-5.2 C
Alajärvi
perjantai 24.3.2023
spot_img
spot_img

Alajärven terveyskeskuksessa asiat pyritään hoitamaan nopeasti ja mahdollisimman hyvin

Alajärven terveyskeskuksessa kehitellään jatkuvasti toimintamalleja, joiden avulla asiakkaan asiat saataisiin hoidettua mahdollisimman nopeasti ja hyvin siitä huolimatta, että lääkäriresurssit ovat rajalliset niin Alajärvellä kuin kautta maan julkisessa terveydenhuollossa.

Oikealla hoidon porrastuksella lääkärin vastaanottoajat saadaan kohdennettua heille, jotka niitä todella tarvitsevat, samalla kun muiden asiakkaiden asiat voidaan hoitaa myös muiden tehtäviinsä koulutettujen ammattilaisten toimesta.

Tähän liittyen Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen kiirevastaanotolla Alajärven toimipisteessä on toiminut kesäkuun alusta alkaen arkisin lääkärin työparina sairaanhoitaja Anni Korkea-aho.

Potilaan tullessa kiirevastaanotolle sairaanhoitaja haastattelee aina potilaan, arvioi hoidon tarpeen ja tekee kiireellisyysarvion.

Kiirevastaanotto on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille ja kiireellistä ensiapua tarvitseville sekä potilaille, joiden terveydentila on äkillisesti heikentynyt.

Avohoidon palveluvastaava Birgitta Luoma-aho kertoo, että puhelimitse annettu neuvonta tai sairaanhoitajan vastaanotolla annettu hoito voi toisinaan riittää hoidoksi. – Vamman tai sairauden hoidon kiireellisyys arvioidaan lääketieteellisin perustein.

– Kiireellisyysarviota voidaan muuttaa potilaan voinnin muuttuessa. Kiireellisyysluokitus takaa sen, että vakavasti sairaat pääsevät lääkärille nopeammin. Näin ollen ajanvarausjärjestys ei välttämättä ole hoitojärjestys, Luoma-aho sanoo.

Anni Korkea-aho kertoo, että asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä uuteen systeemiin, koska heidän asiansa on hoidettu nopeasti ja silti mahdollisimman hyvin. Myös lääkärit ovat olleet tyytyväisiä siihen, että sairaanhoitajan suorittama ennakkotutkimus on helpottanut heidän työtään.

Kiirevastaanotolla Alajärven toimiopisteessä toimii myös päivystävä sairaanhoitaja arkisin kello 8-20 ja viikonloppuisin kello 10-18. Vimpelin ja Lappajärven toimipisteissä päivystävä sairaanhoitaja on arkisin kello 8-15.30.

Osalla päivystävistä sairaanhoitajista on myös erityiskoulutukseen perustuva rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. Päivystävä sairaanhoitaja voi tarvittaessa konsultoida lääkäriä.

Päivystävän sairaanhoitajan vastaanotolla hoidetaan muun muassa infektiopotilaiden arviointi ja lyhyet sairaslomat, pienten haavojen hoito, tulehtuneet haavat ja paiseet, venähdys- ja murtumaepäilyjen arviointi, sairauslomien jatkon arviointi selkeissä tapauksissa, helposti diagnosoitavien ihosairauksien arviointi, virtsatieinfektiot Käypä hoito -ohjeiden mukaisesti, silmätulehduspotilaiden hoito, silmänpaineiden mittaukset, allergiaoireisten arviointi ja itsehoitovalmisteiden käyttöopastus, korvakipupotilaat, poskiontelopotilaat ja ylä- ja alahengitystiepotilaat.

Myös fysioterapeutin suoravastaanotto toimii kahtena päivänä viikossa iltapäivisin Alajärven toimipisteessä ja yhtenä iltapäivänä Vimpelin toimipisteessä.

Tarpeen kasvaessa palvelua järjestetään myös Lappajärven toimipisteessä. Tällä hetkellä Lappajärven asiakkaat voivat hakeutua lähimpään toimipisteeseen joko Vimpeliin tai Alajärvelle.

Tehtävää hoitaa fysioterapeutti Marja Kivimäki, jonka vastaanotolla hoidetaan äkillisten selkäkipujen ensiarviointi, pienimuotoiset tuki- ja liikuntaelinten vaivat.

– Kun tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi ollaan varaamassa lääkärinaikaa, arvioidaan siinä yhteydessä tietyin kriteerein annetaanko hänelle aika lääkärille vai fysioterapeutin suoravastaanotolle.

Lääkityksen tarpeellisuuden arvioi lääkäri. Fysioterapeutti voi kirjoittaa sairauslomaa tilanteen mukaan ja ohjata potilaan tarvittaessa lääkärille.

Fysioterapeutin suoravastaanotolle on kaikkiaan yhdeksän aikaa viikossa ja vielä toistaiseksi määrä on riittänyt.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät