-14.7 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Kraatterijärven Geopark -kokonaisuudesta monenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia

Kolmisenkymmentä yritysten edustajaa ja yrityskehittäjää kokoontui Kasvua Kraatterijärven Geoparkista -iltatilaisuuteen hotelli Kivitippuun kuulemaan Kraatterijärven Geopark -kokonaisuuden etenemisestä sekä sen tarjoamista mahdollisuuksista alueen yritysten liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun.

Kolmisenkymmentä yritysten edustajaa ja yrityskehittäjää kokoontui kuulemaan Kraatterijärven Geopark -kokonaisuuden etenemisestä.

Lappajärvi hakee yhdessä viiden muun kunnan kanssa UNESCO:n kansainvälistä Geopark -statusta vuoden 2021 aikana. Tilannekatsauksen Geopark -kokonaisuuden etenemisestä sekä UNESCO:n tuotteistamisvaatimuksista esitteli projektijohtaja Heikki Mäkipää.

– Alueen poikkeuksellinen meteorin iskusta syntynyt kraatteri ja sen geologinen perimä vesistöineen luovat vahvan pohjan virallisen geopark-statuksen hakemiseen ja UNESCO:n kriteereiden täyttämiseen.

MAINOS

– Kriteereiden täyttymiseen vaikuttaa pieneltä, mutta merkittävältä osalta myös tuotteistetut kansainvälisen tason vaatimukset täyttävät palvelut kuten opas-, reitti-, majoitus- ja ravintolapalvelut.

– Tarvitsemme uusia palveluita ja toimijoita mukaan Kraatterijärven Geoparkiin, jotta kokonaisuudesta syntyy sekä kotimaiselle että kansainväliselle matkailijalle vetovoimainen, Mäkipää toteaa.

Kansainvälisesti Kraatterijärven Geopark on seuraavan kerran laajemmin esillä kesällä 2021 Tokyo 2020 -paviljongissa Japanissa olympialaisten yhteydessä.

Saunakulttuuri osaksi Kraatterijärven Geoparkia

Lappajärven pohjoispäässä sijaitsevasta Kyrönsaaresta on löydetty viisi kivikauden aikaista kuoppaa, joita on tutkimusten perusteella käytetty saunomiseen tai säilytykseen.

– Me uskomme, että koko tunnettu saunakulttuuri on saanut alkunsa juuri täältä. Kiehtovimpiin matkailukohteisiin liittyy aina tarinoita ja me nivomme Kyrönsaaren kivikautisiin saunoihin ja saunakulttuuriin fiktiivisen, hyvinvointia ja terveyttä ilmentävän saunatontun hahmon, kertoo Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara.

– Saunatontun tarinaa ja brändiä viedään eteenpäin osana Kraatterijärven Geoparkia ja sen tarkoituksena on jatkossa olla myös alueen yritysten hyödynnettävissä omassa tuotteistuksessaan, Alasara jatkaa.

Tilaisuudessa nähtiin, että saunakulttuurin mukaanottoa ja kehittämistä osana Kraatterijärven Geoparkin -matkailijapalveluita tukevat myös Ähtärin kaupungin panostukset saunamatkailuun.

Kysyntää uusille palveluille

Tilaisuudessa käytiin keskustelua jo tunnistetuista palvelutarpeista, tuotteistamisesta sekä kuultiin yritysrahoituksen terveiset Leader Aisaparin toimesta.

Tilaisuutta moderoinut Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n yritysneuvoja Maria Ahvenniemi kannusti yrityksiä olemaan yhteydessä oman kunnan yritysneuvonnasta vastaaviin tahoihin, mistä on saatavilla apua markkinoiden selvittämiseen, liikeidean kehittämiseen, kannattavuuden laskentaan, yrityksen perustamiseen, rahoituksen hakemiseen sekä sopivien toimipaikkojen ja toimitilojen löytämiseen.

Ahvenniemi muistutti, että Kraatterijärven Geopark -kokonaisuus sisältää monen tasoisia liiketoimintamahdollisuuksia aina kevyt- ja monialayrittäjyydestä päätoimiseen yritystoimintaan saakka.

– Pitkäjänteisellä yhteistyöllä rakennamme Kraatterijärven Geoparkista alueen hyvinvointia ja elinvoimaa lisäävän kokonaisuuden, Ahvenniemi tiiviistää.

Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät