Loiskeet palasi Lappajärvelle

Mainos[adrotate banner="3"]

Lokakuun Loiskeet -kansanmusiikkitapahtuma on tehnyt onnistuneen paluun Lappajärvelle. Kolme edellisvuotta kansanmusiikin ilosanomaa viriteltiin Kuortaneella, mutta paluu tehtiin 30-vuotisjuhlavuoden merkeissä Lappajärvelle ja Hotelli Kivitippuun. Perjantaina alkanut Eteläpohjalaiset Spelit ry:n järjestämä tapahtuma jatkuu lauantain iltamyöhään ja soittohaluiset saavat jatkaa musisointia erillisessä tilassa vielä sunnuntain pikkutunneille saakka. Kansanmusiikkipistoksen saaneita ihmisiä on saapunut Lappajärvelle aina Ivaloa myöten.

Eteläpohjalaiset Spelit ry:n järjestämään tapahtumaan on osallistuu kaikkiaan noin 50 erikokoista ryhmää. Esiintyjiä on lähes 420. Seitsemättä kertaa tapahtumaa kokoamassa oleva ja itsekin Loiskeissa esiintyvä Anneli Aho kertoo, että tapahtumapaikkana toimiva Kivitippu on otettu riemulla vastaan.

MAINOS

– Mukana on paljon paikallisia laulu- ja pelimanniryhmiä. Paikallisia soittajia on sata.

Anu Haavisto toi 40 nuorta soittajaa kokemaan pelimannien yhteenkuuluvuutta Lokakuun Loiskeisiin.

Loiskeiden nuorimmat esiintyjät tulevat Lapualta. Lapuan musiikkiopistossa viulunsoittoa opettava Anu Haavisto toi neljä eri ryhmää ja yhteensä 40 nuorta soittajaa Kivitippuun. Haaviston perheyhtyeessä kansanmusiikkiin tutustunut Anu Haavisto haluaa jakaa perinnettä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ja ystävyyttä. Lappajärvellä vierailleet lapset ja nuoret opiskelevat musiikkiopistossa. Moni Pilikkeessä, Hyrrässä tai Klippareissa soittavan lapsen tai nuoren isä tai äiti on soittanut Haaviston kanssa kansanmusiikkia jo vuosia sitten.

Lapsi tuli kotiin

Mestaripelimanni Toivo ”Topi” Rajala perusti Lokakuun Loiskeet -tapahtuman yhdessä Elsa puolisonsa kanssa. Rajalat järjestivät Loiskeet 11 kertaa. Sitten vetovastuu siirtyi Mikko Valolle ja Lapajärven vapaa-aikatoimelle yhdeksäksi vuodeksi. Kulttuuriyhdistys Karikko järjesti tapahtuman kolme kertaa. Loiskeita on soitettu kolmena vuonna peräkkäin Kuortaneella. Topi Rajala on tyytyväinen, että 30-vuotisjuhlatapahtuma saatiin Kivitippuun.

– Minun sanani eivät riitä kertomaan tästä tunteesta. Lokakuun Loiskeet on minun ja Elsan lapsi, ja nyt lapsi palasi kotiin. Olen tyytyväinen tähän väkimäärään.

Rajala kertoo olleensa soittaja jo 70 vuoden ajan. Hänen ensimmäinen instrumenttinsa oli kampa, ja onpa Rajala saavuttanut jopa kammansoiton suomenmestaruudenkin. Rajalalta sujuu niin mandoliinin, viulun, kaksirivisen haitarin kuin huuliharpunkin soittaminen sekä laulaminen.

Lokakuun Loiskeiden perustaja, mestaripelimanni Topi Rajala, on tyytyväinen tapahtuman paluusta juhlavuodekseen Lappajärvelle.

 

Topi Rajala kertoo pilke silmäkulmassaan, että Kivitipussa järjestettävien Loiskeiden aikaan hänellä on aina hotellihuone varattuna. Tämä takaa sen, ettei tarvitse lähteä kotiin kesken tapahtuman tai jää hyviä esiintymisiä kuulematta. Kansanmusiikissa Rajalaa viehättää sen rehellisyys.

– Kansanmusiikissa tuntuu juuret. Kansanmusiikkikappaleiden sanoituksissa on paljon tarinaa ja elämäkertoja. Kansanmusiikki on myös yhteistoimintaa: käydään kursseilla ja soitetaan yhdessä.

Kansanmusiikin juhlaa

Hotelli Kivitippu on valjastettu kahden päivän ajaksi kansanmusiikin keitaaksi. Eri kokoonpanot soittavat hotellin aulassa, auditoriossa, erillisessä tunnelmakabinetissa tai ravintolassa. Lappajärvi-salissa pidetään konsertteja. Lauantai-iltana salissa kuullaan esimerkiksi Veikko Lavin ja Junnu Vainion lauluja ja tanssitaan Jussi Asun sävellysten ja Lappajärven Pelimannien tahdissa.

Pelimanneille on järjestetty myös vapaa tila kaikille soittohaluisille. Se löytyy Ikkunakabinetista eli hotellin eri kerroksiin johtavasta aulasta. Sinne on löytänyt tiensä moni soittaja. Saattaa käydä niin, että ensin on vain yksi soittaja – ja kohta vähintään kvartetti. Myös Isojoelta tapahtumaan tullut Kari Koivunen ja alajärveläinen Unto Isoniemi soittivat Ikkunakabinetissa.

Kari Koivunen ja Unto Isoniemi soittivat ex tempore Ikkunakabinetiksi kutsutussa tilassa, jossa voi soittaa joko yksin tai yhdessä, ilman ennakkovarausta tai aikataulua.

 

Eteläpohjalaiset Spelit ry:n toiminnanjohtaja Timo Saarimäki kertoo, että etenkin Lappajärven suunnasta on tullut lukuisia kyselyjä, että eikö Lokakuun Loiskeita voisi järjestää Lappajärvellä. Monen toiveissa oli tapahtuman saaminen Lappajärvelle jo viime syksyksi. Jo nyt pelimannien mielissä välkkyy pysyvämpi paluu Lappajärvelle.

– Halusimme, että toiminta vakiintuisi täällä. Kivitippu on satsannut tapahtumaan paljon. Itselläni on hyvä fiilis. Yleisö oli jo perjantaina tyytyväinen ja heillä myös myönteinen asenne.

Saarimäki kertoo Eteläpohjalaiset Spelit ry:n keräävän kommentteja Lappajärvellä pidetystä tapahtumasta ja päättävän myöhemmin, missä tapahtuma järjestetään ensi syksynä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliHoiskon kyläavustajasta on apua moneen hommaan!
Seuraava artikkeliYrittäjäkuukauden aikana kerrotaan hyvästä palvelusta!