Nuoren kilparatsastajan 4H-yrityksestä valmennusta ja yksityistunteja ratsastajille

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpeliläisen Eveliina Havisen kevääseen mahtuu kaksi isoa virstanpylvästä: ylioppilaskirjoitukset ja yrityksen perustaminen.

Havinen Dressage tarjoaa ratsastusvalmennuksia ja yksityistunteja kaiken tasoisille ratsastajille sekä hevosten ratsutusta pääasiassa Järvi-Pohjanmaan ja maakunnan alueella. Yritys on 4H-yritys, jota voisi kuvata nuorille räätälöidyksi kevytyrittäjyydeksi.

MAINOS

Eveliina Havinen ja Wellu ovat kokeneet yhdessä paljon. Ensimmäiset nuorten ratsastajien luokan kisat kisattiin helmikuussa. Kuva: Annika Mäki.

Tuore yrittäjä valmentaa viikoittain Hoiskon Hevostilalla Alajärvellä, Lantelan Ratsastustallilla Lappajärvellä ja kotonaan Pokelassa. Palveluihin kuuluvat myös keikat asiakkaiden luo lähelle ja kauas.

– Kentällemme Vimpeliin asiakas voi tulla oman hevosensa kanssa, mutta tallista löytyy myös asiakaskäyttöön hankittu Kaapo-poni, kertoo Havinen.

SM-tason kannukset

Havinen on kokenut ja menestynyt kouluratsastaja. Hän on kuulunut koko poni- ja juniorivuosiensa ajan ikäluokkansa kouluratsastajien suomalaiseen kärkikaartiin. Maajoukkuekokemusta on vuosia, ja kansainvälisissä kisoissakin hän on päässyt edustamaan.

Kirkkaimpia sijoituksia ovat SM-pronssi ja -hallihopea.

Juniorivuosien kisat on nyt kisattu. Tänä vuonna mittaa otetaan ensimmäistä kertaa nuorten ratsastajien sarjassa. Päätavoite on SM-kisoissa.

Havinen vaikuttaa myös Suomen Ratsastajainliiton Pohjanmaan jaostossa vastuualueenaan alueen kouluratsastusvalmennukset. Hän on jaoston hallituksen varajäsen.

Valmennuksesta potkua harrastukseen

Valmennettavia Havisella on ollut pienimuotoisesti jo vuosia. Yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun kalenteriin alkoi tulla yhä enemmän buukkauksia.

Asiakaskunta on laaja kansalliselle tasolle tähtäävistä nuorista ratsastajista eri ikäisiin harrastelijoihin. Jokaisen kanssa mietitään henkilökohtaiset tavoitteet.

Hän korostaa, että jokainen harrastaja voi saada valmennuksesta apua, iloa ja uutta motivaatiota harrastukseensa. Valmentajan silmä näkee niin hevosen kuin ratsastajan heikot kohdat ja voi auttaa niiden hiomisessa.

Korona ei onneksi valmennuksia estä, sillä lähikontakteja ei tässä lajissa tarvita ja tunneilla on asiakkaita yleensä yksi, maksimissaan kaksi.

Kilometrien koulima valmentaja

Nuorten, tavoitteellisten ratsastajien tukemiseen Havista vetää ennen kaikkea oma kokemus. Yhteistyö heidän kanssaan on tiivistä, ja valmentaja on valmis auttamaan ja neuvomaan vaikka kellon ympäri.

– Haluan tehdä toisten tietä helpommaksi kuin mitä se itselläni on ollut ja tarjota nuorille ratsastajille sitä tukea, mitä tiedän omasta kokemuksestani tarvittavan. Itse olen koko urani ajan joutunut lähtemään valmennuksiin pitkien matkojen päähän.

Se on vaatinut paljon niin itseltä kuin kuskina ja huoltajana toimineelta Soile-äidiltä. Tie Ypäjälle on syöpynyt mieliin varmaan jokaista mutkaansa myöten. Yläkouluaikoina ajaminen uuvutti niin, että Havinen muutti yhdeksännen luokan ajaksi Ypäjälle.

Tavoitteena SM-kisat ja perinteiset ylioppilasjuhlat

Valmentaminen on Haviselle sydämen asia ja intohimo. Sen ohella hän treenaa omaa kisahevostaan Wellua ja sen seuraajaksi hankittua nuorukaista.

Tänä vuonna työn alla on myös SRL:n I tason valmentajakoulutus, josta hän hakee lisää työkaluja valmentamiseensa.

Tavoitteena on myös ammatti hevostallien ulkopuolelta. Syksyllä odottavat toivottavasti sosiaalialan amk-opinnot.

Sitä ennen olisi kuitenkin kiva juhlia ylioppilastodistusta.

Se onnistuu toivottavasti elokuussa. – Meidän kaikkien Vimpelin abien toive on, että voidaan kokoontua yhteen vielä kerran ja juhlia valkolakkeja mahdollisimman perinteisin menoin.

MAINOS
Edellinen artikkeliKoronavirustartuntojen määrä kasvussa Etelä-Pohjanmaalla
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaalla nyt 42 koronavirustartuntaa