Harjoittelua koronaviruksen ehdoilla

Mainos[adrotate banner="3"]

Urheiluseurojen toimintaympäristö on koronan takia täysin muuttunut. Liikuntahallien ovet ovat säpeissä ja valmennusryhmät eivät kokoonnu.

On todella tärkeä noudattaa viranomaisten linjauksia, mutta ne eivät ole esteenä aktiiviselle liikkumiselle tai urheilijoiden valmentautumiselle. Omatoiminen harjoittelu on aina ollut osa huipulle tähtäävän urheilijan arkea niin yksilö- kuin joukkuelajeissakin.

MAINOS

Kesälajien kilpailukauden alku siirtyy myöhemmälle kesään ja nyt on hyvä keskittyä perustan luontiin eli lenkkeilyyn ja lihaskuntoharjoitteluun. Hiki ja hengästyminen ovat hyviä harjoittelun mittareita sekä harrastajilla että kilpaurheilijoilla.

Harjoitusvinkkejä jaetaan nyt aktiivisesti monessa eri kanavassa. Eri seurat ja lajiliitot jne. ovat innostuneet tekemään treeniaiheista sisältöä muun muassa someen, nettisivuille ja youtubeen.

Keihäänheittäjä Aleksi Yli-Mannila tähtää SM kisoihin

Yleisurheilun alkukesän arvokilpailut, kuten 19-vuotiaiden MM kisat ja 17-vuotiaiden EM kisat, on koronan takia peruttu.

MM19 kisojen peruuntuminen on harmittanut Alajärven Ankkurien keihäänheittäjä Aleksi Yli-Mannilaa kovasti, mutta ei ole juuri vaikuttanut motivaatioon. – Muitakin tärkeitä kisoja on tulossa, kuten oman ikäluokan SM-kisat ja Kalevan Kisat, totesi Aleksi.

Yli-Mannilalla on ollut epäonnea arvokisojen kanssa. Hänet valittiin vuonna 2018 Györin U18 EM-kisoihin, mutta osallistuminen estyi jalan revähdyksen takia. Pettymys oli tietysti kova, kun koko kisakausi keskeytyi. Vuonna 2019 Aleksi pääsi edustamaan Suomea nuorten U20 EM-kisoihin Ruotsiin.

– Kisat eivät menneet toivotulla tavalla, sillä viikon kestänyt kuume ja kantapäävaiva veivät kisoista parhaan terävyyden ja kisat tyssäsivät karsintaan.

Harjoittelu jatkuu lähes normaalisti

– Loppukesän 2019 nilkkaoperaation jälkeen syksyn harjoittelu oli aika pitkälti yläkroppapainotteista. Muuten syksyn ja talven harjoittelu on mennyt suunnitelman mukaan ja kehitystä on tullut joka osa-alueella, kertoi Aleksi harjoittelustaan. Aleksi osallistui syksyn ja kevään yo-kirjoituksiin.

Kesän 2020 kisakauden alkamisen ajankohdan epätietoisuuden ja MM-kisojen peruuntumisen takia Aleksilla alkaa pääsiäisen jälkeen muutaman viikon mittainen peruskuntokausi, jolloin harjoittelu on samanlaista kuin talvella ja syksyllä. Huippukunto hiotaan loppukesään.

Aleksi harjoittelee pääosin pikkuveljen kanssa Ankkurikentällä, Takalan perheen kuntosalilla ja kotona. Valmentaja Sami Peltomäki tekee harjoitusohjelman ja on joissakin harjoituksissa mukana. – Jonkun verran koronatilanteen takia olen joutunut muuttamaan ja soveltamaan harjoittelua. Monitoimihalliin ei pääse ja pulaa on mm. apuvälineistä, kuten kuntopalloista ja kuulista.

Aleksin taustatukena ovat Alajärven Osuuspankki, Japo ja Takalan Tila. – Tosi tärkeää, että tukijat ovat lähteneet mukaani matkalle kohti Suomen kärkeä, toteaa Aleksi.

MAINOS
Edellinen artikkeliHilkka Manninen aloitti Cambridge-valmentajana Alajärvellä
Seuraava artikkeliSairaanhoitopiirin alueella 25 koronavirustartuntaa