25 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Lankalauantaina tunnelma katossa Sääksjärvellä

Vimpeläisbändi Mauno Henriks on esiintynyt kotikonnuillaan jo 18 lankalauantaina.

Petri Mäenpää soitti kaikuvat kitarasoolot ja ikimuistoiset introt Mauno Henriksin lankalauantain keikalla.

Tänä vuonna kolme settiä käsittänyt kokonaisuus tarjoiltiin Sääksjärven nuorisoseurantalolla, Sääksjärven Nuorisoseuran isännöidessä tapahtumaa. Kotimaisista pop- ja rock-klassikoista koostunutta keikkaa oli saapunut seuraamaan 192 eri-ikäistä musiikin ystävää.

MAINOS

Edellisvuosina coverbändi esiintyi lankalauantaina paikallisessa ravintolassa, mutta koska Vimpelistä ei löydy tällä hetkellä ravintolaa, ojensi Sääksjärven Nuorisoseura alkuvuodesta kätensä yhtyeelle ja ehdotti keikkapaikaksi vuonna 1953 valmistunutta nuorisoseurantaloa.

Keikka varmistu noin kuukauden päivät sitten. Tapahtumaa valmistelemassa ollut nuorisoseuran yhdeksänjäseninen johtokunta odotti ennakkoon paikalle vähintään sataa kuulijaa.

Sääksjärven Nuorisoseuran varapuheenjohtaja Marko Aho ja johtokunnan jäsen Saija Rantala olivat mukana järjestämässä Mauno Henriksin keikkaa, jolle odotettiin vähintään sata, mutta saatiin vajaat kaksisataa kuulijaa.

Viime vuonna nuorisoseuran johtokunnassa aloittanut Saija Rantala on vetänyt talolla järjestettävissä tapahtumissa karaokea. Lauantaina hän istui lippuluukun takana.

Vielä puolisen tuntia ennen ennakkoon annettua ensimmäisen setin h-hetkeä Sääksjärven nuorisoseurantalolla on melko seesteinen ja puheensorinan täyttämä tunnelma.

Salissa nostatetaan tunnelmaa muiden muassa Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maalla. Väkeä tulee paikalle vähitellen. Tuttuja tavataan, iloisesti halataan ja vaihdetaan kuulumisia.

Sääksjärveläislähtöiset sisarukset Elisa Lehmusoksa ja Ari ja Riku Latvala sekä Elisan puoliso Atte Lehmusoksa saapuivat viettämään pääsiäistä sisarusten kotikulmille. Elisa Lehmusoksa kertoo, että jokavuotisen perinteen mukaan käydään tansseissa Vimpelissä tai lähikunnissa – tai Mauno Henriksin keikalla.

– Aika monena pääsiäisenä on käyty Vimpelin keskustassa, mutta nyt on hyvä, ettei tarvitse lähteä Sääksjärveltä, Elisa Lehmusoksa tuumaa.

Tähän väliin Ari Latvala toteaa, että Helmiä rakkaudella kaivaten eli lähettää terveisensä Ravintola Sopupeliä pitkään pyörittäneelle Helmi Ahoselle.

– Mauno Henriks sulautuu hyvin tilanteeseen kuin tilanteeseen ja soittaa hyvän keikan, uskoo Latvala.

Riku Latvalan toiveena oli, että ihmiset ymmärtäisivät Mauno Henriksin esiintymisen kaikesta syvyydestä myös huumorin. Atte Lehmusoksalta löytyy puolestaan ytimekäs luonnehdinta illan orkesterin osaamisesta: – Mauno Henriks on kuin Vimpelin Veto: kunnari joka kerta!

Elisa ja Atte Lehmusoksa sekä Ari Latvala olivat nähneet Mauno Henriksin keikalla myös aikaisemmin.


Tiivistä tunnelmaa

Mauno Henriksin lankalauantain ohjelmassa oli kolme settiä. Ilta avattiin Leevi and the Leavingsin, Juice Leskisen ja toisen vimpeläisbändin eli Poplareiden kappaleilla.

Tunnelma tiivistyi viimeistään Juice Leskinen Grand Slamin Eesti-biisillä, jonka aikana yleisö yltyy yhteislauluun. Myös keikkayleisön nuorimmat, vastikään täysi-ikäisyyden saavuttaneet nuoret tuntevat 80- ja 90-lukujen suomihittien sanat.

Laulusolisti Mika Vanhamäki kertoi ennen keikkaa, että vauhtia kiihdytetään loppua kohti. Näin myös tehtiin ja yleisö tykkäsi.

Ensimmäisen setin jälkeen lipunmyynnistä vastannut Saija Rantala kertoo väliaikatietona, että lippuja on myyty 166 kappaletta. Osa keikalle tulleista seuraa keikkaa yläkerran baarin screeniltä, ystävien tai tuttavien kanssa jutellen. Nuorisoseuran konkareihin kuuluva Seppo Mäkelä kuvaa ja taltioi keikan. Esiintyjä saa halutessaan tallenteen omakseen. Näin on tehnyt muiden muassa Anneli Mattila.

Seppo Mäkelä on ollut mukana järjestämässä ja taltioimassa monia Sääksjärven Nuorisoseuran järjestämiä musiikillisia tapahtumia.

Lattia notkuu

Laulusolisti Mika Vanhamäki, kitaristi Petri Mäenpää, basisti Jukka Kivinen ja rumpali Markus Mäenpää laittoivat Sääksjärvellä parastaan, Seppo Santalan vastatessa äänestä ja miksauksesta. Kitaristi Mäenpää villitsi yleisöä esimerkiksi Pelle Miljoonan Tahdon rakastella sinua -kappaleen maagisella introlla.

Lattia notkui, kun Oikeus on voittanut taas tai Vuonna 85 soivat lankalauantain illassa. Eppu Normaalin Suomi-ilmiötä Mauno Henriks ei ollut aikaisemmilla keikoillaan esittänyt.

Tätä pientä kuriositeettia ei salin puolelta huomannut, sen verran hyvin uraani halkesi ja yleisö lauloi mukana.

Vaikka tunnelma nousi kattoon, ei salin puolella, yläkerran baarissa tai nuorisoseurantalon edustalla ollut merkkejä häiriökäyttäytymisestä. Ihmiset olivat liikkeellä iloisella mielellä.

lllan kolmatta settiään Mauno Henriks aloitti pääsiäissunnuntain puolella. Epuilla lähdettiin liikkeelle ja sen jälkeen mentiin Sainpakalle Poplareiden tahtiin.

Jarrua ei painettu, kun ilmoille kajahti Popedan Kaasua, komisario Peppone. Encoreenkin saakka päästiin, eikä siitä selvitty yhdellä kappaleella, yleisön vaatiessa lisää.

Jukka Kivisen illan toinen laulusoolo oli kuulaana soinut Hurriganesin tutuksi tekemä I Will Stay. Mika Vanhamäki ilmoitti lopulta, että nyt ei sanota da-da vaan Njet Njet: Eppu Normaalin neljän vuosikymmenen takainen hittibiisi villitsi väkeä myös Sääksjärvellä.

Basisti Jukka Kivinen kertoo lankalauantain keikan olevan oikeasti kolmen päivän projektin.

Mauno Henriks -yhtye näki päivänvalon vuonna 2001. Tuolloin vielä nimeä vailla ollut kokoonpano esiintyi Vimpelin Kisarannan terassilla.

– Rantalan Mika perusti meille bändin, mutta oli itse vain yksissä treeneissä mukana, mutta soitti Poplareissa. Mauno Henriks -nimen keksi puolestaan Juha Siirilä, kun Poplaripastoreille keksittiin nimeä. Muita nimivaihtoehtoja olivat Iloinen kupla ja Veikko’s Vectra, muistelee Vanhamäki.

Rumpali Markus Mäenpää tahditti Mauno Henriksin menoa sunnuntain puolelle saakka.

Kun Mauno Henriks aloitteli coverbändin taivaltaan, sillä oli repertuaarissaan 17 kappaletta. Kappaleiden määrää on lisätty pikkuhiljaa ja nyt se liikkuu 60:n paikkeilla.

Lankalauantain keikoilla on ollut yhtyeen jäsenten mukaan hauska soittaa, mutta roudaaminen on oma lukunsa. Jukka Kivinen tuumaa, että lankalauantain keikka on oikeasti kolmen päivän projekti treenaamisineen ja roudaamisineen.

Tänäkin vuonna pitkäperjantai oli Maunoille treenipäivä. Edellisen kerran treenattiin kolme viikkoa ennen keikkaa. Viimeksi esiinnyttiin heinäkuussa.
– Ja joulun aikaan käytiin jotain rämmäyttämässä, valottaa Vanhamäki.

Sääksjärven nuorisoseurantaloa kunnostetaan lähitulevaisuudessa muiden muassa rakentamalla terassi.

Yhtyeen jäsenet totesivat ennen keikkaa kuin yhdestä suusta, että pääsiäinen on yhtyeen jäsenten perheiden näkökulmasta pilalla lankalauantain keikan takia. Yhtye ei ole kuitenkaan sulje pois lankalauantain keikkaputken jatkumoa, vaan ainakin Mika Vanhamäen mukaan perinne jatkuu ensi vuonna.

– Ei me varmaan malteta luopua lankalauantain perinteestä.

Toimintaa ja korjausta

Sääksjärven Nuorisoseuralla on pitkä kokemus keikkojen järjestämisestä. Aikaisemmin nuorisoseuralla on kuultu niin Einiä, Kasevaa kuin Jukka Kuoppamäkeäkin. 60-luvun illoissa ja rautalankailloissa on koettu Rock Jerry ja The Sounds, The First -yhtye sekä Sixties Blondies -trio. Maaliskuussa Sääksjärvellä vieraili Idols-menestyjä Jere Övermark. Ensi heinäkuussa, Sääksjärven Kyläseuran järjestämien markkinoiden aikaan, yleisöä villitsee puolestaan Meiju Suvas.

Sääksjärven Nuorisoseuran johtokuntaan tuli viime vuonna viisi uutta jäsentä. Uudellakin kokoonpanolla yhteistoiminta sujuu, ideoita löytyy ja asioita saadaan aikaan.

Puheenjohtaja Mirja Lassila-Ylihärsilä kertoo, että Sääksjärvellä on alkamassa Seurantalo 5 -hanke. Tässä hankkeessa uusitaan muiden muassa nuorisoseurantalon eteisen lattia ja ulos tehdään sadan neliön suuruinen terassi valaistuksineen.

Hankkeella lisätään talon viihtyisyyttä sekä yksityis- että yleisötilaisuuskäytössä. Elyn tukemassa hankkeessa on paljon talkootyötä ja siihen yhdistyksen piiristä löytyykin jo aikaisemmissa hankkeissa rutinoitunut talkooporukka. Myös uusia vapaaehtoisia on lupautunut mukaan.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät