0.6 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Alajärvi-Seuran äänitearkisto odottaa kuulevia korvia

Alajärvi-Seuran äänitearkisto on mittaamattoman arvokas pala tallennettua historiaa. Kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus kuunnella arkiston kautta jutustelua elämänmenosta hyvinkin pitkän ajan taakse.

– Vanhimmat äänitteet on nauhoitettu 50- ja 60 -luvuilla. Haastatellut olivat vanhoja ihmisiä ja moni heistä muistelee isovanhempiansa kertomia asioita aina 1700 -luvulle saakka, kertoo Alajärvi-Seuran puheenjohtaja Juhani Salo.

Nämä vanhimmat äänitteet muodostavat arkiston ensimmäisen osion. 1990 -luvulla nauhoitetut haastattelut on tehnyt Jaakko Aho ja kaikkiaan äänitteitä on kuultavissa oin sata.

Siinä missä ykkösosion vanhimmat haastattelut on tehty pääsääntöisesti Alajärvellä, löytyy osista 2-4 haastatteluja koko Järviseudun alueelta ja laajempaakin, kuten Alavudelta. Onpa Perhon historiastakin arvokkaat tallenteet.

Äänitteitä pääsee kuuntelemaan Alajärvi-Seuran sivulla ohjeita seuraten. Mikäli arkisto pyytää salasanaa, kohtaan kirjoitetaan ”alajarviseura”.

Aho ja Salo harmittelevat sitä, että moni ikäihminen haluaisi kuunnella äänitteitä, mutta jos tietokoneen käyttö ei ole sujuvaa, niin se voi olla hankalaa.

He vetoavatkin perheiden nuorempaan sukupolveen, että auttaisivat vanhempiaan tekniikan käytössä kotona käydessään.

Aho huomauttaa, että äänitteistä voisi olla paljon iloa myös alueen hoivakodeissa. Hän kannustaakin hoitohenkilökuntaa tutustumaan arkistoihin ja laittamaan haastatteluja asukkaiden kuultavaksi.

Salo toivoo, että myös kouluilla huomattaisiin miten paljon hyvää materiaalia arkistosta löytyy myös koulujen käyttöön. Arvokasta aineistoa olisi hyvä hyödyntää nykyistä selvästi enemmän.

Haastatteluissa käsitellään aiheita laidasta laitaan, elämän koko kirjo on niillä kuultavissa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät