-4.8 C
Alajärvi
torstai 30.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Luoma-aholla uskotaan tulevaan ja panostetaan lähipalvelujen säilymiseen

Luoma-ahon kylällä juhlittiin eilen perjantaina koko kylän voimin valintaa Suomen Vuoden kyläksi 2019.

Luoma-ahon kylätoimikunnan puheenjohtaja Sirkka Rajala ja varapuheenjohtaja Hilkka Luoma-aho esittelivät aikakapselia, joka muurataan uuden kylätalon perustuksiin.

Luoma-ahon Leipomolla järjestettyyn juhlaan saapuivat vireältä kylältä kaikki sukupolvet vauvasta vaariin.

Syvä yhteisöllisyys ja yhteishenki leimaakin kyläläisten yhteistyötä ja sitä todellakin tarvitaan, onhan kylän keskiöön kohoamassa aivan uusi kylätalo!

Juhlassa nautittiin täytekakkukahveista ja tavattiin tuttuja, mutta kuunneltiin myös muutama puheenvuoro ja Sara Ojajärven sekä Leena Rannanpään musisointia.

Puheenvuoron juhlassa käyttänyt Luoma-ahon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Rajala kertoi, että kylällä kootaan nyt aikakapselia, joka tullaan sijoittamaan uuden kylätalon perustuksiin.

Aikakapselissa tulee olemaan myös kopio juhlassa pidetystä puheesta.

Puheenvuorossa kerrattiinkin tämän hetken tapahtumia ja kerrottiin, millainen kylä Luoma-aho nyt on.

Työt kylätalon rakentamiseksi ovat alkaneet pari viikkoa sitten.

– Luoma-aho on muuttunut maatalousvaltaisesta kylästä vähitellen teollisuusvaltaiseksi ja kylässä on asukkaita noin 350. Työpaikkoja on 450.

– Luoma-ahon valintaperusteissa vuoden kyläksi tuodaan esille kylän ennakkoluulottomuutta ja intoa kokeilla uutta, tarttua mahdollisuuksiin kehittää kylää.

– Kyläyhdistys on kehittänyt toimintaansa pyrkimyksenään lisätä kylän vetovoimaisuutta asuinpaikkana ja auttanut samalla kylän lukuisia yrityksiä saamaan työvoimaa, Rajala sanoi.

Jokaisella kylän asukkaalla on myös mahdollisuus osallistua kylän kehittämiseen. – Lisäksi Luoma-ahon elinkeinorakenne nähtiin poikkeuksellisena. Kylän lapsiperhemyönteisyys ja kyläkoulun eteen tehtyä työtä arvostettiin. Kylän, yritysten ja kaupungin välistä palvelutuottajasopimusta pidettiin kekseliäänä.

Musiikissa kuultiin Sara Ojajärven laulua, Leena Rannanpää koskettimissa.

Raja-ahon mukaan Luoma-ahon kylällä onkin totuttu ratkomaan itse pulmia ja siellä on tartuttu rohkeasti uusiin ideoihin. – Täällä ei ole jääty odottamaan, että joku tulee ja sanoo mitä tehdä.

– Kylän slogan ”Meillä on” kertoo vahvasta tahdosta toimia koko yhteisön hyväksi.

Uusin voimainponnistus kylällä on kylätalon rakentaminen palvelemaan kyläläisiä, yrityksiä ja muuta lähialuetta. Työ sen rakentamiseksi on jo käynnistynyt.

– Kylätalo on osa suunniteltua monipalvelukeskusta. Monipalvelukeskuksen tarkoitus on säilyttää lähipalvelut kylässä. Lähipalveluiden tärkeimpänä tehtävänä on sujuvan arjen tarjoaminen kylän asukkaille ja yritystehn työntekijöille.

– Koulun sijoittuminen monipalvelukeskukseen on tällä hetkellä vielä epävarmaa. Kyläläiset toivovat, että koulu vielä palaa kylään takaisin, Rajala päätti.

Juhliva kylä sai myös runsaasti onnitteluja. Tervehdyskäynnille saapuivat mm. Alajärven Yrittäjien ja Alajärven kaupungin edustajat.

Myös naapurikylän Paalijärven puolelta saatiin muistamisia ja onnitteluja ja luonnollisesti Aisaparin sekä Etelä-Pohjanmaan Kylät ry:n edustus onnitteli tärkeää yhteistyökumppaniaan.

Tuula Jokiaho

Luoma-ahon Leipomolla oli tiivis tunnelma kylän juhliessa saavuttamaansa huomionosoitusta, sillä juhlijoita riittä paljon.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät