0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Moottoripyöräkausi näkyy liikenteessä – muista nämä asiat kauden alussa

Säiden lämmetessä moni aloittelee jo moottoripyöräkautta. Vakuutusyhtiöiden vahinkotilastojen mukaan moottoripyöräkausi alkaa toden teolla toukokuussa.

Talven jälkeen talviterässä ovat niin välineet kuin kuljettajakin. Kokosimme neuvot onnistuneeseen ja turvalliseen moottoripyöräkauden alkuun.

MAINOS

– Talven pitkän seisontakauden jäljiltä ruosteessa ovat niin pyörä, välineet kuin ajajakin. Kauden alkuun on hyvä tehdä tarvittavat huollot ja aloittaa ajaminen varovasti totuttelemalla, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Niemisen mukaan kauden alussa sattuu suhteessa ajopäivien määrään enemmän vahinkoja.

– Tärkeintä on aloittaa maltilla ja totutella ajoon liikenteessä tauon jälkeen. Kauden alussa liikenteessä tarvitaan erityistä tarkkaavaisuutta, koska autoilijat eivät ole tottuneet moottoripyöriin ja teiden kunto vaihtelee. Erityisesti irtohiekka, routavauriot ja reiät tiessä ovat vaarallisia moottoripyöräilijälle, Nieminen muistuttaa.

Tyypillinen moottoripyöräkauden alussa sattuva vahinko on tieltä suistuminen tai kaatuminen kaarteessa. Taustalla on usein ennakoinnin puutetta tai liian suuri tilannenopeus.

Myös paikallaan kaatumisia sattuu paljon ja pahimmassa tapauksessa siitäkin voi seurata sairaalahoitoa ja toipumista vaativa vamma, jos esimerkiksi nilkka taittuu alle pyörän kaatuessa. Nieminen kannustaa erityiseen huolellisuuteen pihoissa ja esimerkiksi huoltamolla tankatessa, etenkin jos pyörä on kookas ja painava.

Huolellinen huolto lisää turvallisuutta

Kauden alkuun kuuluu moottoripyörän huolto. Koko pyörä on syytä käydä huolella läpi. Tarkistetaan renkaiden kunto ja paineet, valot, jarrut, ketjut ja moottorin toiminta. Öljyjen vaihdon lisäksi on hyvä käydä huolella hallintalaitteet läpi sekä kiristää ruuvit ja mutterit.

Niemisen mukaan pyörän teknisen kunnon lisäksi on tärkeää tarkistaa omat ajovarusteet ja huoltaa ne. Kypärän visiiri kannattaa tarkistaa ja vaihtaa tarvittaessa. Useita vuosia vanha visiiri voi häikäistä ja häiritä näkyvyyttä. Omasta näkyvyydestä voi huolehtia kirkkaalla ajoasulla ja jopa huomioliivit voivat olla tarpeen.

Moottoripyörien määrä on Suomessa kasvanut 2000-luvulla. Traficomin tilastojen mukaan rekisteröityjen moottoripyörien määrä oli 272168 vuonna 2018, kun vuonna 2007 vastaava luku oli 187076.

Moottoripyöräkauden alussa muista nämä!

Erityinen tarkkaavaisuus liikenteessä: irtohiekka teillä voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Moottoripyörän perusteellinen tarkistus ja huolto: moottori, renkaat, ketjut, valot, jarrut ja öljyt.
Turvavarusteiden käyttö ja huolto: kaatumistilanteessa asianmukaiset ja hyväkuntoiset varusteet, kuten kypärä, ajoasu, -käsineet ja -saappaat suojaavat.

Lakisääteistä liikennevakuutusta kannattaa täydentää moottoripyörän kaskovakuutuksella, joka korvaa esimerkiksi kolari- ja varkausvahingot.

Jos on poistanut moottoripyörän talveksi liikennekäytöstä, pitää se ottaa liikennekäyttöön rekisteröintitoimenpiteenä. Käyttöönotto on maksuton ja se onnistuu verkkopalvelussa. Liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo on ajokiellossa ja Poliisi poistaa ajokiellossa olevasta ajoneuvosta rekisterikilvet havaitessaan sen liikenteessä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät