Ikä- ja muistiystävällisiä yrityksiä koulutuksen avulla

Mainos[adrotate banner="3"]

Kaikkiaan 21 järviseutulaista yritystä on osallistunut Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Muisti- ja ikäystävällinen Etelä-Pohjanmaa -hankkeeseen, jossa on koulutettu erilaisia palvelualan yrityksiä kohtaamaan muistisairaita ja ikääntyneitä asiakkaita haasteellisissa asiakastilanteista.

Oikeanlainen kohtaaminen ja vuorovaikutus tekevät palvelusta selkeä ja turvallisen asioida.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen toimintamallissa on koulutettu kaikkiaan 126 eri alan yritystä esimerkiksi Härmänmaalta, Kuusiokunnista ja Seinäjoelta. Koulutus on yrittäjille maksuton.

Alajärveläisille, evijärveläisille, lappajärveläisille ja vimpeliläisille suunnattu koulutus toteutettiin ryhmänä Oivalassa, joka on Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toimitila Vimpelissä.

Infotilaisuus ja koulutukset järjestettiin kolmena iltana huhti–toukokuussa. Yritykset palkittiin kahdessa eri tilaisuudessa, joista toinen järjestettiin Lappajärvellä ja toinen Alajärvellä.

Jalkatyötä

Projektipäällikkö Päivi Niinistö-Mäkinen kertoo, että Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Muisti- ja ikäystävällinen Etelä-Pohjanmaa -hankkeen toimintamallin aluksi jalkauduttiin Järviseudun paikkakunnalle ja käytiin henkilökohtaisesti kysymässä yrittäjiltä, että olisivatko he kiinnostuneita hankkeen tarjoamaan koulutukseen.

– Ajatuksena oli, että jos tietynlaisesta yrityksestä ei ole meillä vielä toimintakuvauksia esimerkiksi vaateliikkeestä, olemme käyneet heitä ensimmäiseksi kosiskelemassa mukaan. Järviseudulla tämä on ollut sattuman kauppaa. Apteekit ovat olleet yleensä aktiivisia.

Jos yrityksellä ei ollut kiinnostusta lähteä koulutukseen, on siirrytty kysymään seuraavalta yritykseltä. Niinistö-Mäkinen kertoo ajatuksena olleen, että jos paikkakunnalta saadaan viisi yritystä mukaan, on se hyvä määrä.

– Mukaan lähteneet yritykset ovat olleet innoissaan hankkeesta ja ovat lähteneet positiivisella mielellä mukaan.

– Osalla yrityksistä on ollut jopa 30 vuoden kokemus muistisairaiden ja ikäihmisten palvelemisesta, mutta palveluiden kehittäminen on koettu yhä tärkeäksi.

Paljon asiaa

Koulutuksessa käsiteltiin muiden muassa muistisairauksia ja niiden ennaltaehkäisemistä, asiakaspalvelua, muistisairaan sekä ikääntyneen kohtaamista ja huomioimista asiakkaansa. Koulutukseen on sisältynyt myös senioritaloutta ja palvelujen mallintamista.

– Olemme jalkautuneet yrityksiin ja miettineet ja kehittäneet jokaisen yrityksen ikäystävällisiä palveluja. Malleja on kirjattu ylös ja niitä täydennetään laajentumisen aikana, kertoo Päivi Niinistö-Mäkinen.

Tarja Kultalahti Veikon Koneesta Evijärveltä kertoo, että pienellä paikkakunnalla, kuten Evijärvellä, väestö ikääntyy.

– Joka päivä ollaan tekemisissä ikäihmisten kanssa. Koulutuksessa asiaa katsottiin laajemmalta kantilta ja. Ammatti-ihmisten avulla näki muistisairaan ja ikääntyneen ihmisen elämää ja arkea eri näkökulmista. Samalla mietittiin, mitä liikkeessä tulisi ottaa huomioon.

Evijärveläisessä Valokuvausliike Pesosessa 30 vuotta toiminut Anne Pesonen kertoo puolestaan, että vuosien varrella on tullut eteen tilanteita, joissa iäkäs asiakas ei ole aina tiennyt, mitä on tullut hakemaan.

– Työn kautta on tullut oppi, miten kohdata ikääntyvä asiakas. Koulutus vahvisti ja toi itselle varmuutta lisää, kuinka toimia.

Tarrasta tunnistaa

Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Muisti- ja ikäystävällinen Etelä-Pohjanmaa -hankkeen koulutukseen osallistuneet yritykset ovat saaneet koulutuksen jälkeen erityiset tarrat, jotka kertovat siitä, että yritys on ikä- ja muistiystävällinen.

