Ystävänkortti avaa ovia kehitysvammaiselle

Mainos[adrotate banner="3"]

Kehitysvammaisen ei aina ole mahdollista osallistua kaikkiin vapaa-ajantoimintoihin samalla tavoin, kuin muiden.

Moniin paikkoihin on pakkokin saada kaveri mukaan, jotta apukädet ovat lähellä niitä tarvittaessa. Tämä tietenkin tuplaa osallistumisen hinnan.

MAINOS

Tähän ongelmaan vastaa Ystävänkortti, jonka tarkoituksena on parantaa kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua vapaa-ajan toimintoihin.

STEA:n rahoittama toiminta on on voittoa tavoittelematonta ja tavoitteena on tehdä kehitysvammaisten ihmisten elämästä hiukan tasa-arvoisempaa.

– Myönnämme kehitysvammaisille henkilöille Ystävänkortin, jonka avulla harrastamisen mahdollistava henkilö, eli se mukaan tuleva kaveri, pääsee maksutta moniin eri vapaa-ajan toimintoihin, kertoo koordinaattori Suvi Tammela Ystävänkortti Toiminnasta.

– Lisäksi koulutamme vapaaehtoisia kehitysvammaisten henkilöiden ystäviksi, jonka kanssa voi tehdä ihan samoja asioita, kun ystävän kanssa yleensäkin.

Suvi kävi kertomassa kortista ja ystävätoiminnasta Lappajärven ja Alajärven toimintakeskuksissa, joissa itse Ystävänkortti olikin jo monelle tuttu juttu, mutta välttämättä sitä ei ole vielä kovinkaan paljon käytetty.

Kortin tarkoituksena on mahdollistaa kehitysvammaisten yhdenvertainen osallistuminen eri vapaa-ajan palveluihin, kuten vaikkapa teatteriin, konsertteihin, elokuviin, uimaan, urheilukisoihin ja -tapahtumiin, matkoille sekä erilaisiin liikunta- ja kulttuuritapahtumiin.

Kehitysvammainen henkilö ei useimmiten pysty lähtemään ilman avustajaa näihin palveluihin, ja jos hänen pitää maksaa avustajankin kulut, kustannukset ovat aina kaksinkertaiset.

Korttia esittämällä hänen harrastamisen mahdollistava ystävä tai tukihenkilö pääsee maksutta sopimuksen Ystävänkortti Toiminnan kanssa tehneiden palveluntarjoajien tarjoamiin tapahtumiin ja harrastuksiin.

Alajärven Toimintakeskuksen uusin lehti Myllytuvan Sanomat on ilmestynyt ja sitä voi ostaa kirpputori-kahvio Myllytuvasta!

– Näitä palveluntarjoajia on jo paljon kautta alueemme, joka käsittää 34 kuntaa, mukaan lukien Järviseutu, Suvi sanoo ja kertoo, että mukana on niin yhdistyksiä kuin yrityksiäkin.

– Ystävänkortti toimii vaikkapa Provinssi-rockissa, Tangomarkkinoilla ja teattereissa, puhumattakaan paikallisesti vaikkapa elokuviin tai kansalaisopiston kursseille osallistumiseen.

– Palveluntarjoajia on jo nyt 442 ja Ystäväkortilla avustaja pääsee mukaan maksutta kaikkiaan yli 5000 paikkaan tai tapahtumaan!

Toimintaan etsitään jatkuvasti uusia yhteistyötahoja, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään vammaisen tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan tarjoamiin palveluihin. Mukaan lähtevät palvelujen tuottajat tulevat saamaan julkista positiivista huomiota.

– Palveluntuottaja voi olla yhdistys tai yritys, toimintaa voi olla jatkuvasti tai yksittäinen tapahtuma, Suvi kertoo ja neuvoo ottamaan yhteyttä, jos haluaa olla mukana!

Ystävänkortteja on tällä hetkellä myönnetty 1769 kappaletta! Kortti myönnetään henkilöille joilla on diagnoosi kehitysvammasta, -viiveestä tai autismista.

Sinustako ystävä?

Ystävänkortin lisäksi toinen puoli toimintaa on kouluttaa vapaaehtoisia kehitysvammaisten henkilöiden ystäviksi. Ystävykset voivat yhdessä mm. käydä kahvilla, elokuvissa ja festareilla tai ihan vain vaihtaa kuulumisia.

– Ystäväpareja on tällä hetkellä jo noin 50 ja ystävää etsiviä olisi 150. Järviseudun alueella ei ole ystäväpareja vielä lainkaan, mutta sekä Lappajärvellä että Alajärvellä löytyi useita kehitysvammaisia, jotka täyttivät kaavakkeen ystävän etsimiseksi.

– Tulemmekin järjestämään alueella asiaan liittyvän koulutuksen joko tänä, tai ensi vuonna, Suvi lupaa ja sanoo, että kaikille ystävää tarvitseville sellainen järjestetään.

Ystäväpareja ei muodosteta ihan kenestä tahansa, vaan ystävää hakeva kertoo lomakkeessa toiveistaan ja kiinnostuksen kohteistaan. Ystäväksi haluava tekee samoin ja vastausten pohjalta etsitään mahdollisimman hyvin toisilleen sopivat kaverukset.

– Jos olet jo muutenkin ystävänä kehitysvammaiselle ja tapaatte toisinaan ja teette asioita yhdessä, niin ottakaapa meihin yhteyttä!

– Ystäväpariksi tullessanne saatte kaikki toiminnan edut käyttöön. Järjestämme yhteisiä retkiä, pizza- ja leffailtoja, olemme käyneet porukalla Eläinpuistossa ja joulun alla on jouluruokailu.

Ystävänkortti Toiminta alkoi vuonna 2005 RAY:n kokeilu- ja kehittämishankkeena ja muuttui RAY:n jatkuvarahoitteiseksi toiminnaksi vuonna 2007 ja samalla toiminta-alue laajeni.

Edellinen artikkeliMajataloilta Vimpelin kirkossa
Seuraava artikkeliKirsti Pasto kirjoitti kirjan, jonka aihe tulee ajankohtaiseksi jokaiselle