-11.3 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Päällystystyöt alkamassa useilla alueen tieosuuksilla

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kesän 2020 päällystystyöt käynnistyvät ensi viikolla. Tiemerkintätyöt ovat jo alkaneet esimerkintöjen osalta.

Suunnitelman mukaan 18.5. alkavat työt kantatiellä 63 välillä Ina-Kaustinen. Kesän 2020 päällystyskohteita alueellamme ovat mm. myös maantie 733 Raparanta-Karvala 15,5 kilometrin matkalla, maantie 6520 Möttönen-Keski-Suomen raja 14 kilometriä ja maantie 7120 Alajärvi-Levijoki 11 kilometriä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnissa aiotaan tänä vuonna päällystää n. 330 kilometriä päällystettyä tieverkkoa. Tämä on kaksinkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna, jolloin päällystettiin n. 170 kilometriä.

MAINOS

Jotta pohjalaismaakuntien maanteiden päällysteet pysyisivät edes nykyisellä tasolla, tulisi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella päällystää vuosittain noin 480 kilometriä.

Varsinkin muiden kuin vilkkaiden pääteiden kunto heikkenee voimakkaasti. Päällysteen huonosta kunnosta varoittavia liikennemerkkejä ja sen takia alennuttuja nopeusrajoituksia on jouduttu asettamaan aikaisempaa enemmän.

Huonokuntoinen maantieinfra on ympäristöä kuormittava, tienkäyttäjiä haittaava ja liikenneturvallisuutta heikentävä tekijä. Lisäksi huonokuntoinen maatieinfra hidastaa elinkeinoelämän kuljetuksia ja nostaa kuljetuskustannuksia.

Vähäisilläkin työmailla tienkäyttäjiltä toivotaan taas malttia ja erityistä tarkkaavaisuutta. Osalla päällystystyömaita on käytössä saattoauto varmistamassa turvallisempaa työmaiden ohittamista ja nopeusrajoituksien noudattamista.

Maanteiden päällystystyömaat aiheuttavat jonkin verran häiriöitä liikenteelle, mutta vilkkaimmilla maanteillä päällystystyöt pyritään tekemään ruuhka-ajat huomioiden tai jopa yötyönä. Kyseessä on kuitenkin lyhytaikainen haitta ja tienkäyttäjiltä toivotaan malttia ja tarkkaavaisuutta liikenteessä.

Päällystystyömailla on myös kävellen työkoneiden ympärillä liikkuvia työntekijöitä, joiden työturvallisuus on erityisesti syytä huomioida.

– Hyvät ihmiset kunnioittakaa niitä henkilöitä, jotka ovat tuolla tekemässä teille uutta tienpintaa, hölläämällä sitä kaasujalkaa, näyttäkää vaikka peukkua keskisormen sijasta, toteaa Timo Kulmala ELY-keskuksesta.

Tiemerkintätyöt jo käynnissä

Päällysteiden tiemerkintätyöt ovat jo käynnistyneet. Pohjalaismaakuntien maanteiden tiemerkinnät kunnostetaan kesän aikana noin 4500 kilometrin matkalta.

Tiemerkintätyöntekijät toivovat, että kuljettajilla olisi malttia hidastaa tiemerkintätyömaan kohdalla. Liian kova vauhti on vaara ja saattaa sotkea sekä auton että tuoreen maalin. Tiemerkintäautot ja -työmaat hidastavat liikennettä hetkellisesti, ja työstä pyritään kertomaan mahdollisimman selkeästi tiemerkintäautoissa olevilla kylteillä ja valotauluilla.

Lisäksi tiemerkintäauto voi pudotella tielle sopivin välimatkoin valkoisia tai vaaleanpunaisia vaahtohattaroita. Vaahtohattarat varoittavat autoilijoita tuoreista maalimerkinnöistä sekä edessäpäin liikkuvasta tiemerkintäajoneuvosta.

Tuoretta maalia voi roiskua auton renkaisiin esimerkiksi silloin, kun autoilija ohittaa keskiviivaa maalaavan tiemerkintäauton ja ylittää viivan. Suurin riski on silloin, jos viivaa pitkin ajetaan pitkä matka kovalla vauhdilla. Jos juuri maalattu viiva on pakko ylittää, suosituksena on tehdä ylitys mahdollisimman kohtisuoraan viivan yli.

Mikäli autoon tulee maaliroiskeita, on maaliroiskeiden poistoon kotikonsti. Tavallinen rypsiöljy pehmentää muutamalla käsittelyllä tiemerkintämaaliroiskeet, jolloin ne on helpompi pestä pois.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät