajaisi eduskunnassa myös yrittäjien eläkejärjestelmän uudistusta. Maatalous on vaikeuksissa ja tukea tulisi antaa niille, jotka oikeasti ottavat leipänsä maataloudesta.

Maahanmuuttoa tarvitaan, koska väestö ikääntyy ja työvoimaa ei vain ole jatkossa tarpeeksi. Yrittäjyyden kynnys on kasvanut turhan suureksi. Halpatuonti syö terveitäkin yrityksiä ja työpaikkoja.

Kai Hannulabacka

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät