-2.9 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Soinillinen -festivaali kyläili soinilaisissa kodeissa ja koululla

PUUHI-hankkeen aktiivi Leena Valkeus ja Puuhi-tuvan piirtänyt arkkitehti Anssi Lassila juhlistivat tuvan valmistumista.

Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillisen takana vaikuttava kulttuuriyhdistys Suomenselän Kesä ry järjesti viikonloppuna kaikille avoimen tempauksen, jossa musiikkia vietiin Soinin yhtenäiskoululle sekä soinilaisiin kyliin.

Koulukonsertissa perjantaina oli mukana folktrio Poja! Konsertissa kaikki Taimelan ja Soinin yhtenäiskoulun oppilaat saivat annoksen eri murteilla esitettävästä kansanmusiikista.

Kirkkoherra Pasi Kilpeläinen siunasi Puuhi-tuvan käyttöön. Taustalla Ranta-ahon talo, jota kunnostetaan tapahtumien käyttöön.

Festivaalin alatapahtuman juuret ovat Portugalissa toteutetussa kotikonserttikonseptissa; ”Mi casa es tu casa”, eli ”Minun kotini on sinun kotisi” taipui Soinissa kolmeen eri puolilla kuntaa järjestettyyn kotikonserttiin, joissa multimuusikot Tero Pajunen, Esko Grundström ja Tomas Takolander vastasivat kukin vuorollaan kylään saapuvien hengenravinnosta.

Muusikko Tero Pajunen konsertoi Kukonkylän Merja ja Antti Källissä. Taitavaa kitarointia, kurkkulaulua ja nenähuilun soittamista kuunteli parikymmentä kuulijaa.

Konsertin päälle juotiin kahvit ja vaihdettiin ajatuksia yleisön ja esiintyjien kesken. Kaikkiin konsertteihin oli vapaa pääsy.

Kirkonkylällä kotikonsertti pidettiin Arja ja Anssi Lassilan kotona, Parviaisissa Leena ja Erkki Valkeuden kotona ja Kukonkylällä Merja ja Antti Källin kotona.

Puuhin siunaamistilaisuus

Kotikonserttipäivä päättyi soinilaisarkkitehti Anssi Lassilan piirtämän kylätalo Puuhin siunaamistilaisuuteen.

Ahti Aho, Anssi Lassila ja Jan Österlund ihastelivat Puuhi-tuvan valmistumista.

Kirkkoherra Pasi Kilpeläinen toivoi ”alttaritauluna” toimivan luontomaiseman tuovat luovuutta ja ihmisten keskinäistä hyvinvointia Puuhin ympäristöön.

PUUHI-hankkeen taustalla on Kyläpääskyt ry, joka on hankerahoituksella toteuttanut PUUHI-kulttuuritalon Parviaisiin. Iiroonrannan hanke on toteutettu Kuudestaan ry:n hankerahoituksen turvin.

Yksityisrahoitusta on saatu Kuortaneen Säästöpankkisäätiöltä ja Alajärven Osuuspankin Soinin aluekonttorilta. Väliaikaisrahoitus saatiin Soinin kunnalta. Omarahoitusosuus oli noin 8000 euroa.

Hankkeen aktiivi Leena Valkeus kiitti aktiiveja hankkeen onnistumisesta.

-Yksinkertainen on kaunista. Tällä toteutuksella kunnioitamme samalla entisiä alueen asukkaita. Toivotaan, että tämä yksinkertainen puurakennus palvelee kulttuuriväkeä. Viereinen Ranta-ahon talo kunnostetaan keittiö- ja ruokailutilaksi, kertoi tyytyväinen Valkeus.

Mukana illan viimeisessä konsertissa olivat soittimineen myös Soinillinen-festivaalilta tutut taiteelliset johtajat Juhana Inkinen sekä Juuli Holma. Ilta päättyi Open Stage -jamisessioon, jossa kaikki vapaaehtoiset saivat osallistua musisointiin.

Tulevana kesänä musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillinen järjestetään 14.-16.kesäkuuta kolmannen kerran.

Rami Puro

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät