Verenluovuttajia tarvitaan koronaepidemian aikana – Alajärvellä tilaisuus maanantaina

Mainos[adrotate banner="3"]

Veripalvelu toimii myös poikkeusoloissa, jotta potilaille saadaan joka päivä verivalmisteita. Olemme avoinna ja pidämme huolen verenluovuttajien turvallisuudesta.

Muun muassa synnyttäjille, syöpäpotilaille, keskosvauvoille ja onnettomuuksien uhreille tarvitaan joka päivä satoja pusseja verivalmisteita. Jos tuntee itsensä terveeksi, verenluovutus on turvallinen ja helppo tapa auttaa.

MAINOS

Verenluovuttajia tarvitaan myös koronavirusepidemian aikana. Veripalvelulla on keskeinen tehtävä verivalmisteiden ja palveluidensa saatavuuden sekä toiminnan yleisen jatkuvuuden turvaamisessa. Onkin erittäin tärkeää, että terveet henkilöt jatkavat verenluovutusta.

Minkäänlaisia lieviäkään flunssan tai kuumeen oireita ei saa olla.

– Kannattaa seurata veritilannetta nettisivuillamme ja tulla varsinkin kutsuttaessa. Jos mahdollista, suosittelemme tekemään ajanvarauksen verenluovutukseen, jolloin vältymme ruuhkilta, sanoo Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén.

Epidemian myötä veren tarve oletettavasti laskee jonkin verran, koska suunniteltuja, kiireettömiä leikkauksia ei tehdä. Silti tarve on edelleen useille sadoille verenluovuttajille päivässä.

Verenluovutukseen on turvallista tulla

Verenluovutukseen tuleminen on edelleen turvallista. Verenluovutus ei heikennä vastustuskykyä.

– Verenluovuttajat ovat terveitä jo lähtökohtaisesti, sillä verenluovutukseen ei saa tulla sairaana. Verenluovutuspaikoissa kiinnitetään nyt paljon huomiota hygieniaan, esimerkiksi pintojen puhdistusta on lisätty ja mm. käsidesiä on tarjolla kaikissa paikoissa, Castrén jatkaa.

Luovutusesteitä päivitetty

Koronaviruksen epidemia-alueiden määrittely on poistunut, joten maakohtaisia luovutusrajoituksia ei enää 18.3. lähtien tule Euroopan-matkoista. Sen sijaan kaikille EU-, EFTA-maista tai Britanniasta Suomeen palanneille asetetaan 14 vuorokauden mittainen varoaika.

Matkailu tai oleskelu EU-, EFTA-maiden tai Britannian ulkopuolella aiheuttaa aina vähintään 28 vuorokauden varoajan. Tarkista muut luovutussoveltuvuuden ehdot veripalvelu.fi.

Lähikontakti (perheenjäsen, samassa taloudessa asuva) potilaaseen, jolla on todettu koronavirustartunta aiheuttaa 14 vuorokauden verenluovutusesteen.

Hengitystievirukset eivät ole vakavimpia uhkia verivalmisteiden turvallisuuden näkökulmasta. Koronaviruksen tartuntoja veriteitse oireettomasta henkilöstä ei ole todettu, eikä sitä ole tarkoituksenmukaista tutkia luovutetusta verestä. Muutkaan vastaavat hengitystieinfektiot, kuten SARS, eivät ole aiheuttaneet aiemmin tartuntoja veren välityksellä.

Jos verenluovutuksen jälkeen muutaman päivän sisällä sairastuu, tulee välittömästi soittaa verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen, p. 0800 0 5801 (ark. klo 8-17).

Maanantaina 30.3. kello 13-18 verenluovutustilaisuus järjestetään Alajärven seurakuntatalolla osoitteessa Kirkkotie 6.

MAINOS
Edellinen artikkeliKirjakauppa on pullollaan mielenkiintoista lukemista Alajärvellä!
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaan liitto suuntaamassa lähes puoli miljoonaa euroa koronaviruskriisin vaikutusten hillintään