1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven nuorille harkitaan maksutonta ehkäisyä

Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta käsittelee ensi viikolla esitystä maksuttomasta ehkäisystä Järvi-Pohjanmaan perusturva-alueen nuorille, eli Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven alle 25 -vuotiaille.

Sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja Väestöliitto ovat suositelleet vuodesta 2006 alkaen kunnille nuorten maksutonta ehkäisyä. Kesän 2019 alussa julkaistussa hallitusohjelmassa on suunnitteilla valtakunnallisesti laaja kokeilu, jossa alle 25 -vuotiaille nuorille tarjotaan ilmaista ehkäisyä.

MAINOS

Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu, että raskauden ehkäisyneuvontaan sisällytetään kokonaisvaltainen seksuaaliterveyden edistäminen eli seksitautien ehkäisy, seksuaalineuvonta ja seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisy.

Sopivan ehkäisymenetelmän valinta edellyttää asiakkaan haastattelua seksuaalikäyttäytymisestä, parisuhteen luonteesta ja elämäntilanteesta.

Henkilökohtaisen haastattelun avulla pyritään aiempaa enemmän kiinnittämään huomiota myös ikään ja hedelmällisyyttä koskevaan neuvontaan.

Maksuttomalla ehkäisyllä pyritään ennaltaehkäisemään raskauden keskeytyksiä ja antamaan ohjausta ja neuvontaa kontrollikäyntien yhteydessä.

Maksuton ehkäisy vähentää tutkitusti myös seksitauteja. Väestöliiton mukaan valtaosa klamydiatartunnoista todetaan nuorilla aikuisilla.

Maksuttomuuden lisäksi tärkeää on, että ehkäisy on helposti saatavilla koulu- tai opiskelijaterveydenhuollosta tai terveyskeskuksesta. Kondomeja tulisi olla tarjolla siellä, missä nuoret liikkuvat. Maksuttoman ehkäisyn avulla tuetaan vastuullista terveydenhoitoa.

Väestöliitto on suositellut maksutonta ehkäisyä nuorille, koska abortteja tehdään eniten juuri alle 25-vuotiaille. Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella tehtiin keskimäärin 12 raskaudenkeskeytystä vuosien 2013-2018 aikana. Abortti on aina vakava asia sen kokeneelle.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin neuvoloiden kehittämistyöryhmä suosittelee maksuttoman ehkäisyn antamista alueemme alle 25 – vuotiaille nuorille.

Ilmaisen ehkäisyn alle 25 -vuotiaille ovat myöntäneet Etelä-Pohjanmaalla peruspalveluliikelaitos JIK vuoden, Lapua, Kaksineuvoinen ja LLKY (Suupohja). Vuoden 2020 alusta Seinäjoki tulee myöntämään ilmaisen ehkäisyn alle 20-vuotiaille. Kuusiolinnassa asia on valmistelussa. Myös muualla Suomessa maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille on jo hyvin laajalti käytössä.

Lääkkeellisen keskeytyksen hinta erikoissairaanhoidossa on noin tuhat euroa ja muut menetelmät maksavat n. 1500 euroa. Raskaudenkeskeytykseen tarvitaan terveyskeskuslääkärin lähete ja yhden lääkärikäynnin suoritehinta on 177 euroa.

Näiden lisäksi suorat ja välilliset kustannukset voivat olla moninkertaisia tapauksesta riippuen. Muita kustannuksia tulee sairauslomista ja potilaan itsensä maksamista poliklinikkamaksuista ja matkakustannuksista.

Raskaudenkeskeytyksellä on myös pitkäaikaisia vaikutuksia yksilön psyykkiseen terveyteen.

Perusturvalautakunnalle esitetään, että valtakunnallisten suositusten mukaisesti ja raskaudenkeskeytysten ennaltaehkäisemiseksi on myös Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella syytä aloittaa maksuton ehkäisy alle 25 -vuotiaille nuorille.

Ilmaiseen ehkäisyyn kuuluisivat erikseen sovitulla tavalla yhdistelmä- ja minipillerit, ehkäisyrengas, kupari- ja hormonikierukka sekä kondomi.

Ehkäisyvalmisteet hankitaan sairaanhoitopiirin peruslääkevalikoimasta tilaamalla. Maksuttoman ehkäisyn vuosikustannukset alle 25 -vuotiaille nuorille Järvi-Pohjanmaan alueella ovat n. 5000-9000 euroa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät