MAINOS

Keliakiaviikolla jaetaan tietoa

Keliakiaviikkoa vietetään 2.-8.9. Viikon teemana on tehdä keliakiaa tunnetuksi teemalla ”oivalla oireet, keytä keliakia”.

Keliakia on Suomessa diagnosoitu noin 40000 ihmiseltä, ja noin 70000 ihmistä on arvioitu sairastavan keliakiaa tietämättään.

MAINOS

Keliakiassa ohutsuolen nukka tuhoutuu viljatuotteiden gluteenista aiheuttaen nykytietämyksen mukaan monenlaisia vaivoja kuten vatsavaivat, aftat, nivelkivut tai -turvotus, osteoporoosi, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, koholla olevat maksa-arvot, hampaiden kiillevauriot, laihtuminen, anemia, masennusoireet, kuukautishäiriöt, hermosto-oireet, hedelmättömyys, viivästynyt murrosikä ja kasvuhäiriöt lapsilla.

Härmän seudun keliakiayhdistyksen varapuheenjohtaja Tapio Höykinpuro kertoo, että keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on tarkka gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa ja sen oireet ovat hyvin monenlaisia.

Keliakia voi myös olla lähes tai täysin oireeton. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia.

– Ainoa lääke on ruokavalio, jolla vältetään gluteiinin saantia, Höykinpuro kertoo.

Paikalliset keliakiayhdistykset järjestävät Keliakiaviikon aikana yli 80 tapahtumaa eri puolilla Suomea.
Valtaosa tapahtumista järjestetään apteekeissa, joissa on tarjolla tietoa keliakiasta, sen oireista ja diagnosoinnista. Näin myös Alajärvellä, jossa Höykinpuro on paikalla tiistaina 3.9. kello 12-17 Alajärven apteekissa.

– Poiketkaa paikalle juttelemaan, jos teillä on epäilyjä tai keliakiaan sopivia oireita, Höykinpuro kannustaa!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version