1 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Taudintorjunnan suurin haaste on ”koronaväsymys”

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta järjestettiin tänään 27.8. etäyhteyksin ja kokous pidettiin nyt 13. kerran.

Kokouksen avauspuheenvuorossa puheenjohtaja, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen kertasi alkuviikon aikana annetun uuden päätöksen vaiheita kokoontumisrajoituksista.

MAINOS

– Paitsi, että toki huomioimme sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen, meitä ohjaa ennen kaikkea THL:n ja omien alueen asiantuntijoidemme tuottama informaatio ja tämä 50 henkilön raja oli täysin sen mukainen, mitä olimme jo asiasta ajatelleet.

– Kokonaistilanne taudin kehityksessä on sellainen, että päätös oli oikea. Aiempi suositus pienempien tapahtumien suojautumistoimien osalta muutettiin tässä päätöksessä määräykseksi. Syynä samanlaisiin rajoituksiin kaikilla alueilla on ”tapahtumaturismi” eli väkihän liikkuu tapahtumien perässä, kertoi
Pukkinen.

Minäkeskeisyys nostaa päätään

Kokouksessa kuultiin Vaasan kaupungin johtavan ylilääkärin Heikki Kaukorannan esitys alueen tartuntatilanteesta ja tartunnan leviämisen haasteista tällä hetkellä.

Kaukorannan mukaan tartuntalukujen perusteella ollaan selkeästi menossa toisessa aallossa ja esimerkiksi Vaasassa aletaan kolkutella Uudenmaan lukuja esiintyvyydessä.

Syinä tapausten lisääntymiseen ovat Kaukorannan mukaan, että sosiaalista kanssakäymistä on enemmän kuin keväällä, rajoitustoimet ovat lieventyneet ja ne ovat suositustasoisia, ihmisten väsyminen ja kokemus taudista.

– Ihmiset ajattelevat, että tautia ei pysty välttämään, se tulee jos tulee. Etenkin nuorten kohdalla
minäkeskeisyys nostaa päätään. Jopa niin, ettei edes koronatestiin olla valmiita kehotuksesta huolimatta menemään.

Kaukoranta kritisoi valtakunnallisten päätösten hitautta ja paikallisen ratkaisunteon mahdottomuutta. –Ongelma on paikallinen mutta päätöksenteko esim. ravintoloiden aukioloaikojen rajaamiseen on ministeriötasoinen, sanoo Kaukoranta. Lisäksi elää harha loputtomista resursseista esimerkiksi henkilökunnan ja testauskapasiteetin suhteen, Kaukoranta kuvaa tilannetta.

Oikea-aikainen tiedottaminen tärkeää

Heikki Kaukoranta painotti puheenvuorossaan, kuinka tärkeää on tiedottaa oikea-aikaisesti ja oikeaa tietoa. Hän antoi erityistä kiitosta alueen tiedotusvälineille asiallisesta linjasta.

– Väestötiedottaminen on tärkeää. Korona on seurassamme pitkälle tulevaan kevääseen, tehdään mitä tahansa. Tänään kylvetyt tapaukset näkyvät viikkojen päästä ja oikea-aikainen tiedottaminen on siksi tärkeää. Luottamus syntyy teoista ei sanoista. Kun jokainen tekee vähän – se on yhdessä paljon, sanoi Kaukoranta.

Valmiustoimikunnan kokoukseen osallistuvien organisaatioiden yleinen viesti oli, että tilanne on toistaiseksi ollut rauhallinen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät