Talliyrittäjä kouluttaa niin ratsastajia kuin hevosiakin

Mainos[adrotate banner="3"]

Kun valitsee ammatikseen hevoset, valitsee samalla pitkät työpäivät ja harvassa olevat vapaat.
Järviseudun Ratsutoimea Hoiskossa pyörittävä soinilainen Sanna Ormiskangas näkee työnsä elämäntapana. Yritys täytti pääsiäisen aikaan viisi vuotta.

Kymmenvuotiaasta hevosten kanssa touhunnut yrittäjä on itseoppinut ammattilainen, jonka käsissä on moni nuori hevonen kouliintunut osaavaksi ratsuksi tai ajokiksi ja raviheppa oppinut satulahommiin.

MAINOS

– Olen ratsastanut ja ratsuttanut niin omia kuin muidenkin hevosia, nuoria ja aikuisia. Ostan tuntihevoseni yleensä aihiona ja koulutan itse valmiiksi.

Ormiskangas pitää tärkeänä opettaa hevoset kohtaamaan erilaisia tilanteita ja asioita, jotta niiden kanssa on helppo toimia.

Oman hevosensa kanssa hänet on nähty niin rakuunoiden paraatissa kuin Kruunuhääkulkueessakin. Onpa sitä joskus tullut vedettyä autokin ojasta hevosvoimin.

Talliyhteisö

Ormiskankaan tallissa asuu sekä omia että vuokrapaikalla olevia yksityisiä hevosia.

Tallin arki on harrastajien ja hevostenomistajien ohjaamista ja auttamista, loimittamista, varustehuoltoa, heinien ja lannan kärräämistä, ratsastustunteja eri tasoisille.

Alkupäivisin yrittäjä hoitaa askareita yleensä melko hiljaisessa tallissa. Iltapäivisin ovi alkaa käydä, kun hevostelijat ilmestyvät touhuamaan hevostensa kanssa. Porukasta on muodostunut tiivis yhteisö.

Opetus ei saa jäädä maneesiin

Ormiskangas haluaa opettaa harrastajia kokonaisvaltaisesti, hevosen käsittelyä ja hevosen ymmärtämistä unohtamatta.

– Yritän opettaa niin, että tuntilaiset pystyvät itsekin opettamaan hevostaan ja pärjäävät mahdollisesti myöhemmin oman hevosensa kanssa.

Hienoimpana työssään hän pitää kehityksen näkemistä: sekä hevosissa että ratsastajissa.

– Moni tallin nuorista harrastajista on tullut aikanaan alkeistunnille. Nyt on hienoa seurata heidän kisaamistaan.

Varsakevät

Järviseudun Ratsutoimi juhli huhtikuussa synttäreitään työn ja varsomisten merkeissä. Tallin kaksi pientä varsaa saivat viime viikolla Alajärven Hevosjalostusyhdistyksen lahjariimut.

Sellaiset on yhdistykseltä luvassa tänä vuonna kaikille Alajärvellä syntyville varsoille.

Minna Saloranta

MAINOS
Edellinen artikkeliItä ja länsi kohtaavat Lehtimäen museoniityn kasvustossa
Seuraava artikkeliSaattohoitoystävätoiminta kiinnostaa Vimpelissäkin