0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Juttutupa kutsuu naisia Vimpelin nuorisotalolle

Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen alueella vuosina 2018–2021 toteutettava Kohdataan kylillä ja keskuksissa -hanke rantautuu Vimpeliin.

Vimpelissä toimii kevään ajan, aina kerran kuussa torstaisin kokoontuva naisten juttutupa. Se on ensisijaisesti ikäihmisille suunnattu kohtaamispaikka. Ensimmäinen kokoontuminen on tulevana torstaina kello 13.

MAINOS

Naisten juttutupa kokoontuu kerran kuussa tammi–toukokuun aikana ja toiminta jatkuu syksyllä. Kynnys lähteä mukaan toimintaan mukaan on tehty matalaksi.

Kohdataan kylillä ja keskuksissa on Ikäinstituutin ja Vallin eli Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:n koordinoiman Elämänote-ohjelman osahanke.

Elämänote on ikäihmisten osallisuuden lisäämiseen tähtäävä ohjelma, jossa on mukana yhteensä 20 hanketta. Niiden yhteisenä tavoitteena on tukea haasteellisissa elämäntilanteissa olevien ikäihmisten kotona asumista ja vahvistaa heidän elämänhallintaansa.

Toiminnasta alueellamme vastaavan Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri käsittää Etelä- ja Keski-Pohjanmaan, Pohjanlahden suomenkielisen rannikkoseudun kaupungit ja Keski-Suomen. Kohdataan kylillä ja keskuksissa on ystävätoiminnan kehittämishanke.

Aloite naisilta

Ajatus naisten juttutuvasta on lähtenyt versomaan Vimpelissä siitä huomiosta, että miehille tuntuu olevan erilaisia kohtaamisryhmiä.

– Naisille heräsi ajatus, että hekin haluavat oman ryhmän. Vimpelin ryhmää suunnitellaan keskustelupainotteiseksi. Kokoonnumme turisemaan ja vaihtamaan kuulumisia ja keittelemään kahvia.

– Ensimmäisestä kokoontumiskerrasta tulee silmiä avaava ja tulevaisuutta suunnitteleva: voimme yhdessä miettiä, halutaanko juttutupaan joskus jotakin ohjelmaa, vierailijaa tai teemaa. Katsotaan millaisia ajatuksia Vimpelissä nousee, kannustaa projektisuunnittelija Eija Niemistö.

Vimpelin nuorisotalo valikoitui naisten juttutuvan pitopaikaksi keskeisen sijaintinsa ja helpon saavutettavuutensa takia. Vimpeliläislähtöinen Niemistö tietää, että nuorisotalon kahvio on hyvä paikka kokoontua.

Muissa hankkeen kohtaamispaikoissa kokoonnutaan vapaamuotoisesti yleensä yhteisen teeman ääreen. Se voi olla yhteislaulua, musiikkia, runoilua, tietokilpailu, bingo – tai vain rupatellaan ja istutaan kuulumisia vaihdellen ja kahvista nauttien.

– Kynnys tulla näihin paikkoihin on äärimmäisen matala ja toiminta kaikille avointa.

Tärkeää toimintaa

Eija Niemistö kertoo, että ikääntyneiden kohtaamispaikkatoiminta on yksi tärkeä osa Kohdataan kylillä ja keskuksissa -hanketta. Ikäihmiset kohtaavat esimerkiksi kylätaloilla, kouluilla ja hyvinvointikeskuksissa.

Yhteistyökumppaneina ovat Punaisen Ristin paikallisosastojen ystävätoimijat ja kyläyhdistykset ja muut yhdistykset sekä muut toimijat – kuten esimerkiksi seurakunnat.

– Ikäihmisille luodaan kohtaamispaikkoja, joissa he voivat kohdata toisiaan, viettää aikaa, kahvitella ja rupatella. Jos asiat menevät suunnitelmien mukaan, meillä on helmikuun lopussa kymmenen kohtaamispaikkaa SPR:n Länsi-Suomen piirin alueella.

Perhon seurakuntatalon kohtaamispaikka kokoaa kerta toisensa jälkeen useita kymmeniä kävijöitä. Kuva: Sami Mustonen

Kohdataan kylillä ja keskuksissa -hankkeen kohtaamispaikkoja on perustettu esimerkiksi Perhoon ja Alajärven Paalijärvelle. Perhossa Suomen Punaisen Ristin yhteistyökumppanina ovat seurakunta ja Eläkeliitto.

Kohtaamispaikkana toimii seurakuntatalo ja vastaanotto on ollut Niemistön mukaan äärimmäisen hyvä. Kävijöitä on ollut 50–60 kerrallaan.

– Paalijärvellä kokoonnuimme kesällä kolme kertaa tanssilavalla, jossa kävijämäärä ylitti kerran sadan hengen rajan. Yhteistyökumppaneina olivat kyläyhdistys ja maamiesseura.

– Syksystä lähtien olemme kokoontuneet Paalijärven koululla. Paalijärvellä on aktiivista Punaisen Ristin ystävätoimintaa – kuten on Vimpelissäkin.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät