1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Maatalousyrittäjävalmennus päätökseen Alajärvellä

Erityisesti sukupolven- ja omistajanvaihdosta suunnitteleville maatilan jatkajille sekä maatalousalalle aikoville suunnattu Maatalousyrittäjävalmennus toteutettiin monimuotokoulutuksena Järviseudun ammatti-instituutin Alajärven toimipisteessä syyskuun ja huhtikuun välisenä aikana.

Aikaisemmin Euroviljelijän koulutuksen nimellä toteutettu koulutus järjestettiin jo 21. kerran. – Nimen lisäksi myös koulutuksen sisältöä sekä lähiopetuspäivien määrää uudistettiin, kertoo Järviseudun ammatti-instituutin aikuiskoulutusjohtaja Risto Riihimäki.

MAINOS

Pieni ryhmäkoko mahdollisti sen, että koulutus voitiin toteuttaa loppuun asti suunnitellusti myös lähiopetusjaksojen osalta koronaepidemiasta huolimatta.

Maatalousyrittäjävalmennuksen tavoitteena on antaa maatilan toiminnan aloittamiseen, kehittämiseen sekä kannattavaan liiketoimintaan tarvittavia tietoja ja taitoja.

Koulutuksen aikana laadittiin mm. maatilan liiketoimintasuunnitelma, käytiin läpi maatilan kirjanpitoa ja verotusta, tukijärjestelmää, kasvi- ja metsätuotantoa, maatalousteknologiaa sekä tehtiin yritysvierailuja mm. seuraaviin yrityksiin: Altia Oyj, Laihian Mallas Oy, Aulis Nuuja Oy sekä Kyrö Distillery. Vastuukouluttajina ovat toimineet Timo Ikola ja Jyrki Savolainen.

30 osaamispisteen laajuinen Maatalousyrittäjävalmennus täyttää Ruokaviraston määrittämät ehdot koskien nuoren viljelijän aloitustukea sekä investointitukea. Koulutus onkin suunnattu erityisesti sukupolven- ja omistajanvaihdosta suunnitteleville maatilan jatkajille, joilta puuttuu em. tukiin vaadittava maatalousalan koulutus.

Kun maatila siirtyy jatkajalle, vaadittava koulutus tulee hankkia viimeistään 36 kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä, ellei ammattitaitovaatimus täyty tuen myöntämishetkellä.

– Monet haluavat suorittaa koulutuksen kuitenkin jo ennakkoon. Silloin voi hyödyntää koulutuksessa saatuja tietoja esim. liiketoimintasuunnitelmaa, jota tarvitaan aloitustukea haettaessa, kertoo Riihimäki.

Maatalousyrittäjävalmennuksen suorittivat Holappa Jussi, Kortesjärvi, Kitula Miika, Töysä, Mäki Markku, Kauhava, Mäkinen Joonas, Lapua, Rinnekallio Olli, Ylihärmä ja Saarimaa Laura, Soini.

Seuraava Maatalousyrittäjävalmennus alkaa 25.9. Järviseudun ammatti-instituutin Alajärven toimipisteessä. Koulutukseen sisältyy lähiopetusta 25 päivää, joka toteutetaan perjantaisin ja lauantaisin noin kahden viikon välein.

– Jos maatilan sukupolven- tai omistajanvaihdos on tulossa lähiaikoina ajankohtaiseksi, haluat kartuttaa osaamistasi maatalousyrittäjänä tai olet muuten kiinnostunut maatalousalasta, ota yhteyttä ja kysy lisätietoja Järviseudun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksesta, innostaa Risto Riihimäki.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät