Pääsiäisenä pöytään kotimaista lammasta ja itsetehtyä mämmiä

Mainos[adrotate banner="3"]

Pääsiäisen lammasherkku kannattaa valmistaa kotimaisesta lampaasta. Mämmin tekoon voi ottaa oppia Maa- ja kotitalousnaisten Mämmi-livestä.

Lammas on vahvasti kotiutunut suomalaiseen pääsiäispöytään. Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehitysjohtaja Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kehottaa suosimaan kotimaista lammasta pääsiäisen ruoanlaitossa.

MAINOS

– Kotimaista lampaanlihaa on nyt hyvin saatavilla kaupoista ja suoramyyntilammastiloilta johtuen ravintoloiden kiinniolosta.

Perinteisin lammasherkku on lampaanviulu eli luullinen paisti, mutta lammasta kannattaa käyttää monipuolisesti.

– Lampaasta voi tehdä erilaisia maistuvia patoja. Lammasjauheliha taipuu hyvin vaikka herkullisiksi pyöryköiksi. Lammasta voi myös grillata esimerkiksi kyljyksinä tai fileinä, Suontausta sanoo.

Mämmi-live opastaa mämmin teon saloihin

Lounais-Suomesta kotoisin oleva, maltaista ja ruisjauhoista imelletty mämmi, levisi muualle Suomeen teollisen valmistuksen myötä. Mämmin teko mielletään usein vaikeaksi, vaikka sitä se ei ole.

– Mämmin valmistus vaatii vain jonkun verran aikaa, mutta kattilan äärellä ei tarvitse koko ajan seistä, Suontausta painottaa.

Tänä pääsiäisenä mämmin teon saloja voi opiskella Maa- ja kotitalousnaisten Mämmi-livessä.

– Nyt kun ihmiset eivät voi kokoontua ruokakursseille, ratkaisivat ruoka-asiantuntijamme asian viemällä mämmikurssit sosiaaliseen mediaan. Toivotamme kaikki mämmin teosta kiinnostuneet lämpimästi mukaan yhteisölliseen mämmin valmistukseen Facebookissa tai Instagramissa.

Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Mämmi-live, aloitus keskiviikkona 8.4.

– klo 15 Facebook @maajakotitalousnaisetlansi

– klo 16 Instagram @maajakotitalousnaiset

Jatko: torstaina 9.4.

– klo 17 Facebook @maajakotitalousnaisetlansi

– klo 18 Instagram @maajakotitalousnaiset

Ruokaohjeet:

Mämmi

Tästä annoksesta tulee n. 4 litraa mämmiä paistettavaksi.

1. vaihe

1 ½ l vettä
250 g (n. 3 dl) mämmimaltaita
400 – 500 g (n. 9 dl) ruisjauhoja

2. vaihe

2 l vettä
250 g (n 3 dl) mämmimaltaita
400 – 500 g (n. 9 dl) ruisjauhoja

3. vaihe

1-2 dl siirappia
2 rkl jauhettua pomeranssia
1 tl suolaa

Päälle

sokerivettä (1 dl vettä + ½ dl sokeria)

Vaihe 1.

Kuumenna vesi poreilevaksi tilavassa kattilassa. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kannella. Anna imeltyä 1 ½ – 2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.

Vaihe 2.

Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää imelletyn seokseen kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jatka kuten edellä ja anna imeltyä pari tuntia.

Vaihe 3.

Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa ruisjauhoja.

Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen. Mämmi palaa helposti pohjaan! Lisää mausteet keittämisen lopussa.

Jäähdytä seos esimerkiksi vesihauteessa haaleaksi ja sekoita. Jaa mämmi uuni- tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin vähintään ¼ vuoan korkeudesta. Valuta mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
Paista uuni alimmalla ritilätasolla miedossa lämmössä (150 astetta) noin 2 ½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Mämmi säilyy jääkaapissa noin 10 päivää. Mämmin voi myös pakastaa.

VINKKI: Siirapin voi jättää pois, jolloin mämmi ei ole niin makeaa.

Mämmi-ohjevideo Maa- ja kotitalousnaisten YouTube-kanavassa: https://www.youtube.com/watch?v=M9yFnqhxanY

Mausteinen lammaspata


4 annosta

500 g lampaan tai karitsan luutonta lihaa (esim. lapaa tai paistia) tai jauhelihaa

3 tomaattia

10 kuivattua luumua

10 kuivattua aprikoosia

0,5 tl rouhittua mustapippuria

1 tl kanelia

1 tl jauhettua juustokuminaa (jeera)

1 tl jauhettua inkivääriä

1 iso sipuli

3–6 valkosipulin kynttä

3 rkl öljyä

3 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1–2 dl omenamehua

1 nippu tuoretta persiljaa tai korianteria

Valmistus:

1. Ota liha huoneenlämpöön ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Paloittele tomaatit, luumut ja aprikoosit. Sekoita kaneli, juustokumina ja inkivääri.

3. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja pilko ne. Leikkaa liha reiluiksi suupaloiksi (poista ylimääräinen rasva lihasta tarvittaessa).

4. Kuullota sipulisilppu öljyssä, lisää lihat ja ruskista.

5. Lisää mausteet ja valkosipuli pannulle. Paista lihoja vielä hetki käännellen.

6. Kumoa ainekset pannulta kannelliseen uuninkestävään pataan. Kaada päälle vesi ja murenna sekaan lihaliemikuutio. Lisää tomaatit ja kuivatut hedelmät.

7. Kypsytä kansi päällä 175-asteisessa uunissa 3–4 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Mikäli käytät jauhelihaa, kypsennä vuokaa 200 asteessa 30 minuuttia. Tarkista nesteen määrä kypsymisen aikana. Se ei saisi kokonaan haihtua. Lisää vettä tarvittaessa.

8. Kaada pataan omenamehu ja ripottele päälle silputtua persiljaa. Tarjoa lammaspata perunoiden tai keitetyn ohran kanssa.

Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan liitolta lähes puoli miljoonaa euroa koronaviruskriisin vaikutusten hillintään
Seuraava artikkeliPoikkeustilanne tuo jatkuessaan ongelmia alkutuotannolle ja koko elintarvikehuollolle