0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Nuoret lakkoilivat ilmaston puolesta

Pohjalaismaakuntien ainoa ilmastolakko järjestettiin perjantaiaamuna Vimpelin kunnantalon edustalla, osana kansainvälistä ilmastolakkoa.

Lakko oli kooltaan Suomen pienin. Vimpelin yhteiskoulun yhdeksäsluokkalainen Elina Arpala järjesti ilmastolakon toista kertaa.

MAINOS

Tämänkertaisessa tempauksessa vaadittiin päättäjiltä tieteeseen nojaavia ilmastotekoja. Teemaksi oli nostettu energia.

Perjantaina peräänkuulutettiin vahvoja ilmastotekoja eli Elina Arpalan mukaan yksinkertaisesti fossiilisten poltosta eroon pyrkimistä, turpeenpolton tukien lopettamista, hiilinielujen suojelua ja valtionyhtiöiden sitoutumista toimenpiteisiin, jotka rajoittaisivat maapallon lämpötilan nousun 1,5 celsiusasteeseen.

– Esimerkiksi Fortumin tytäryhtiö Uniper on perustamassa Eurooppaan suuria hiilivoimaloita, eikä Fortum ole WWF:n esityksestä huolimatta myöntynyt kirjaamaan ilmastotavoitteita strategiaansa, kertoo Elina Arpala.

Pieni ja pippurinen

Vimpelin ilmastolakkoon osallistui neljä yhteiskoulun yhdeksänsien luokkien oppilasta. Lakkoon osallistuakseen oppilaalla täytyi olla vanhemman allekirjoittama poissaolotodistus.

Lakkolaisten seisominen kunnantalon edustan jalkakäytävällä sai monet autoilijat hidastamaan kulkuaan ja ihmettelemään, että mistä on kyse. Yhdessä kyltissä haluttiin kumota väärinymmärrykset lintsaamisesta tai siitä, että lakkolaiset tahtoisivat viedä ohikulkijan auton tai pihvin.

Perjantaille suunnitellut Helsingin, Tampereen ja Turun ilmastolakot peruttiin koronavirustilanteen takia. Vimpelin ilmastolakko oli yksi harvoista perjantaina järjestetyistä mielenilmauksista. Tänä vuonna ilmastolakkoja järjestettiin vain pienillä paikkakunnilla.

– En katsonut tarpeelliseksi perua Vimpelin ilmastolakkoa, sillä siihen oli ennakkotiedon mukaan osallistumassa alle kymmenen oppilasta.

Elina Arpala järjesti ilmastolakon Vimpelissä toista kertaa.

Viime vuonna järjestämästään ilmastolakosta Elina Arpala kertoo saaneensa myönteistä palautetta. Moni oppilas ja opettaja antoi kehuja rohkeudesta järjestää yhden hengen ilmastolakko. Toisaalta hän kertoo huomanneensa, että lakon viesti jäi monelle hämäräksi.

– Aika moni luuli, että lakkolaiset olisivat kieltämässä yksityisautoilun. Yksityisen ihmisen teoilla ei pitkälle pääse yhteiskunnassa, joka pyörii fossiilisten polttoaineiden polttamisella.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät