Oikiat Design tähtää kasvuun ja valloittaa maailmaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Kuortanelainen Oikiat Design Oy on edennyt valtakunnallisen KasvuOpen 2019 -kasvuyrityskilpailun finaaliin. Etelä-Pohjanmaalta tapahtumaan haki yhteensä 40 yritystä, joista 15 valittiin karsimaan kahdesta maakunnan edustajan paikasta. Jyväskylässä pidettävässä KasvuOpen-finaalissa on mukana 40 yritystä eri puolilta maata. Oikiat Design lähtee kisaan viemään eteenpäin kehittämänsä Vaatelaastarin ilosanomaa. Vaatelaastari on luonnonkuituinen, painamalla kiinnittyvä vaatteen paikka ja koriste. Kuosillisia paketteja on kaikkiaan 15 erilaista.

Oikiat Design Oy:n takana ovat Oulussa asuvat yrityksen toimitusjohtaja Jetta Liukkonen ja Taija Sailio sekä Kuortaneella asuva Anne Jurvelin-Pummila. Liukkonen ja Jurvelin-Pummila olivat jo pitkään puhuneet siitä, että vaatekaapeista löytyy lastenvaatteita ja samalla miettineet, että onko olemassa kaunista ja helppoa tapaa korjata lastenvaatteita.

MAINOS

Vaatelaastari syntyi Anne Jurvelin-Pummilan mukaan tarpeesta. Vaatelaastaria on ehditty kokeilla muiden muassa paikkaamaan sukkia, puutarhakalusteiden sohvia, kenkiä, pihalla olevaa aurinkovarjoa, kumisaappaita ja erilaisia tekstiilejä farkuista puseroihin. Yrittäjäkolmikko painottaa toiminnassaan suomalaista designia ja tuotantoa sekä kiertotaloutta, luovuutta ja tekstiilien käyttöikää. Kuosit ovat suomalaisten suunnittelijoiden käsialaa.

Kasvu-uralla

Oikiat Designilla on käynnissä kansainvälistyminen Keski-Euroopan suuntaan. Lähiajan tavoitteisiin kuuluu myös jälleenmyynnin aloittaminen loppukesästä. Toistaiseksi Vaatelaastarin myynti tapahtuu Oikiat Designin nettikaupasta. Vaatelaastarit valmistetaan Etelä-Suomessa ja yritykselle on myönnetty oikeus käyttää Avainlippu-merkkiä ja Design from Finland -merkkiä Vaatelaastarin yhteydessä.

Vaatelaastarin patenttihakemus on vireillä EU:n alueelle. Yritystä ja sen tuotetta kohtaan on kiinnostusta. 25 jälleenmyyjää on jo lähestynyt yritystä oma-aloitteisesti. Perjantaina järjestetyssä kutsuvierastilaisuudessa mukana ollut Kuortaneen kunnan elinkeinovastaava Aki Ruotsala vihjasi, että Kuortaneen kunta olisi kiinnostunut kunnan omasta kuosista Vaatelaastaria silmällä pitäen.

Vankka tausta

KasvuOpen 2019 -finaaliin lähtevä Oikiat Design on perustettu viime syksynä. Yritys sai Leader-ryhmä Kuudestaan ry:ltä 35 000 euroa yrityksille tarkoitettua perustamistukea. Sitä on käytetty taustoitukseen, tuotekehitykseen ja markkinointiin. Kuudestaan ry:n kehittämissuunnittelija Jaana Sippola kertoo yrittäjien tehneen systemaattista työtä vakaalla pohjalla.
– Yritys on käyttänyt erilaisia apumahdollisuuksia ja asiantuntijoita. Yrittäjillä on perustieto olemassa ja seuraavat stepit selvinä.

Yrityksen perustajajäsen Jetta Liukkonen on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja toiminut pitkään luovien alojen kehittämisen ja rahoituksen parissa ja suorittanut yrittäjän erikoisammattitutkinnon Oikiat Designia silmällä pitäen. Anne Jurvelin-Pummila on yrityksen toinen perustajajäsen ja pitkään kuvataideopettajana työskennellyt taiteen maisteri, joka on osallistunut yrittäjäkursseille.

Anne Jurvelin-Pummila (vas.), Taija Sailio ja Jetta Liukkonen muodostavat Oikiat Design Oy:n yrittäjäkolmikon. Oikiat Design edustaa Etelä-Pohjanmaata KasvuOpen 2019 -kasvuyrityskilpailun finaalissa.

 

Uusimpana tiimiin liittynyt Taija Sailio on koulutukseltaan taiteen maisteri, joka on toiminut esimerkiksi muotoilijana ja luovien alojen managerina. Hänen kiertotalouteen perustuva tuotteensa on ollut myynnissä 17:ssä eri maassa, muiden muassa Museum of Modern Artin New Yorkin myymälässä.

Kätevä uutuus

Vaatelaastari lanseerattiin huhtikuussa Lapsimessut-tapahtumassa. Kiinnostus oli melkoista, sillä Oikiat Designin esittelypisteellä oli parhaimmillaan 20 metrin pituinen jono. Jetta Liukkonen naurahtaa Vaatelaastarin sopivan heille, jotka ovat nukkuneet käsityötunneilla.
– Lapsikin osaa paikata vaatteen Vaatelaastarilla, tietää Liukkonen.

 

Vaatelaastarin käyttö on helppoa ja nopeaa.

 

Vaatelaastarin käyttöperiaate on yksinkertainen. Tekstiilipuoli irrotetaan ensin taustasta, koskematta liimapintaan. Laastari liu’utetaan vaatteeseen. Laastaria hangataan lusikalla tai muulla tylpällä esineellä minuutin ajan. Vaate on heti käyttövalmis, mutta tekstiilin saa pestä ja laittaa kuivausrumpuun vasta kolmen vuorokauden kuluttua.

Vaatelaastarin materiaali on puuvillaa, mutta tulevaisuudessa tuote valmistetaan luomupuuvillasta, joka mukautuu puuvillaa paremmin paikkaamiseen tai vaatteen koristeluun. Luomupuuvilla takaa tuotteelle joustavuutta ilman elastaania.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliSusireviirejä aikaisempaa enemmän
Seuraava artikkeliSää helli saunan avajaisia