Tarra kertoo ikä- ja muistiystävällisestä yrityksestä.

Yritys saa itse päättää, mihin tarrat sijoitetaan. Moni yrittäjä on laittanut tarran oveen. Hanketyöntekijä Sarita Vihtonen kertoo, että joku on sijoittanut tarran kassalle, jossa tarra kiinnittää ihmisten huomion.

– Koulutukseen osallistuneet ovat saaneet tarrat myös sähköisessä muodossa: muisti- ja ikäystävällisyydestä voi kertoa omassa markkinoinnissaan ja esimerkiksi kotisivulla, kertoo Sarita Vihtonen.

Päivi Mäkinen-Niinistö ja Sarita Vihtonen painottavat, että yritykset ovat avainasemassa muistisairaiden ja ikääntyvien kotona pärjäämisessä.

Kodin jälkeen tärkeimpiä paikkoja arjessa on esimerkiksi ruokakauppa.

Tavoitteena on, että muistisairaat ja ikäihmiset selviytyisivät mahdollisimman pitkään ja turvallisesti kotonaan, omassa lähiympäristössään ja tuttujen lähipalveluiden turvin.

M-Marketia Lappajärven Itäkylässä luotsaava Mari Kahilakoski kertoo, että kyläkaupan asiakkaina on paljon ikäihmisiä.

– Ajattelen asian niin, että vanhusten omaisetkin ajattelevat, että vanhusten on turvallista käydä kyläkaupassa. Ja että ikäihmisten kaupassakäyntiä ja asiakaspalvelua on ajateltu. Asia on tärkeä muillekin kuin vanhuksille.

Palvelut tärkeitä

Vimpelissä ja Alajärvellä toimivan FysioJärviseudun yrittäjä Katariina Latvala kertoo, että heillä on mietitty jo pitkään ikäihmisille suunnattujen palveluiden takaaminen ja laadun nostaminen sekä se, että palvelut tuotaisiin mahdollisimman lähelle ja ikäihmisiä kuunnellen.

– Meillä on työntekijä, joka erikoistuu geriatriseen fysioterapiaan.

Alajärven apteekissa proviisorina työskentelevä Tuija Polso nostaa Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen tarjoaman koulutuksen tärkeimmäksi anniksi sen, että muistetaan, kuinka ikäihmistä palvellaan ja kuinka apteekissa asioivia muistisairaita saadaan palveltua ymmärrettävästi.

Alajärven palkitsemistilaisuuteen osallistuivat proviisori Tuija Polso (vas.) Alajärven Apteekista, Cafe Pandoran yrittäjä Arja Hämeenniemi ja Tuottajapuoti Ky:n Eeva-Liisa Tolonen. Alajärveltä koulutukseen osallistui kuusi yritystä.

Polso kertoo, että koulutuksen aikaan tuli tarkkailtua apteekkia, että miten siellä pääsee kulkemaan.

– Koulutus toi esille hyviä asioita. Meillä koulutettiin koko henkilökunta.

Eeva-Liisa Tolonen luotsaa Alajärvellä toimivaa Tuottajapuotia. Hän kertoo, että noin puolet yrityksen asiakkaista ikäihmisiä. Tähän vaikuttaa se, ettei Alajärven keskustassa ole ruokakauppoja.

– Keskustassa asuu todella paljon iäkkäitä ihmisiä. Olen kertonut osalle asiakkaista, että olen ollut tällaisessa koulutuksessa. Vastaanotto on ollut todella hyvä.

Koko maan mittakaavassa ainutlaatuiseen Muisti- ja ikäystävällinen Etelä-Pohjanmaa -hankkeen tarjoamaan koulutukseen ovat Järviseudulta osallistuneet Alajärven Apteekki, Cafe Pandora, Liljamon Optiikka, Tuottajapuoti Ky, Veikon Kone Alajärvi ja FysioJärviseutu Alajärveltä.

Evijärveltä osallistuivat Evijärven Apteekki, Veikon Kone Evijärvi, Kukka ja Hautauspalvelu Kyyhkynen, Ravintola TuuHet ja Valokuvausliike Pesonen.

Lappajärven muisti- ja ikäystävällisiä yrityksiä ovat Hierontahoitola Henna, InKauneus, K-Market Lappajärvi, Lappajärven Apteekki ja M-Market Itäkylä.

Viisi vimpeliläistä koulutukseen osallistunutta yritystä ovat puolestaan FysioJärviseutu, Kukkasalonki Kastanja, K-Market Vimpeli, Nelimarkan Leipomo ja Vimpelin Apteekki.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliToisesta kotarista Ykköspesikseen
Seuraava artikkeliLöytömäki Soini-visan voittoon