-2.7 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Evijärveläissyntyiseltä Armi Toivolalta uusi kirja

Evijärvellä syntynyt ja kasvanut, tällä hetkellä Ähtärissä asuva kirjailija Armi Toivola on julkaissut uuden lastenkirjan, Peikkomainen kesäseikkailu.

Kirjan julkaisi Aurinkokustannus, kuten myös Toivolan vuonna 2016 ilmestyneen Jäniksenpoika etsii veljeään -kirjan.

Peikkomainen kesäseikkailu on kuvitettu Toivolan luontokuvilla.

– Se on kaiken kaikkiaan seitsemäs kirjani ja toinen lastenkirjani. Helmikuussa taas ilmestyi viides romaanini, Kaivo, joka oli jatkoa Riihi-romaanille. Nämä kaksi viimeistä romaaniani sijoitin lapsuuteeni Järviseudulle ja toin niissä esiin myös Järviseudun murretta, Toivola kertoo.

Peikkomainen kesäseikkailu on kuvitettu Toivolan luontokuvilla, kuten Jäniksenpoika etsii veljeään -kirjakin.

– Sivuille päätyneiden kuvien lopullisen valinnan tekivät kustantamon edustajat. He halusivat mukaan myös tarinaan sopivia maisemakuvia eläin- ja lintukuvien lisäksi. Muutamassa kuvassa on myös ihminen.

– Kirjoitin fiktiivisen tarinan, mutta samalla se on lapsille sopiva tietopaketti luonnosta. Päähenkilö on kolmesta ensimmäisestä romaanistani tuttu kehitysvammainen Jasu, jonka näkökulmasta tarina on kerrottu.

– Kirjassa ei korosteta kehitysvammaisuutta, ehkä enemmänkin tuodaan esille samanlaisuutta. Tein päähenkilöstä kehitysvammaisen tuodakseni esiin sen, että meitä ihmisiä on monenlaisia. Loppujen lopuksi Ihmiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan samanlaisia, ne erot ovat hyvin pieniä.

Kirjassa Jasu lähtee seuraamaan pientä jäniksenpoikaa ja eksyy kesämökin lähimetsään. – Metsässä voi törmätä monenlaisiin asioihin. Tarina opettaa tunnistamaan eläimiä ja lintuja. Se kertoo, kuinka pitää menetellä, jos kohtaa vaikka karhun tai käärmeen. Se myös antaa vinkkejä kuinka toimia, jos eksyy.

Jasu joutuu jännittävään seikkailuun. Kaikki alkaa siitä pienestä jäniksenpojasta, jota Jasu lähtee seuraamaan. Hän pelästyy metsässä outoa otusta ja lähtee juoksemaan, kunnes ei enää tiedä, missä on.

On kuuma, sääsket kiusaavat, janottaa eikä tullut edes lippalakkia mukaan. Kun vielä tarinaan ilmestyy suuttunut peikko ja koko metsä näyttää olevan sekaisin, on Jasun toimittava.

– Peikkomainen kesäseikkailu on mieluisaa luettavaa niille, joita luonto ja sen asukkaat kiinnostavat. Seikkailun lomassa lukija saa tietoa monenlaisista luontoon liittyvistä asioista. Kirja muistuttaa luonnon kunnioittamisesta ja erilaisuuden hyväksymisestä.

Kustantajan ikäsuositus kirjalle on kuusivuotiaasta ylöspäin, mutta kirjassa on paljon värikkäitä kuvia ja se on laadukas, joten se kestää myös pienempien lasten selailun.

– Koululaisille tarina on oikein sopiva. Aikuiset voivat arvuutella, missä kuvat on otettu. Varmasti moni löytää sieltä tuttuja paikkoja, Toivola sanoo.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät