-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Mustikkakauppa käy Alajärven 4H:n marja-asemalla

Alajärven 4H-yhdistyksen Satosankarit -marja-asema avattiin viikko sitten tälle kesälle. Aluksi asemalla ostetaan mustikkaa ja syksyn edetessä aletaan ostaa alkusadon puolukkaa.

Vaikka mustikka on poimittavana paljon puolukkaa työläämpi, niin päivä päivältä poimijoiden määrä ja heidän tuomansa mustikan määrä on lisääntynyt.

MAINOS

Kesäniemen kaupan piharakennuksessa Lehtimäen kirkonkylällä sijaitsevalle marja-asemalle tuotiin ensimmäisenä avoinnaolopäivänä vain 17 kiloa mustikkaa, mutta toisena päivänä määrä nousi jo 65 kiloon ja maanantaina 79 kiloon. Kaukana kuitenkin ollaan vielä huippupäivistä, joita toivottavasti on edessäpäin.

4H marja-asemat työllistävät nuoria

Yhdistyksen toiminnanohjaaja Liu Eteläaho kertoo, että marja-asematoiminta on monin tavoin tärkeää. Marjastajille se tarjoaa paikan myydä poimimansa marjat eteenpäin, mutta toisaalta ne tarjoavat työtä nuorille marja-asemien pyörittämisessä.

Satosankarit on Suomen 4H-liiton metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvää toimintaa. Satosankarit-brändin alla toimii noin 50 4H-yhdistysten ylläpitämää marja-asemaa ympäri Suomea sekä mustikan ja puolukan poimintaa varten perustettuja keruurinkejä. Marja-asemille työllistyy paikallisia nuoria.

Suomen 4H-liitto on saanut vuosille 2020-2021 eduskunnan lisämäärärahan, jonka avulla marja-asemille palkataan töihin 18 vuotta täyttäneitä nuoria.

Lisämäärärahalla edistetään myös sitä, että 4H kannustaa nuoria keräämään luonnonmarjoja perustamalla paikkakunnalle vähintään yhden keruuringin.

Alajärven 4H -yhdistyksen marja-asemalta kesätyötä saivat Henna Pitkäkangas ja Iida Isotalo. 4H-yhdistys toimii nuorten työnantajana. Yhdistys myös järjestää perehdytystä ja neuvontaa uusille metsämarjojen kerääjille.

– Olemme perustamassa nuorille marjojen keruurinkiä ihan pikapuoliin, Liu kertoo. Keruuringin idea on, että kerätään nuorten porukka, joiden kanssa lähdetään yhdessä marjastamaan.

Marja-asemille myydyt marjat ostaa Kiantama Oy. 50 ensimmäistä marjanmyyjää saa lahjaksi muovisangon ja kuusi ensimmäistä, alle 29 -vuotiasta nuorta saavat poimintabonuksen!

– Sen lisäksi, että maksamme marjoista päivän hinnan, saa kuusi ensimmäistä alle 20 -vuotiasta 20 euron poimintabonuksen, kun he tuovat marja-asemalle vähintään kaksi kymmenen litran täyttä ämpärillistä itse keräämäänsä mustikkaa!

Maanantaihin mennessä poimintabonus oli maksettu vasta yhdelle nuorelle, joten vielä ehtii!

Marja-asema on avoinna maanantaisin kello 13-15, keskiviikkoisin kello 11-13 ja lauantaisin kello 15-17. Ostohinta julkaistaan aina kyseisenä päivänä 4H:n sivuilla.

Mustikka ostetaan kypsänä roskineen ja sitä ostetaan toistaiseksi. Puolukkaa alettaneen ostaa noin kuukauden kuluttua, sillä puolukasta ostetaan alkusatoa.

Viime syksynä Alajärven 4H-marja-asemalla ostettiin yli 9000 kiloa puolukkaa. Liu Eteläaho kertoo, että alueen marjastuksesta tykkäävä väki tuli silloin hyvin tutuksi ja nyt mustikan oston alettua on saatu huomata, että samat ihmiset ovat jälleen liikkeellä.

Marja-asemalle satoaan tuovat poimijat niin Lehtimäeltä, Soinista kuin Alajärveltäkin.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät