0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Koronavirustestausta lisätään – nyt myös lieväoireiset testiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan koronavirustestauksen nopea lisääminen ja laajentaminen Suomessa on tärkeää.

THL:n yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa laatiman päivitetyn ohjeen mukaan testaukseen tulisi vastedes ohjata kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa.

MAINOS

Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa.

Ohjeen tavoitteena on sosiaali- ja terveysministeriön testausta koskevan strategian mukaisesti torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky jäljittää tehokkaasti tartuntaketjuja, luoda epidemian kulusta mahdollisimman tarkka kuva, jonka avulla arvioidaan rajoitustoimien välttämättömyyttä, oikeasuhtaisuutta ja kestoa.

– Testaus on ketju, joka alkaa terveydenhuollossa tehtävästä näytteenotosta. Sen jälkeen näyte tutkitaan laboratoriossa.

– Tuloksen perusteella sairastuneet voidaan tunnistaa nopeasti, hoitaa eristysolosuhteissa sairaalassa tai kotona sekä estää jatkotartuntoja asettamalla altistuneet karanteeniin, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Reilut 4000 näytettä päivässä

Tällä hetkellä palvelujärjestelmän toimiluvalliset kliinisen mikrobiologian laboratoriot pystyvät tutkimaan virustartunnan tunnistamiseen soveltuvalla PCR-tekniikalla jo yli 4000 näytettä päivässä.

Tavoite on edelleen kasvattaa jokaisen sairaanhoitopiirin ja keskeisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden näytteenotto-, testaus- ja tartunnanjäljittämiskapasiteettia.

Yksityisten terveyspalveluiden tuottajien tulee tukea tätä toimintaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät