-3.7 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Ankkurien yleisurheilu ponnistaa vakaasti kohti huippua

Alajärven Ankkurien yleisurheiluvuosi 2019 oli menestyksekäs, parhaiden vuosien joukossa seuran historiassa.

Ankkurien yleisurheilijat saavuttivat kaudella 2019 peräti 48 SM -pistettä ja kymmenen SM -mitalia. Arvokisa- ja maaotteluedustuksia oli jopa kahdeksan – niistä neljä kirjasi nimiinsä ottelija Eucabeth Kivikangas.

MAINOS

– Tälle urheilijamäärälle kahdeksan edustusta on todella iso saavutus, toteaa valmentajana toimiva Tapio Rajala.

Yleisurheilumenestystä on tullut laajalla rintamalla, niin juoksuradalta kuin hyppy- ja heittopaikoiltakin. Seura oli SM -pistetilastossa valtakunnallisesti 25. Pisteille pääsi 200 seuraa, kun luokiteltuja seuroja yleisurheilussa on kaikkiaan 331.

Seuran 9-15 vuotiaat nuoret saavuttivat kesän 2019 aikana yhteensä 35 pm-mitalia, joista kultaisia oli 17.

Rajala kertoo, että yleisurheilu menee myötätuulessa nyt senkin vuoksi, että uuden monitoimihallin ansiosta harrastajamäärä on noussut. Harjoitusryhmiä on neljä ja harjoituksissa käy joka viikko yli 40 urheilijaa.

Lisäksi monitoimihallia käyttävät 14 -vuotiaat ja vanhemmat urheilijat, joilla on jo henkilökohtainen valmentaja. Hyvät olosuhteet ja valmennus vievät urheilijaa eteenpäin.

Kuluvan vuoden tavoitteena seuralla on tarjota nuorille urheilijoille mielenkiintoisia ja kehittäviä harjoituksia ja kasvatetaan edelleen ympärivuorisesti harjoittelevien urheilijoiden määrää, sekä varmistetaan vanhempien urheilijoiden valmennus.

– SUL:n seuracupissa tavoitellaan finaalipaikkaa, Rajala sanoo ja kertoo, että Ankkurit järjestää yhdessä Kauhavan Wisan kanssa pm- hallikisat helmikuussa Kuortaneella. Ankkurikentällä järjestetään viikkokisoja ja Viiskuntakisat ja ainakin yhdet pm-kisat.

OP-team tähtää pitkälle

Urheilijoiden kehittymisen tukena tarvitaan paitsi motivaatiota ja valmennusta, myös taloudellisia resursseja.

Yleisurheilijaostolla on ollut pitkä ja hyvä yhteistyö Alajärven Osuuspankin kanssa ja tämä yhteistyö jatkuu tänäkin vuonna, kun Osuuspankki lähti tukemaan vahvasti viittä alajärveläisurheilijaa.

Tämä ”OP-team” koostuu 21 -vuotiaasta seiväshyppääjä Mikko Paavolasta, 22 -vuotiaasta juoksija Antti Ihamäestä, 18 -vuotiaasta 7-ottelija Eucabeth Kivikankaasta, 19 -vuotiaasta keihäänheittäjä Aleksi Yli-Mannilasta ja 20 -vuotiaasta moukarinheittäjä Juhana Karjanlahdesta, jotka kaikki ovat maamme kärkinimiä.

Mikko Paavolalla syksyn ja talven harjoitukset ovat sujuneet hyvin. Loukkaantumisia ei ole ollut, vaan kaikilla osa-alueilla on kehitytty ja treenaaminen on ollut mukavaa.

Loppiaiskilpailuissa Mikko voitti Kuortane-hallissa miesten seiväshypyn uudella ennätyksellään 541 ja teki kolme yritystä jo korkeudesta 551:kin.

Tulos on kauden kotimainen kärkitulos ja EPU:n piirinennätys sarjassa 22v. Paavola oli viime kesänä Ruotsi-ottelun paras suomalainen uransa ensimmäisessä miesten maaottelussa.

– Talven tavoitteisiin kuuluu ennätyksen hyppääminen, tämän jälkeen tason nosto ja vakiinnuttaminen, jotta 540 tulokset olisivat arkipäiväistä.

– Kilpailullisesti isoimmat tavoitteet ovat hallimaaottelu Helsingissä sekä voitosta kamppailu aikuisten ja 22v halli-sm kilpailuissa.

Kesän tavoite Mikolla on aikuisten EM- kilpailuissa Pariisissa, johon tulosraja on kova, mutta samanlaisella harjoittelulla kuin nyt syksyllä on täysin mahdollista.

– Tuloksellisesti tavoitteena on kesällä 550-560 sekä Kalevankisoissa Turussa mitalista ja voitosta kamppailu. Tavoite on kuulua tämän kauden jälkeen suomen kärkiseiväshyppääjiin.

Myös Antti Ihamäellä syksyn harjoitukset menivät erinomaisesti. Määrää tuli paljon, enimmillään 160 kilometriä viikossa, ja se näkyi onnistumisena Pohjoismaisissa maastomestaruuskisoissa ja valintana EM maastoihin Lissaboniin.

– Myös talvi on mennyt hyvin ilman ongelmia. Hallissa juoksen muutaman kisan ja paras esitys olisi tarkoitus saada irti SM-halleissa Tampereella.

– Toivottavasti pääsen alle 3000m ulkorataennätyksen 8.27. Kesän tavoitteena on juosta kymppi alle puolen tunnin ja vitonen lähelle 14. Kalevan kisoista lähdetään hakemaan mitalia.

Eucabeth Kivikangas voitti viime vuonna SM hallikisoissa kuulantyönnössä N17 sarjan SM kultaa. Pohjoismaissa moniottelujen mestaruuskilpailuissa Uppsalassa Eucabeth oli N17 sarjan 7-ottelussa kymmenes pistemäärällä 4948.

Euroopan nuorten Olympiafestivaalikilpailujen karsinnassa Bakussa syntyi kesän paras tulos 15,96 ja finaalipaikka. Finaalissa Eucabeth oli 12.

Eucabeth työnsi SM hopeaa N17 sarjan kuulantyönnössä ja oli SM pronssilla N17 sarjan 7-ottelussa pistemäärällä 4952. Kauden huipensi 17-vuotiaitten Ruotsi-ottelu, jossa hän sai toimia kuulantyönnön lomassa voitokkaan Suomen tyttöjoukkueen kapteenina.

Tälle vuodelle Eucabeth sanoo menestyksen Kalevan Kisoissa ja oman ikäluokan SM -kisoissa. Myös Pohjoismaisiin kisoihin olisi mukava päästä mukaan.

Aleksi Yli-Mannila viime vuoden paras tulos oli 70,51, joka ylitti M19 sarjan EM -rajan. Aleksi oli Boråsissa 19. tuloksella 66,89. Kantapäävamma kuitenkin pilasi loppukauden ja SM kilpailut ja Kalevan kisat jäivät väliin.

Nyt Aleksi lähtee kohti uutta kautta tavoitteet kirkkaana. Hän tavoittelee kisapaikkaa U20 MM -kisoihin Nairobiin. Lisäksi oman ikäluokan SM -kisat ja edustus aikuisten Kalevan Kisoissa ovat tärkeitä.

Tavoitteena on tänä vuonna kiskaista miesten keihäällä 75 metriä ylittävät lukemat.

Juhana Karjanlahti voitti viime kesänä M19 sarjan SM hopeamitalin ja KLL:n mestaruusmitalin. Juhanan ennätys kuuden kilon moukarilla on nyt 66,87 ja miesten välineellä (7,26 kg) 57,45. Tuolla tuloksella Juhana pääsi ensimmäisen kerran mukaan Kalevan kisoihin.

Tälle vuodelle Juhanan tavoitteena ovat kotimaan isot kisat sekä ikäluokan Pohjoismaiden ja Baltian yhteiset mestaruuskisat. Aikuisten moukari pitäisi lennättää 65 metrin paikkeille. Mukavaa olisi iskeä uudet luvut seuraennätykseen, jota tällä hetkellä pitää hallussaan Juhanan valmentaja Ilari Huttula.

Ankkurien yleisurheilussa valmennus- ja vetäjäpuolella toimii aktiivisesti seuran omia kasvatteja. Eucabeth esimerkiksi ohjaa nuorempiaan ja Aleksin valmentajana on oman uransa päättänyt keihäänheittäjä Sami Peltomäki.

Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Leivo kertoo, että pankki on mielellään mukana urheilijoiden tukemisessa. Nyt viiden urheilijan kanssa on solmittu henkilökohtaiset yhteistyösopimukset, joita hallinnoidaan SUL:n valmennusrahaston kautta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät