25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Soinilainen Mona Nappari tietää, että jokainen koira tarvitsee hoitoa ja koulutusta

Soinilainen Mona Nappari on työllistänyt itsensä toiminimellä karvaisten kaverien parissa hoitaen koirien turkkeja. Mona pesee, trimmaa ja leikkaa kynsiä.

– Lisäksi pidän koirille käytöskoulutuksia sekä opetan ja neuvon omistajia helpomman arjen saavuttamiseksi, kertoo Mona jolle koirien kokonaisvaltainen hyvinvointi on lähellä sydäntä. Lisäksi hän myös myy koiranruokia.

MAINOS
Valkoisen länsiylämaanterrierin turkki on tässä kunnostettu poikkeuksellisesti koneella ja saksilla. Toimenpiteet katsotaan aina koiran mukaan.

Koirien hyvinvointipalvelut ovat lisääntyneet rajusti muutaman vuoden aikana ja ala kasvaa edelleen.

– Koirista halutaan pitää yhä paremmin huolta, mikä on tosi hienoa! Karvakavereille löytyy nykyään omat spa-osastot ja trimmaajat, koirauimalat, päivähoito- ja hoitolamahdollisuudet omistajien työpäivien tai lomareissujen ajaksi, lisäksi on hierojat ja fyssarit sekä monet muut koira-alan ammattilaiset.

Turkinhoitoa tarvitsevat kaikki koirat

Jokainen koira vaatii turkinhoitoa ja huolenpitoa. – Rotu vaikuttaa siihen, minkälaista ja millä aikavälillä, mutta lähtökohtaisesti jokainen rotu tarvitsee sitä säännöllisesti, Mona kertoo.

– Osaa koirista trimmataan saksin tai trimmauskoneella, toisia nypitään ja osalle riittää ”pelkkä” pesu harjauksen lisäksi. Kuitenkin pesu on se tärkein ja myös pohja suurimmalle osalle turkinhoitopalveluita, jotta lopputulos olisi hyvä.

Mona harmittelee sitä, että edelleen monet koirien omistajat ovat edelleen sitä mieltä, että koiran pesu aiheuttaa haittaa koiran turkille ja iholle. – Joudun usein kertomaan tämän väitteen vääräksi.

– Kun koira pestään laadukkailla ja turkille sopivalla shampoolla ja hoitoaineella, se nimenomaan hoitaa turkkia ja edistää hyvinvointia. Puhdasta turkkia on helpompi työstää niin kotona kuin trimmaamossa. Vääränlaiset turkinhoitoaineet tietenkin takuttavat, aiheuttavat katkeilua sekä takuttavat turkkia entistä enemmän.

Likainen sekä kuiva turkki takkuuntuu eikä vain yksinkertaisesti toimi samalla tavalla, kuin puhdas turkki.

Tässä erilaisia koiria perusteellisen harjauksen ja pesun jälkeen.

– Kuollut pohjavilla tumppuuntuu karvan juureen iholle ja pitkässä tähtäimessä aiheuttaa pahimmillaan iho-ongelmia ja tulehduksia, kun turkki ja iho eivät hengitä.

– Hyvin hoidettu, ilmava karvapeite, toimii kuin uusi untuvatakki. Kun karvapeitteen ja ihon välissä on ilmava hengittävä kerros, ilma pääsee kiertämään ja se toimii koiran lämpötilan säätelijänä. Turkin hengittäessä koira kestää paremmin pakkasta sekä kuumuutta ja iho voi paremmin.

Mona suosittee pesua myös lyhytkarvaiselle koirille vähintään pari kertaa vuodessa. – Ihosta lähtee tuolloin lika ja hiekka, jotka kutittavat tai aiheuttavat muita ongelmia. Puhdas, pehmeä ja hyvälle tuoksuva karvakaveri on huomattavasti mukavampi ottaa kainaloonkin!

Kesällä vedessä viihtyvien koirien turkin kunto on erityisen tärkeä. Jos turkki on takkuinen ja tiivis, vesi jää turkin alle muhimaan ja tällöin koiralle tulee helposti hotspot, eli märkivä ihotulehdus, joka pahimmillaan vaatii antibiottikuurin.

– Paras vaihtoehto on kuivata uinnin jälkeen suurin osa vedestä pois, pitää turkki takuttomana sekä hengittävänä, mikä ennaltaehkäisee iho-ongelmia, Mona kertoo ja muistuttaa, että ihotulehdukset eivät kuitenkaan tule ainoastaan pitkäkarvaisille koirille, vaan niitä tulee jos iho ei pääse hengittämään tai ole muuten terve.

Keskikokoinen villakoira kuuluu trimmattaviin rotuihin.

Joskus pohjavillaisilla koirilla karvanlähtö ei ilmene irtoavina karvatolloina, vaan irtokarvat jäävät karvan tyveen ja turkki takkuuntuu. – Suosittelen perusteellista harjausta ennen pesulle menoa, ettei shampoo- ja hoitoaineet jää takkuihin muhimaan.

– Suosittelen pesua pohjavillaisille koirille vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä karvanlähdön yhteydessä. Tietenkin useamminkin, jos turkki sen vaatii.

– Pesujen välissä turkkia täytyy hoitaa muuten. Kun takkuja ei pääse syntymään harjaus- ja pesukertojen välissä, toimenpide on koirallekin mukavampi.

Turkin säännöllisen hoitamisen lisäksi tärkeää on hoitaa myös kynnet. – Harvan koiran kynnet kuluvat itsestään, se riippuu anturoiden ja tassun asennosta.

– Liian pitkät kynnet aiheuttavat asentovirheitä ja kynnet alkavat painaa anturaan. Ne voivat myös kasvaa anturan sisään, jolloin koira ei voi kävellä ilman kipua. Siinä vaiheessa apua tarvitaan jo eläinlääkäriltä.

– Asentovirheistä tulee helposti isoja ongelma. Kivut heijastuvat selkään, lonkkiin tai lapoihin. Liian pitkät kynnet voivat metsälenkillä lähteä irti tai katketa ja pelkkä ydin jää näkyviin. Siksi myös metsästyskoirien kynnet on hyvä pitää säännöllisesti leikkaamalla lyhyenä. Muuten voi koiralle tulla kesken kauden sairausloma.

Pennusta alkaen

Turkinhoidosta, kynsien leikkuusta ja muista toimenpiteistä kannattaa tehdä koiralle arkipäivää.

– Kun pentu tulee 7-8 viikon iässä kotiin, on sen kanssa helpompi opetella kuin murkkuikäisen. Mitä aiemmin pennun opettaa käsittelyyn, sitä enemmän työ palkitsee. Koira ei opi itsestään, kaikki lähtee omistajista. Tämä pätee niin käsittelyssä kuin myös koulutuksessa.

Lähtökohtaisesti koira tekee sen, minkä kokee itse hyödylliseksi. – Jos koirasta hihnassa vetäminen on palkitsevampaa kuin kontaktin ottaminen ihmiseen, koira jatkaa hihnassa vetämistä. Hihnassa vetämisen palkka koiralle voi olla vaikkapa se, kun se pääsee haistelemaan uusia hajuja ojanpohjalta.

– Koiran koulutus on suurimmaksi osaksi vahvistamista. Sanonta ”sitä saa mitä vahvistaa” pitää paikkaansa.

– Kaikki koulutus on hyvä aloittaa kanssa parin kotiutumispäivän jälkeen. Uudet asiat on helpompi opettaa, kun ei vielä ole opittuja vääriä tapoja.

Mona kertoo, että myös ajoitus on hyvin tärkeä osa kouluttamista. Kun palkkaus tulee sekunnin liian myöhään, niin omistaja voi palkata jo aivan eri asiasta, kuin mistä oli tarkoitus.

– Itselleni on tärkeää luottamussuhde koiraan ja tunnetila yhdessä tekemisessä. Useasti kursseilla kehotan koirakkoa menemään omaan kuplaan ja unohtamaan ympärillä olevat ihmiset ja häiriötekijät. Tällöin omistaja keskittyy täysin koiraan ja tekemiseen, eikä välitä muista.

Koira lukee omistajan kehonkieltä ja tunnetilaa. Se voi aiheuttaa varsinkin herkän koiran omistajalle haasteita. Jos omistaja itse stressaa ja jännittää, koirakin alkaa katsomaan enemmän ympärilleen ja ajatus herpaantuu.

– Pennun ja myös aikuisen koiran kouluttamisessa täytyy olla kärsivällinen. Jos on huono päivä itsellä niin ei kannata treenata, vaan lähteä vaikka metsälenkille.

Mona muistuttaa, että jokainen koira on yksilö ja sen mukaan edetään. Toisen koiraa ei voi verrata omaan, varsinkin jos rotu ja muut lähtökohdat ovat erilaiset. Rotujen sisälläkin on paljon hajontaa luonteiden ja linjojen välillä.

– Ihmistä palvelemaan jalostetun palveluskoiran motivaatio omistajan kanssa yhdessä tekemiseen on suurempi kuin esimerkiksi laumanvartijoiden. Tähän vaikuttaa myös se, mikä koiran paikka on perheessä.

– Jos koira on ulkona suurimman osan päivästä, oppii se “pärjäämään” yksinään, mutta koira joka asuu perheen kanssa, ottaa helpommin kontaktia ihmisiin. Hyvät namit ja lelut helpottavat kouluttamista. Jos koira on ahne, nameja kannattaa käyttää!

Vinkkejä arkeen

Totuta koira käsittelyyn mahdollisimman varhain. Kynsien leikkaus, harjaus ym. totuttaminen helpottaa myös eläinlääkärissä käyntiä, kun koira pystyy luottamaan tilanteessa kun tilanteessa omaan ihmiseen.

Vaikka pentu on söpö pienenä ja monet leikit söpöä murinaa niin mieti, onko se söpöä myös, kun koira on aikuinen. Pentu ei tule itsekseen tajuamaan mikä on oikein ja mikä väärin, vaan se jatkaa sitä tekemistä mikä on sille alunperin sallittu.

Turkkia kannattaa harjailla säännöllisesti, ettei se pääse takkuun harjauskertojen välissä. Tällöin harjaaminen pysyy koirallekin mieluisena, kun aina ei nipistä tai mene kauan aikaa.

Pesu vasta harjauksen jälkeen. Shampoon ja hoitoaineen hierominen turkkiin vain takuttaa enemmän ja silloin on isompi työ saada takut auki. Shampoon ja hoitoaineen jämät voivat myös aiheuttaa ongelmia iholle, jos ne jäävät takkuihin muhimaan.

Jokaisella koiralla, rodusta riippumatta, on hyvä olla jonkinlainen “arkikoulutus”.

Tuula Jokiaho

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät