Lehtimäen Jyske komeasti kohti sataa vuotta

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Jyske ry juhli lauantaina komeasti 90 toimintavuottaan ja siirtyi näin käymään kohti satavuotisjuhliaan.

Jyske on ollut läpi vuosikymmenten menestyneiden urheilijoiden, monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ja aktiivisten talkoolaisten muodostama yleisseura, jonka edustusurheilijat ovat tyypillisesti jatkaneet pitkään kotiseuransa lipun alla edustaen ylpeästi Jyskeen värejä niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin areenoilla.

MAINOS
Juhlapuheen piti Jyskeen väreissä alle puolen tunnin kymmenen kilometriä pinkonut pankkimies Jari Puumala.

Juhlan juontajana toimi Kauko Ukonmäki ja tervetulosanat lausui puheenjohtaja Tuula Kurunmäki.

– 90 vuotta on pitkä aika ja matkalle on mahtunut monenlaisia lajeja. Niistä yhä paljon harrastettuja ovat esimerkiksi yleisurheilu, mutta osa lajeista on hävinnyt. Näitä on mm- mäkihyppy ja paini.

Kurunmäki muistutti, että vaikka menestyneet urheilijat ovat näkyvin osa seuran toimintaa, niin elinehto toiminnalle ovat valmentajat ja talkoolaiset. Heitä onkin menneisiin 90 vuoteen mahtunut, sillä rakennettiinhan esimerkiksi Rannan urheilukenttä 30 -luvulla lähes kokonaan talkoovoimin.

Juhlapuheen tilaisuudessa piti Lehtimäeltä lähtöisen oleva Jari Puumala, joka aikanaan edusti Jyskettä juoksijana. Kymppitonnilla hän on kellottanut ajan 29.41,75.

Pankkialalla toimiva Puumala kävi puheessaan läpi urheilijan uran kehitysvaiheita painottaen monipuolisuuden merkitystä lapsena.

– Monipuolisen harrastuksen myötä alkaa löytyä ne omat vahvuudet. Onko se nopeus, kestävyys vai tarkkuus? Liikunnallinen kaveripiiri ja siellä syntyvä kilpailuhenki luovat iloista tekemistä, Puumala totesi.

Seuran puheenjohtaja Tuula Kurunmäki ja sihteeri Satu Yli-Kesäniemi osoittivat, että urheilu ja kulttuuri mahtuvat samaan pakettiin. Naisten musisointia oli ilo kuulla.

Oman lajin löytymisen jälkeen nuori alkaa keskittyä enemmän siihen ja kehittymisen myötä usko omiin kykyihin kasvaa. – Tulee uteliaisuus selvittää, mihin voisin urheilijana pystyä, jos teen tätä tosissani.

Puumala selvitti niitä haasteita ja ratkaisun paikkoja, joita urheilija uransa varrella tekee. Moni lopettaa, mutta osa jatkaa ammattiuraan saakka.

– Jos urheilu-uralla menestyy, niin siitä on upeaa nauttia. Mutta entä sen jälkeen, jääkö käteen mitään?

– Kun aikaa uran lopettamisesta kuluu, niin ennätykset ja tulokset jäävät syrjään, mutta muistot säilyvät.

Puumala korosti, että nuoren urheilijan tulee opiskella itselleen myös ammatti, mutta urheilusta saadut kokemukset ovat nekin työelämässä kysyttyjä taitoja.

Puheensa loppupuolella Puumala totesi Lehtimäen Jyskeen urheilijoiden olleen kautta vuosikymmenten menestyneitä. Esimerkiksi hiihdossa lukuisat maakuntaviestivoitot ja aina mukana kulkeneet vahvat kannustusjoukot ovat hyvin kuvanneet yhteisöllisyyttä.

Huippu-urheilun lisäksi joukkue- ja harrasteurheilu on aina olleet tärkeitä ja ne ovat osaltaan olleet rakentamassa yhteisöllisyyttä Lehtimäellä.

– Lehtimäen Jyskeen urheilijat ovat aina kantaneet seuran värejä ylpeinä, Puumala totesi.

Vapaan sanan yhteydessä Alajärven kaupungin tervehdyksen juhlaan toi kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, joka kertoi kaupungille olleen ilo olla mukana kahden Jyskeen urheilijan; Ari Mannion ja Janette Lepistön, matkassa.

Kaupunki on saanut näiden urheilijoiden myötä paljon näkyvyyttä ja Janettella on jatkossakin keskeinen rooli kaupungin markkinoinnissa.

– Urheiluseurojen merkitys kaupungille on suuri, koska nämä luovat pohjaa elinikäiselle liikuntaharrastukselle. Kaupungin roolina on luoda tähän mahdollisuuksia, Koivunen sanoi ja kertoi, että Valkealammen ympärillä alkaneessa hankkeessa kaupunki on vahvasti mukana ja tavoitteena on saada markkinoitua aluetta laajemminkin.

Vapaan sanan aikana kuultiin myös hiihtojaoston puheenjohtaja Pentti Ahopellon tervehdys ja Eero Savela luki Jyväskylässä nykyisin asuvan Vilho Alatuvan lähettämän hauskan tervehdyksen, jossa muisteltiin toiminnan alkuvuosikymmeniä.

Loppusanat juhlaan lausui Jyskeen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Jari Lepistö todeten, että vaikka syntyvyys laskee ja harrastusmahdollisuudet ovat monipuolistuneet, niin urheiluseurat pystyvät edelleenkin tarjoamaan varteenotettavia harrastusvaihtoehtoja.

Lepistö kiitti Alajärven kaupunkia myönteisestä suhtautumisesta ja oli tyytyväinen Valkealammen ympärillä tapahtuvaan kehittämiseen sekä siihen, että Rannankylän urheilukenttä saadaan korjattua ensi kesänä.

Juhlassa nähtiin myös Jari Lepistön laatima kuvaesitys Jyskeen toiminnasta ja kuultiin musiikkia kuoron, Tuula Kurunmäen sekä Eero Savelan esittämänä. Heitä molempia säesti Satu Yli-Kesäniemi.

Juhlan yhteydessä palkittiin mittava joukko urheilijoita ja talkoolaisia. Vuoden urheilijana palkittiin Janette Lepistö, vuoden veteraaniurheilijana Kristiina Joensuu ja vuoden nuorena urheilijana Roope Mäkipelto.

Tuula Jokiaho

 

Edellinen artikkeliAlajärven Yrittäjät vierailivat Kyyjärvellä
Seuraava artikkeliAlajärven Yrittäjät jatkavat Kujalan johdossa