0.4 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Elle-Miina Ahon kotipalvelu on ollut Aili ja Eino Penninkankaalle onnenpotku

Kun Alajärven Kortekylässä asuvien Aili ja Eino Penninkankaan tilanne keväällä meni siihen, että ulkopuolisen kotiavun tarve kävi välttämättömäksi, soitteli tytär Leila Hauta-aho läpi tutut alan yrittäjät.

Kesälomakausi oli tuolloin aluillaan ja niinpä runsaasti apua tarvitseville vanhemmille ei siinä hetkessä auttajaa meinannut löytyä.

Toisaalla vain vähän aikaisemmin Elle-Miina Aho oli aloittanut oman yrityksensä Kotipalvelu Ahon.

Elle-Miinan sukunimi ei kuulostanut Leilasta tutulle, mutta pakko oli soittaa. Ja onneksi piti, sillä numerosta vastasikin tuttu ihminen ja alkava yrittäjä pystyi ottamaan vastaan henkilökohtaisen avustajan tehtävät.

Juttu luisti hoitajan ja hoidettavien kesken alusta alkaen hyvin, joten Leilalla ja hänen sisaruksillaan lähti valtava huoli pois mielestä kertaheitolla. Nyt vanhemmat saavat mieluista seuraa, apua arkisiin askareisiin, pääsevät ulkoilemaan ja välillä kaupoillekin!

Tässäkin tapauksessa avun tarpeen taustalla on tuttu tarina. Ikääntyvät vanhemmat ovat jääneet kahden asumaan kotitaloa. Vuosien varrella tulee lisää ikää, sairauksia ja kunto heikkenee.

Leila oli viidestä sisaruksesta se, joka sattui sopivasti eläköitymään niihin aikoihin kun vanhempien avuntarve kasvoi. Hän sukkuloi 20 kilometrin päässä sijaitsevan oman kodin, vanhempiensa ja lastenlasten hoidon välillä sitä vauhtia, että alkoi olla jo harvinainen näky kotonaan.

– Elle-Miinan löytyminen oli valtava helpotus. Nyt tiedämme, että vanhemmista pidetään huolta silloinkin, kun emme itse ole paikalla, Leila kiittää ja toteaa, että parasta on se, miten Elle-Miina tekee työtä kuin olisi kotonaan ja tarttuu tehtäviin reippaasti.

– On aivan mahtavaa että löytyy nuoria, jotka tarttuvat tällaisiin tehtäviin ja uskaltavat alkaa yrittäjiksi!

Elle-Miinan tehtäväkenttä Penninkankailla on laaja, sisältäen ruoanlaittoa, asiointiapua, kuin ulkoiluakin – eli ihan perusarjen pyörittämistä. Eino on päässyt Elle-Miinan kyydillä käymään kaupoissa ja Aili on tullut reissuun mukaan, että on päässyt näkemään vähän enemmän vilinää kuin kotipihasta näkee.

Aili on iloinen siitä, että myös ulkoilu on avustajan kanssa helpompaa ja varmasti talvella tämä korostuu entisestään liukkauden myötä. Ja se seuranpito – kaivattua se on sekin!

Elle-Miinan tie hoiva-alan yrittäjäksi ei ollut aivan suora. Hän on valmistunut Lappajärveltä ravintolakokiksi kymmenen vuotta sitten. Tuon jälkeen hän on työskennellyt mm Lidlissä ja K-Supermarket Alajärvessä.

– Kaupan alan työ on asiakaspalvelua ja huomasin että se on minulle mieluista. Lisäksi pidän todella paljon vanhuksista ja haluan auttaa muita ihmisiä, Elle-Miina listaa syitä jotka vaikuttivat yrittäjäksi ryhtymiseen.

Ratkaisuaan Elle-Miina ei ole katunut, päinvastoin hän on kesän kuluessa ihmetellyt, miksi ei lähtenyt tälle tielle jo paljon aikaisemmin? Työ on mieluisaa ja antoisaa ja sille on kysyntää. Tärkeintä kuitenkin on nähdä se, miten merkityksellistä työ on asiakkaan kannalta.

Penninkankaiden lisäksi asiakkaina on muitakin ikäihmisiä, joille tarjotaan siivousta, ikkunanpesua, asiointipalvelua, yleensäkin kaikkea arkista apua mitä kukakin tarvitsee.

Elle-Miina tekee myös yrityssiivousta. Palvelut ovat kotitalousvähennys -kelpoisia ja ikäihmiset saavat ostaa palveluja alvittomina. Yritys on kaupungin asiakaspalvelu -rekisterissä.

Yrittäjä itse on alajärveläislähtöinen ja asuu perheineen nyt Kanaharjussa. Perheessä on pian kolmivuotias poika Vilho ja puoliso Taneli, joka on lähtöisin Vimpelistä ja ammatiltaan kirvesmies. – Tanelille perustettiin toiminimeni yhteyteen aputoiminimi Rakennus TTA.

Elle-Miina on valmis tekemään työtä koko Järviseudun alueella, Alajärvi-Lehtimäki akselin lisäksi myös Lappajärvellä ja Vimpelissä.

Hän toivookin rohkeita yhteydenottoja, sillä se ei velvoita mihinkään ja asiakkaan ei tarvitse sitoutua säännöllisiin käynteihin.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät