-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Moottorisahataituri hurmasi Palotorilla

Guinnessin Ennätysten kirjassa on toinen toistaan mielenkiintoisempia ennätyksiä. Yksi niistä on moottorisahajongleerauksen maailmanennätys, tekijänä nykyisin Kouvolassa asuva Janne Mustonen. Mustonen tarjoili Rokulilauantaina Palotorin lavalla musiikkia, vauhtia, vaaraa ja moottorisahoja – unohtamatta eteläkarjalaisesta identiteetistä kumpuavaa huumoria. Esitys huipentui kolmen käynnissä olevan moottorisahalla jongleeraukseen.

Alajärvelle ensivierailunsa tehnyt Mustonen kertoo aloittaneensa taikurina silloisella kotiseudullaan Imatralla vuonna 1995. Sittemmin hän on kouluttanut itseään jatkuvasti ja suorittanut taikuuden täydennyskoulutuksen ja sirkustaiteen erikoistumisopinnot Turun taideakatemiassa. Hän on viihdeohjelmien suomenmestari vuodelta 2016. Evento Awards palkitsi hänet viime vuonna Vuoden esiintyjän tittelillä ja hän esiintyi myös Britain’s Got Talent -ohjelmassa.

MAINOS

Moottorisahajongleeraus on se, mistä Janne Mustonen tunnetaan parhaiten.
– Olen huomannut, että se sopii tapahtumiin, jossa yleisö on kaikenikäistä ja läpileikkaus ihmisistä. Tällaisenaan olen tehnyt numeroa neljä vuotta.

ME-mies vauhdissa

Aikanaan kun Janne Mustonen jongleerasi palloilla ja ajoi samaan aikaan yksipyöräisellä, hän koki, ettei saanut yleisöltä niin hyviä reaktioita kuin olisi halunnut. Moottorisahajongleeraus on harvinainen klassikkotemppu ja jopa klisee jonglööripiireissä. Aluksi hän jongleerasi kahdella pallolla ja yhdellä moottorisahalla. Kunnes joku kysyi, että koska heität kolmea moottorisahaa. Mustonen käyttää moottorisahajongleerauksessaan 3,4-kiloisia, japanilaisvalmisteisia Echo-sahoja. Ne ovat toimintakuntoisia ja käynnissä jongleerausta tehtäessä.

Janne Mustoselta kysytään usein moottorisahoihin liittyviä kysymyksiä. Ennen lauantaisen esiintymisensä huipennusta hän näytti yleisölle, että hänen käyttämänsä sahat ovat toimintakuntoisia.

 

Kolmella käynnissä olevalla moottorisahalla Mustonen jongleerasi 20-vuotisshow’ssaan vuonna 2015. Kolmen sahan jongleerauksen Guinnessin maailmanennätyksen hän teki viime vuoden heinäkuussa. Uusi ennätys on 98 kiinniotettua heittoa. Ennätyksen tekemiseen kului aikaa 42–45 sekuntia eli hän teki noin kolme heittoa sekunnissa.

Tuttuja esineitä

Mustosen filosofiaan kuuluu jongleerata sellaisilla esineillä, jotka ovat oikeasti olemassa ja jotka kaikki katsojat pystyvät tunnistamaan. Niinpä Palotorillakin nähtiin jongleerausta esimerkiksi keilapallon kanssa. Sapelin, keilapallon ja kirveen kanssa jongleeraamiseen Mustonen haki vapaaehtoiset avustajat yleisöstä. Avustajien tehtävänä oli ojentaa esineet yksipyöräisen päällä taituroineelle esiintyjälle esineet. Tästäkään ohjelman osasta ei puuttunut huumoria.

 

Alajärvellä Janne Mustonen käytti esityksessään muiden muassa sapelia, tapparaa ja omenaa.

 

Omena, porkkana, biljardikolmio, koiran talutushihna ja vaikkapa olutta lähes täynnä oleva lasi kuuluvat Mustosen esinevalikoimiin.
– Kehittelen jotakin uutta koko ajan – esimerkiksi kännykällä jongleerausta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät