Sosiaali- ja koulupuoli lyövät kättä päälle yhteistyölle

Mainos[adrotate banner="3"]

Sosiaali- ja koulupuoli lyövät kättä päälle yhteistyöllä

Viime talvena virisi Soinin Yhtenäiskoululla ajatus tiiviimmästä sosiaali- ja koulupuolen yhteistyöstä. Niinpä kevätlukukauden yhtenäiskoululla työskenteli päivän viikossa perhetyöntekijä Tiina Silvonen. Ajatuksena oli, että saadaan linkitettyä perhetyö ja koulupuolen asiat entistä paremmin yhteen siten, että perhetyöntekijä jalkautuu suoraan koululle.

MAINOS

Kevään kokeilun jälkeen on huomattu, että kokeilu on tuottanut erittäin hyviä tuloksia. Yhtenäiskoulun rehtori Pasi Huvila, sivistys- ja henkilöstöjohtaja Kati Tiala ja sosiaalipuolen palvelukoordinaattori Elina Anttila-Varpula Kuusiolinna Terveys Oy:stä ovat tyytyväisiä kokeiluun.
– Joka sektorilla tehdään omaa hyvää työtä, mutta tieto ei aina kulje niin hyvin sektoreiden välillä. Tässä kokeilussa huomattiin, että linkki kodin ja koulun välillä toimii näin todella hyvin. Perhetyöntekijän kautta kodin toiminta pystytään linkittämään erinomaisesti. Tieto kulkee hänen kauttaan koulun arkeen. Vanhemmat eivät välttämättä tiedä, miten lapsi koulussa toimii, eikä koulun henkilökunta tiedä, miten oppilas kotona toimii. Perhetyöntekijä tekee työtä molemmissa paikoissa, joten tieto kulkee hänen mukanaan hyvin, kertoo Tiala.

Rehtori Huvilan mukaan koulun näkökulmasta on positiivista se, että lasten arki on lähtenyt sujumaan paremmin.
– Perhetyöntekijä auttaa tarvittaessa kouluun lähtemisen, koulutehtävien ja muiden askareiden ohjaamisessa. Tavoitteenahan on, että aina katsotaan lapsen etua. On tärkeää, että lapsi ei putoa koulumaailman kyydistä ja selviytyy eteenpäin jatko-opintoihin, kertoo Huvila.

Toiminta laajenee

Elina Anttila-Varpula kertoo toiminnan jatkosta.
– Soinin kunnan ja Kuusiolinna Terveys Oy:n kanssa on palvelusopimus, jossa tarjotaan tiivistä yhteistyötä sektorien välillä. Syksystä toiminta laajenee Soinissa kahteen päivään viikossa. Ähtärissä ja Alavudella lähdetään kokeilemaan samantyyppistä toimintaa. Tavoite on, että palvelu on kynnyksetöntä. Kun vaikeisiin asioihin puututaan varhain, niin ongelmat eivät suurene liian isoiksi. Näin kustannuksetkin pysyvät kurissa paremmin.

Soinin yhtenäiskoulua käy syksystä lähtien 264 oppilasta. Tätä toimintaa käytetään tarpeen mukaan eskareista yhdeksäsluokkalaisiin. Pienempien ikäluokkien koulun aloitusta tuetaan myös pienemmällä ryhmäkoolla. Syksyllä eskarit, ekaluokkalaiset ja tokaluokkalaiset ovat jaettuna kahteen ryhmään.
– Jos yksikin huostaanotto saadaan vältettyä toiminnan avulla, silloin yhteistyö on kannattanut. Lapselle lähiympäristö tutussa koulu- ja kaveripiirissä on tärkeää. Huostaanotto on aina iso shokki perheelle ja kunnallekin se on Tialan mukaan iso kustannuskysymys.
Elina Anttila-Varpula toteaa puolestaan, että koska sektoreiden yhteinen toimintamalli on koettu kaikkien kannalta hyväksi, sitä tullaan jatkamaan toistaiseksi.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliMONET ja muut toivat taidetta Villa Väinölään
Seuraava artikkeliOpeta nuorille saunavastan tai -vihdan teko