Pääsiäisen vaarat lemmikeille

Mainos[adrotate banner="3"]

Pääsiäinen on hyvän ruoan, suklaan ja muiden herkkujen aikaa. Monet pääsiäisruoat eivät kuitenkaan sovi koiran vatsalle ja muun muassa tumma suklaa voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen myrkytystilan.

Kissalle taas vatsavaivoja voivat aiheuttaa pääsiäiskukat ja -koristeet. Pääsiäiskoristeet ja –ruoat kannattaa siis säilyttää lemmikin ulottumattomissa, jotta pääsiäinen sujuu turvallisesti.

MAINOS

Koiralle vaarallinen suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää.

Yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytysoireita syötyään yli 100-200 grammaa maitosuklaata tai 25-50 grammaa tummaa suklaata.

Tavallisia suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. Koira voi myös täristä, vaikuttaa levottomalta sekä saada kramppeja ja sydämentykytystä. Jos koiralla ilmenee myrkytyksen oireita tai koira on syönyt vaarallisen määrän suklaata, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Pääsiäisruoat eivät sovi koiralle

Monet pääsiäisruoat ja niiden jämät olisivat koiran mieleen, mutta ne sisältävät yleensä paljon suolaa ja rasvaa eivätkä siitä syystä ole hyväksi koiralle. Myös viinirypäleet ja rusinat, pähkinät, sipuli ja erilaiset taikinat voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja.

Jos haluat hemmotella koiraasi pääsiäisherkulla, anna sille mieluummin herkullinen puruluu tai annos jotain erityisen herkullista koiranruokaa.

Pääsiäiskoristeet voivat aiheuttaa suolitukoksen

Pääsiäiskoristeet kuten muoviset pääsiäismunat, virpomisoksat, tipukoristeet, höyhenet ja pääsiäismunista tulleet lelut voivat kissan tai koiran silmissä näyttää leluilta – tai syötäviltä. Ne kannattaa siis sijoittaa lemmikin ulottumattomiin.

Nieltynä koristeet tai muut pikkuesineet voivat juuttua lemmikin nieluun tai ruoansulatuskanavaan, mikä voi aiheuttaa tukehtumisen, suolistotukoksen tai haavoja ruoansulatuskanavaan. Vierasesine voidaan joutua poistamaan tähystämällä tai leikkaamalla.

Pääsiäiskukat voivat olla kissalle vaarallisia

Monet kukat ja kasvit kuuluvat pääsiäiseen, mutta tietyt kukat ovat kissoille myrkyllisiä, muun muassa narsissi ja pääsiäislilja.

Jos ostat kotiisi pääsiäiskukkia, varmista siis ensin, että ne ovat kissalle myrkyttömiä – tai hanki tekokasveja.

MAINOS
Edellinen artikkeliHirvivahinkokorvausten määrä kasvoi Etelä-Pohjanmaalla
Seuraava artikkeliVimpelin Kirkkosilta korjaukseen