25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Kuusiolinna peruu kiireettömiä ajanvarauksia riskiryhmiin kuuluvilta

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä ja Kuusiolinna Terveys on tehnyt toimenpiteitä Suomen hallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjauksen mukaisesti korona-viruksen (Covid-19) aiheuttaman epidemian hillitsemiseksi ja riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi.

Suomen hallitus on linjannut, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). THL:n mukaan koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla erityisen vakava henkilöille, jotka kuuluvat riskiryhmään.

MAINOS

THL:n mukaan riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt ja henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista:
• Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)
• Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)
• Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes
• Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
• Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
• Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja,
• kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
• Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti

Jos tunnistat kuuluvasi riskiryhmään, tulee sinun puhelimitse siirtää/perua kiireetön tutkimus-/vastaanottoaikasi. Mahdollisuuksien mukaan käyntiaika voidaan muuttaa puhelinkontaktiksi.

Myös terveyspalveluiden henkilökunta käy kiireettömiä ajanvarauksia läpi, poimii riskiryhmiin kuuluvia potilaita ja peruu/siirtää aikoja, henkilökunta on tällöin potilaaseen puhelimitse yhteydessä.

Lisäksi kaikkien potilaiden tulee perua puhelimitse kiireetön vastaanottoaikansa, mikäli on sairastunut hengitystietulehdukseen. Aika tulee perua myös silloin, kun hengitystietulehduksen oireena on vain lievää nuhaa, yskää tai kurkkukipua.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti myös hammashuollon kiireettömät ajat perutaan riskiryhmiin kuuluvilta asiakkailta.

Jos tunnistat kuuluvasi riskiryhmään, kannattaa sinun perua itse vastaanotto aikasi. Resurssien sallimissa rajoissa ajanvarauskirjoja käydään koko ajan läpi ja poimitaan riskiryhmiin kuuluvia potilaita ja perutaan niitä myös suun terveydenhuollon toimesta.

Lisäksi kiireetön hoito on syytä siirtää eteenpäin henkilöillä, joilla on todettu tai epäillään olevan koronainfektio tai jotka ovat olleet lähikontaktissa tällaisen henkilön kanssa, joilla on hengitystie-infektion oireita ja tai kuumetta (yli 37,5 C), jotka ovat palanneet ulkomailta 14 vuorokauden sisällä tai jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Näille väestöryhmille tarjotaan vain kiireellinen hoito ja heidän tulee perua kiireettömät hoitoaikansa. Tällä vähennetään myös heidän tarvettaan liikkua yleisillä paikoilla tai odottaa odotushuoneessa, jossa on muita henkilöitä.

HUOM! Terveet ja perussairautensa, esimerkiksi astman ja diabeteksen, suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu taudin riskiryhmään.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät