0.7 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Myös metsätalous elää nyt poikkeusoloissa, mutta työ ei ole pysähtynyt

Työt metsissä eivät poikkeusoloista huolimatta ole pysähtyneet, puu liikkuu kannolta pinolle ja pinoilta tehtaille.

– Maailmalla tarvitaan yhä sahatavaraa, paperia, sellua ja erityisesti sitä pehmopaperia. Puukauppa ei ole pysähdyksissä, sillä tuotantolaitosten pitää saada raaka-aineensa, samoin lämpölaitosten hakkeensa, kertoo metsäasiantuntija Heikki Mäkelä Metsänhoitoyhdistys Suomenselkä ry:stä.

MAINOS

Poikkeustilanne on sukupolvellemme uusi ja outo sekä osittain peloittavakin asia. – Tälläinen tilanne saa meidät helposti unohtamaan että yhteiskunta ja tuotantosektori pyörii yhä, vaikka osittain vajaalla kapasiteetilla.

– Kun tuotanto pyörii, pitää raaka-ainehuoltokin toimia. Samalla metsissä täytyy pitää huolta metsänhoitotöistä jotka turvaavat tulevaisuudessa raakapuun tuotannon. Alkutuotannon tärkeys kansantaloudelle, niin maa- kuin metsätalouden osalta näyttää tarpeellisuutensa kriisin ollessa päällä ja myös sen loputtua taloudellisten jälkien korjaamisessa, Mäkelä muistuttaa.

Metsänomistajin kannattaakin nyt panostaa metsiensä tuotantokyvyn ylläpitoon. Keväällä on hyvä etsiä taimikonhoitoa tai ojitusta kaipaavat kohteet.

– Näihin on saatavilla valtion myöntämää Kemera-tukea työn toteuttamiseen ja ammattataitoista työvoimaa löytyy toteutuksiin. Nyt on oikea aika myös hoitaa uudistamisrästit kuntoon.

Takana on vilkkaita puukauppa vuosia ja niiden jäljiltä uudistamattomia hakkuualueita. – Taimien ja siementen sekä maanmuokkauksen tilaamisella alkaa kohta olla jo kiire, jos aikoo saada tarvikkeet ja työt haluamaansa aikaan. Keväällä ennen aluskasvillisuuden nousemista on myös hyvä kiertää tarkastamassa edellisvuosien istutukset ja kylvöt. Jos tarvetta on, kannattaa paikata taimikon alku täystiheäksi.

Muistaa kannatta myös puukauppa, ja se ei todellakaan ole täysin pysähdyksissä. – Tilanne on puukaupan osalta sellainen, että se vaatii tavallista enemmän perehtymistä ja tilanteen seuraamista. Kysyntä eri puutavaralajeilla ja leimikkotyypeillä saattaa vaihdella voimakkaasti lyhyenkin ajan sisällä, Mäkelä sanoo.

Poikkeusolojen kestoa ja sen vaikutusta talouteen tuskin kukaan uskaltaa edes veikata. – Mutta mitä enemmän toimeliaisuutta pidämme yllä metsissämme, sitä vähemmän taloutemme sukeltaa ja sitä nopeammin pääsemme kriisin jälkeen paikkaamaan siipeensä saanutta kansantaloutta.

– Sen kyllä tohtii ennustaa että metsätalous ja -teollisuus nostaa meidät tästäkin – taas kerran.


Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät