0.4 C
perjantai 29.3.2024

Toisesta kotarista Ykköspesikseen

Miesten Superpesiksen alemmissa pudotuspeleissä pelannut Alajärven Ankkurit oli pakkovoiton edessä Siilinjärven Pesistä vastaan.

Ottelusarjassa kahdesti hävinnyt ja sunnuntaina Siilinjärveltä avausvoittonsa hienosti hakenut Ankkurit tarvitsi otteluvoiton, jotta se olisi pystynyt venyttämään taistelun sarjapaikasta viidenteen otteluun.

Ankkurit voitti ottelun toisen jakson ja ottelun ratkaisua haettiin aina kotiutuslyöntikilpailun toiselta kierrokselta, jossa SiiPe oli juoksun verran parempi. Ottelun lopputulos on 1–2k (1–3, 5–4, 0–0, 4–5). Tappio tiesi Ankkureille putoamista Superpesiksestä Ykköspesikseen.

Jo avausjakso loi kuvaa tasaisesta ottelusta: kolmostilanteet Ankkureille 6–5, mutta juoksut SiiPe:lle 1–3. Kotijoukkueen kuparisen rikkoi neljännen tasoittavalla Martti Viitasalo ajolähdöstä.

Juoksun toi Mikael Penninkangas. Toisen jakson avausvuoron tasoittavalla Tuomo Lönnmark puhkoi savolaisten ulkokenttää kakkoskoppari Antti Rinnevuoren tontilta kunnarin ja kahden tavallisen arvoisesti. SiiPe:n vastaus tuli neljän juoksun muodossa toisen tasoittavalla.

Markus Hallasuo löi avausjakson ratkaisujuoksut eli Ankkureiden neljännen ja viidennen juoksun.

Sinikeltaisten toisen jakson sankariksi Lönnmarkin rinnalle nousi Markus Hallasuo, joka kotiutti kertaalleen sekä kolmannessa että neljännessä vuorossa ja piti Ankkureiden päätä pinnan yläpuolella.

Kun vaaralliseksi kotiuttajaksi tiedetty SiiPe:n Kimmo Lukkari ei onnistunut kotiutuksessa, puhjettiin riemuun sekä kentällä että katsomossa Ankkureiden 5–4-jaksovoiton siivittämänä.

Toisella jaksolla osa molempien joukkueiden juoksuista tuli ulkokentän avustuksella.

Jännittäviä hetkiä

Pesistunnelmaa ei Kitrolta torstaina puuttunut. Koti- ja vierasjoukkueen kannustajat olivat omiensa puolella loppuun saakka. Huutomyrskyn perusteella olisi voinut luulla, että nyt pelataan mitalisijoista. Ottelua seurasi 1 739 katsojaa.

Supervuorossa ei juoksujen makuun päästy. Ankkureiden ulkopeli oli tiivistä ja söi terää SiiPe:n etenijöiltä. Omalla sisävuorollaan Ankkurit ei saanut miestä kolmoselle.

Kotiutuslyöntikisassa SiiPe:ltä onnistui kolme paria. Tasoittavallaan sankarin viittaa otti ylleen Martti Viitasalo, joka lämäsi pallon kolmoskoppari Mikko Hakomäen ohi.

Tilanteesta 1+1 ja Ankkurit juoksun päähän. Viidennen parin Jouni Mäki suuntasi lyöntinsä kakkospuolelle taakse.

Kakkoskoppari Rinnevuori oli hyvin tilanteessa mukana, mutta käsi ei ollut tarpeeksi tehokas tappoheittoon, kun taas Miika Keski-Petäjän nopeus riitti juoksun tuomiseen.

Jatkopalloilla eli kotiutuslyöntikilpailun toisella kierroksella SiiPe:n kolmesta parista onnistui kaksi.

Ankkureilta onnistui ensimmäisen parin Martti Viitasalo ja juoksun tuojana kunnostautui Manu Haukkala. Ottelu päättyi Jouni Mäen lyömään hutiin.

Ankkureiden ykköspalkittu Tuomo Lönnmark totesi joukkueiden neljännen kohtaamisen olleen edellisten tapaan tiukan.

– Pienestä se oli kiinni. Nyt meni näin.

Myös vierasjoukkueen pelinjohtaja Perttu Westersund oli Lönnmarkin linjoilla.

– Molemmilla oli mahdollisuudet katkaista ottelu. Tämäkin peli oli tolppa sisään, tolppa ulos -peli. Kotarissa meidän kotiutusmiehet olivat kovia, vaikka Viitasalo vastasikin upealla lyönnillä. Valitettavasti vain yksi menee jatkoon.

Westersund kiitti sekä SiiPe:n että Ankkureiden kannattajia siitä, että katsomossa oli oikeaa vanhan liiton hurmosmeininkiä.

Kotijoukkueen pelinjohtaja Risto Ojanperä näki tuloksen kannalta ottelun ratkaisuksi sen, että Ankkurit antoi räpylästä muutama juoksun.

– Häpläystä tuli enemmän kuin kaverilla. Pelin aikana tapahtuu miljoona asiaa eikä ottelu ratkea yksittäisiin tapahtumiin vaan on monta tilannetta: hallinnan tunteet vaihtelevat koko ajan. Tämä on urheilua kovimmillaan.

– SiiPe löi kotiutuskilpailussa lyöntejä, jotka olivat juoksun arvoisia lyöntejä: hyviä, ottamattomia palloja tuli. Ei me siinä häpläilty, he onnistuivat ratkaisun paikoissa hyvin.

Alajärven ja Siilinjärven välistä alempaa loppusarjaa Risto Ojanperä kuvailee rehdiksi ja kovaksi sarjaksi, jossa pelattiin – eikä tullut mitään lässyttämistä tai suukopua.

– Olimme sarjassa 2–0-häviöllä. Sitten tapahtui tosi positiivisia asioita pelaajien valmistautumisessa, että sai näinkin paljon irti. Pelaajan on tuolla aika kovaa olla paineessa, missä tapahtumia tehdään.

– Oltiin 2–0-häviöllä ja tultiin 2–1:een. Oli hyvin lähellä, että lauantaina pelattaisiin. Nyt ei pelata.

Ankkurit putosi edellisen kerran Ykköspesikseen kaudeksi 2002. Joukkue nousi takaisin Superpesikseen kaudeksi 2012.

Parhaaksi sijoitukseksi jäi kausi 2015, jolloin sinikeltaiset sijoittuivat kuudenneksi. Seurahistoriansa aikana AA on voittanut yhteensä seitsemän mitalia miesten pääsarjassa, kruunuina mestaruudet kausilla 1988 ja 1989.