-7.9 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Ensimmäiset viralliset sinilevähavainnot Etelä-Pohjanmaalla

Viikolla 26 Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla sijaitsevilla ELY-keskuksen levähavainnointipisteillä havaittiin kesän ensimmäiset sinileväesiintymät. Valtakunnallisilla levähavainnointipisteillä sinilevää havaittiin hieman sekä Ähtärinjärvellä että Kuortaneenjärvellä. Lämmenneet pintavedet ovat mahdollistaneet leväesiintymät kesäkuussa.

Kansalaisten levähavaintoja on rekisteröity kuluneen viikon aikana järvi-meriwikiin kattavasti. Kansalaisten havaintotietojen mukaan levää on esiintynyt hieman tällä viikolla Iso Liesjärvellä, Stora seljes -järvellä, Lappajärven Sahin uimarannalla Vimpelissä ja Alavudenjärvellä. Alavuden Ranta-Töysän järvellä sinilevää havaittiin kansalaistiedon mukaan runsaasti. Levähavainnoista ilmoittaminen onnistuu järviwikissä tai soittamalla leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

MAINOS

Sinileviä esiintyy vesistöissämme luontaisesti. Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Erityisesti lämmin ja tyyni sää saa sinilevän nousemaan vedenpintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi. Runsastuvan sinileväesiintymän voi tunnistaa aluksi vihertävinä tai kellertävinä tikkusina, hippusina tai palleroina. Lopulta leväesiintymä voi nousta veden pinnalle levälautoiksi ja rantaan ajautuessaan se muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa. Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä sinilevät voivat
aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien kutinaa, huimausta ja pahoinvointia. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät