Alajärvellä jaetaankin nyt vauvalahjoja varsoille

Kunnat kilpailevat vauvalahjoillaan, mutta Alajärvellä ollaan laukka-askelta pidemmällä. Alajärven Hevosjalostusyhdistys on ideoinut varsalahjan.

Yhdistyksen järjestämissä 1. luokan koulukisoissa ratsasti monta seuran edustajaa. Isabell Allosen Pirtuli poikkesi kisan jälkeen tervehtimään yleisöä.

– Jokainen tänä vuonna syntyvä varsa saa meiltä varsariimun, kertoo yhdistyksen sihteeri Pirjo Allonen.

MAINOS

Hevosjalostusyhdistys kokoaa ja palvelee niin ratsu- kuin ravipuolen väkeä. Mukaan toivotaan kaikkia hevosmielisiä, myös ja erityisesti nuoria.

– Liittyessään voi lunastaa samalla Suomen Ratsastajainliiton jäsenyyden, johon kuuluu harrastajille tarpeellinen tapaturmavakuutus, vinkkaa Allonen.

Asiantuntijaluennoilta tuoretta tietoa

Yhdistys järjestää asiantuntijaluentoja, kisoja sekä yhteiskuljetuksia hevostapahtumiin.
Kevään aikana alkavat nuorten harrastajien vetäminä lasten hevoskerho (Isabell Allonen ja Emilia Kujala) ja keppihevoskerho (Hilla Hautamäki).

Seuraava, Jamin kanssa järjestettävä asiantuntijaluento 9. toukokuuta käsittelee hevosen kivun hoitoa. Eläinlääkäri Ann-Helena Hokkasen vetämään koulutukseen jäsenet pääsevät kympillä, muut 15 eurolla.

Suurelle yleisölle yhdistys esittäytyy jälleen Rokulipäivillä hevosten match show´n ja keppihevosten estekisan merkeissä.

Liekki puhallettiin roihuun

Alajärven Hevosjalostusyhdistyksen vanhimmat pöytäkirjat löytyvät vuodelta 1929.

Hevosjalostusyhdistyksen toiminta puhallettiin uuteen roihuun joitakin vuosia sitten. Ohjaksissa on Pekka Syrjälä, varaohjastajana Markku Latvala ja muina jäseninä Pirjo Allonen, Ville Ala-Lantela, Henna Kujala, Sanna Ormiskangas, Anniina Pohjoiskangas ja Anni Hotakainen. Varajäseniä ovat Henna Latvala ja Jasmiina Aho.

Historiankirjat kertovat yhdistyksen perustetun jo sata vuotta sitten, vuonna 1918.

– Rekisteröinnistä on merkintä vuodelta 1957, Allonen kertoo.

Hiittirata haaveena

Yhdistyksen ratsastajien tukikohta on Sanna Ormiskankaan luotsaama Järviseudun Ratsutoimen talli, jonka maneesissa Hoiskossa järjestetään tänäkin vuonna useita este- ja koulukisoja. Ne tarjoavat nuorille mahdollisuuden kilpakokemuksen kartuttamiseen.

Alajärven hevosjalostusyhdistyksen nuoriin kisaajiin kuuluu Viivi Hämeenniemi Ransu-poninsa kanssa.

Raviharrastajille kaivataan kipeästi harjoitusrataa.

– Ravihevosia on paljon, ja harvalla on lähellä teitä, jotka pohjansa ja liikenteensä puolesta soveltuvat ajamiseen. Koppien kanssa ajetaan pitkiä matkoja 3-5 kertaa viikossa, kuvaa Henna Latvala.

Monta menestynyttä ravuria

Ravipuolella pieni seura voi polleana esitellä useita jäsentensä omistamia ja valmentamia, jopa 75-tasolla kavionsa näyttäneitä huippuhevosia. Alajärven alueella valmentaa vuoden ravivalmentajanakin palkittu menestysnimi Kati Lindsberg.

Menestyneitä lämminverisiä löytyy tällä hetkellä mm. Jasmiina Aholta ja Kalervo Kujalalta; takavuosina menestystä ovat niittäneet mm. Antti Laukkosen ja Vilho Kivistön tallin ravurit. Kuningatar-kisakokemusta on ainakin Petri Koskenmäen Poljennolla; varahevoseksi pääsi viime vuonna Henna ja Markku Latvalan Loikkaus.

Ravihevosia omistetaan myös kimpassa.

Ravihevosten kasvatustakin löytyy.

– Esimerkiksi Pohjoiskankaan tilalle syntyy ensi kesänä jo tallin 17:s kasvatti, kertoo Henna Latvala.

Alajärveläiset omistavat Hippoksen mukaan yhteensä 126 hevosta, joista suomenhevosia on 48, poneja 37, ratsuja 25 ja lämminverisiä 16.

Minna Saloranta

 

 

MAINOS
Exit mobile version