1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Ilkan kulttuurikilpi Vimpelin Saarikentälle

Vimpelin pesäpallokenttä, Suomen kauneimmaksi urheilukentäksikin kehuttu Saarikenttä on saanut historiallisen tunnustuksen.

Saarikenttä palkittiin Ilkan kulttuurikilvellä perjantaina. Kulttuuritunnustus on laatuaan ensimmäinen, joka osoitetaan urheiluun liittyvälle kohteelle. Aikaisempina vuosina Ilkan kulttuurikilven on saanut muiden muassa Alajärvellä sijaitseva Villa Nelimarkka.

MAINOS

Ilkan kulttuurikilpi on myönnetty vuodesta 1990 lähtien ja se luovutetaan kulttuurimiljöön hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon luovuttanut Ilkan va. päätoimittaja Pia Hunnakko totesi julkistaessaan palkinnonsaajan, että Vimpelin keskeisimmällä paikalla sijaitsevasta kentästä on vuosikymmenten saatossa rakentunut kunnan ja Vimpelin Vedon yhteistyöllä moderni pesäpallostadion, joka tunnetaan ja tiedetään.

– Kun Suomessa puhutaan pesäpallosta, puhutaan Vimpelin Saarikentästä – niin se vain on. Saarikenttään liittyy useita legendoja. Saarikentällä on yleisöä enemmän kuin kunnassa asukkaita ja räpylällä on kentän ohi virtaavasta Savonjoesta saalistettu jopa hauki.

Vimpelin kunnan puolesta Ilkan kulttuurikilven ottivat vastaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakso ja vapaa-aikasihteeri Ari Takala.

Mieluisa tunnustus

Vimpelin Vedon toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala toteaa Kulttuurikilven vahvistavan entisestään Saarikentän asemaa urheiluun liittyvänä instituutiona. Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli painottaa puolestaan Saarikentän merkitystä Vimpelille, kunnan asukkaille ja vimpeliläisyydelle.

– Melkein missä tahansa kun pyörii ja mainitsee Vimpelin, näkee, että ihmisillä alkaa raksuttaa, että missäs se Vimpeli on. Ja sitten muistetaan, että teillä on se Saarikenttä.

Pia Hunnakon toteaa Saarikentän olevan maakunnassa ja kansallisesti tunnettu maamerkki, joka on 1930-luvulta pikkuhiljaa ja pienestä kentästä kasvanut isoksi stadioniksi, joka vetää väkeä ympäri Suomea ja on käsite pesäpallon saralla. Tätä haluttiin muistaa kulttuurikilvellä.

– Saarikenttä on tässä uuden avaajana, että myös urheilukiinteistö voidaan palkita kulttuurikilvellä.. Kulttuuri on hyvin laajassa merkityksessä tärkeää ymmärtää. Urheilu on mitä suurimmassa määrin kulttuuria. Minun mielestäni tämä oli oikein nappivalinta.

Tunnetta
ja yhteisöllisyyttä

Palkinnonsaajan puheenvuorossaan Ari Takala muistutti, että Saarikenttä on vimpeliläisille enemmän kuin pelkkä urheilupaikka.

– Se on meille toinen koti. Siellä päästään kokemaan yhdessä laajoja tunneskaaloja, jotka vaihtelevat kentän erityispiirteiden mahdollistamina hyvin nopeasti. Onneksi menestyksen myötä pääsimme nauttimaan viime vuosina enemmän ilon hetkistä.

Takalan mielestä on myös syytä muistaa, että Saarikenttä taipuu urheilun lisäksi myös moneen muuhun, sillä kentällä on järjestetty markkinoita ja konsertteja. Lähiaikoina päästänee tekemään luistinrata etenkin Saarikentän naapuriin muuttaneen päiväkodin tarpeisiin.

Myös hiihtolatua suunnitellaan tehtäväksi kentälle muutaman välivuoden jälkeen. Parhaillaan uusitaan Saarikentän pääsisäänkäyntiä. Myyntialue laajenee ja pääportin läheisyyteen rakennetaan kuntalaisten olohuone.

Marja-Leena Laakson mielestä Ilkan kulttuurikilven tapaisella tunnustuksella on merkitystä Vimpelin kaltaiselle pienelle kunnalle.

– Saarikentällä on jo juuret, jota esimerkiksi monella isolla paikkakunnalla olevalla stadionilla ei ole. Saarikentän rakentaminen on lähtenyt liikkeelle isäntien päätöksestä, että josko tuohon tehtäisiin kenttä. Palkinto on arvostus kovalla talkootyöllä tehdylle kentälle.

Laakso näkee Ilkan kulttuurikilpi -huomionosoituksella olevan merkitystä myös vimpeliläiselle yhteisöllisyydelle ja talkoohengelle, jolla ottelutapahtumat saadaan aikaan.

Saarikenttä on maankuulu ainutlaatuisesta tunnelmastaan. Vuoden 2016 ratkaisufinaalissa Perttu Ruuska (vasemmalla jokeripaidassa) on lyönyt pallon väliin. Matias Rinta-aho syöksyy kotipesään juoksun arvoisesti. Mikko Haukkala, muut vetolaiset ja suurin osa 4 325 hengen yleisöstä juhlii juoksua ja lopulta Vedon paluuta kultakantaan.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekemän tutkimuksen mukaan Saarikenttä ja Vimpelin Vedon miesten Superpesis-ottelut ovat Etelä-Pohjanmaalla järjestettävistä tapahtumista kolmanneksi tunnetuin.

Edelle kiilaavat vain Seinäjoella järjestettävät Tangomarkkinat ja Provinssi. Tangomarkkinat osasi nimetä 32 ja Provinssin 18 prosenttia vastaajista. Saarikentän osuus oli 16 prosenttia. Viime kaudella Vedon miesten Superpesis-otteluja Saarikentällä seurasi yhteensä noin 37 000 katsojaa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät