-5 C
Alajärvi
maanantai 27.3.2023
spot_img
spot_img

Jäykäntuvalta väriä kevääseen kuvataidenäyttelyssä

Vimpelin Jäykäntuvalla avattiin tiistaina Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston Vimpelin Päivämaalarit -kuvataideryhmän ja Maalataan ja askarrellaan -ryhmän näyttely, jota voi käydä ihailemassa keskiviikosta lähtien.

Esillä on muiden muassa maalauksia ja posliinimaalauksia. Tänä vuonna ei järjestetä erillistä ja kaikille kuva- ja kädentaidon ryhmien yhteistä kevätnäyttelyä.

Järviseudun sairaalan tiloissa kokoontuneessa Päivämaalarit-kuvataidepiirissä oli päättyneenä lukuvuonna kymmenen opiskelijaa. Maalataan ja askarrellaan -ryhmä kokoontui puolestaan Vimpelin yhteiskoululla ja siinä oli viime lukuvuonna mukana 11 henkilöä. Sirpa Kataja opettaa molempia ryhmiä myös tulevana lukuvuonna.

– Molemmissa ryhmissä saa tehdä ihan vapaasti, eikä ole mitään ennalta annettua teemaa, valottaa Kataja ja jatkaa:

– Posliinimaalauksella on monia erilaisia mahdollisuuksia. Ryhmään voi tulla, vaikka kokisi, ettei ole hyvä piirtäjä.

Maalataan ja askarrellaan -ryhmä on toiminut nykymuodossaan kaksi vuotta. Päivämaalarit on toiminut jo 12 lukuvuoden ajan.

Opetusta kylille

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto on perustettu vuonna 1967. Opisto on koko olemassaolonsa aikana profiloitunut oppilaitokseksi, joka järjestää harrastusmahdollisuuksia myös kuntakeskusten ulkopuolella.

Piakkoin rehtorin tehtävistä eläköityvä Aulis Hautamäki kertoo, että opistolla on opetusta noin 60:ssa eri toimipisteessä. Vimpelissä on kansalaisopiston tarjontaa edelleen Rantakylällä ja Sääksjärvellä.

– Kansalaisopisto on ollut monesti viimeinen palvelu, joka on lähtenyt kylältä. Tarjontamme halutaan pitää mahdollisimman kattavana, eikä sitä keskitetä Alajärvelle vaan toimintaa on myös Soinissa, Lehtimäellä ja Vimpelissä.

Vimpelissä on Hautamäen mukaan noin 350 kuntalaista, jotka osallistuvat Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston toimintaan. Opiston koko toimialueella on puolestaan 2 000 opiskelijaa, joista jokainen osallistuu keskimäärin kahteen eri opetusryhmään.

– Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto toimii monen yhdistyksen taustalla eli esimerkiksi Vimpelin Mieslaulajien harjoitustoiminta järjestetään kansalaisopiston kurssina. Ilman kansalaisopiston toimintaa monet ryhmät eivät toimisi. Kansalaisopisto maksaa ohjaajan tai vetäjän palkkion, selventää Hautamäki.

Opisto ei kuitenkaan Hautamäen mukaan kilpaile esimerkiksi musiikkiopiston, peruskoulun tai ammattioppilaitosten kanssa vaan täydentää niiden tarjoamaa opetusta.

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston rehtori Aulis Hautamäki pitää Jäykäntupaa oivallisena näyttelypaikkana. Sirpa Katajan ohjaaman kahden ryhmän työt tuovat esille vimpeliläistä osaamista kuvataiteen saralla.

Valtaa luovuudelle

Jäykäntuvalle kootussa näyttelyssä taulut, kahvikalustot, kukkamaljakot ja muut työt on sijoiteltu pääosin pöydille tai kaappien päälle. Kyseessä on erilainen taidenäyttely, jossa työt eivät väritä vaaleaa seinää. Terttu Lakaniemen maalaama muotokuva henkii menneiden vuosien tunnelmaa.

Hän kertoo saaneensa idean Armi Kuuselan mustavalkoisesta valokuvasta. Hän kertoo maalanneensa öljyvärityötä hieman kauemmin eli ainakin viisi opetuskertaa.

– Olen ollut Päivämaalareissa vuodesta 2012. Meillä on todella innostava opettaja, joka antaa luovuutemme kukkia.

Terttu Lakaniemen maalaama muotokuva on saanut innoituksensa Miss Universum Armi Kuuselaa esittävästä mustavalkokuvasta.

Terttu Lakaniemi kertoo maalaavansa myös esimerkiksi maisemia. Jäykäntuvalla hänen töistään ovat esillä myös Lappajärven aamuhetkeä ja illan tunnelmaa välittävät maalaukset, samoin rantakalliota kuvaava maalaus.

Lakaniemi kannustaa maalaamisesta ja eri tekniikoista kiinnostuneita tulemaan mukaan Päivämaalareihin:
– Itsekontrollin pois ja tule tekemään, mitä näet!

Monia mahdollisuuksia

Sirpa Kataja kertoo, että Vimpelin Päivämaalareissa kokeiltiin viime lukuvuonna uusina tekniikoina grafiikkaa ja sokeripohjan päälle maalausta. Päivämaalareissa voi myös käyttää akryyli- ja öljyvärejä, pastelliliituja tai vesivärejä. Maalataan ja askarrellaan -iltaryhmässä yhdistyvät puolestaan kuvataide, posliinimaalaus ja askartelu.

– Tässä ryhmässä tehdään monenlaista. Samalla voi huomata, ettei posliinimaalaus ole vaikeaa. Esimerkiksi öljyväreillä ja akvarelleilla maalannut innostuu tekemään jotakin muuta. Tämä toimii myös toisin päin: posliinimaalausta tehnyt harrastaja sanoi ensi lukuvuonna tekevänsä pastelliliduilla.

Näyttelyn avajaistilaisuuteen osallistui tiistaina viitisenkymmentä henkilöä. Avajaisissa kuultiin pienoinen yllätys, sillä Vimmarit-niminen naiskuoro teki ensimmäisen julkisessa tapahtumassa toteutuneen esityksensä laulamalla kolme kappaletta. Vimmareilla on päättynyt kolmas kansalaisopiston lukuvuosi.

Anna-Liisa Mäntyniemi-Kylanderin johdolla harjoittelevassa Vimmarit-kuorossa on yhteensä yhdeksän laulajaa. Näyttelyn avajaisissa oli mukana seitsemän kuorolaista. Runotervehdyksen avajaistilaisuuteen toi Terttu Viita maalausaiheisella runollaan.

Näyttely on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 12–18 ja lauantaista sunnuntaihin kello 11–14.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät