0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Lähihoitajakoulutus käynnistyy Alajärvellä jälleen lokakuussa

Alajärvellä aloitti viime syksynä Sedun luotsaama työvoimapoliittinen lähihoitajaopiskelijaryhmä. Ryhmässä on 16 opiskelijaa, jotka valmistuvat pääsääntöisesti keväällä 2021.

Parhaillaan on käynnissä haku lokakuussa alkavaan uuteen lähihoitajakoulutukseen. Koulutukseen voi hakeutua työvoimatoimiston kautta työtön tai työttömyysuhan alainen henkilö. Lisäksi koulutukseen on varattu paikkoja ns. suorahakijoille, jotka eivät työvoimakoulutuksen ehtoja täytä.

MAINOS

– Itse asiassa nyt on mahdollisuus kenellä tahansa alasta kiinnostuneella lähteä opiskelemaan. Soveltuvuuskokeet järjestetään lokakuun alussa, kertoo koulutuspäällikkö Tuija Mattila Sedulta.

Koulutus vastaa työelämän tarpeeseen. Ely ja työvoimahallinto ovat arvioineet yhdessä työnantajien kanssa, että lähihoitajien tarve on todella suuri lähivuosien aikana Järvi-Pohjanmaan alueella.

Vuosi sitten opiskelun aloittaneen ryhmän osaamisalana on ikääntyvien hoitotyö. Seuraavaksi aloittavan ryhmän, johon voidaan ottaa noin 20 opiskelijaa, osaamisala on sairaanhoito ja huolenpito. Tämä osaamisala on se kaikkein vaativin, mutta Mattila kertoo että se uskallettiin ottaa, koska nyt opiskeleva ryhmä on niin hyvä.

– Luotimme siihen, että Järviseudulta löytyy edelleen tasokkaita opiskelijoita, Mattila kertoo.

Koulutuksen voi hakea 15.9. saakka. Työttömät hakevat koulutukseen Te-keskuksen kautta ja muut Sedun sivujen kautta. Soveltuvuuskokeet pidetään 1.10. ja koulutus alkaa 19.10. Hakijoita koulutukseen oli jo viime viikolla 15.

Järvi-Pohjanmaan peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas iloitsee siitä, että koulutus on käynnissä ja lisää on luvassa.

– Seuraavan viiden vuoden aikana meiltä eläköityy lähes 50 lähi- ja sairaanhoitajaa, joten tarvitsemme todellakin uusia tekijöitä, Penninkangas sanoo. – Tarvitsemme väkeä niin vanhustyöhön, kotihoitoon, kehitysvammahuoltoon kuin perhe- ja sosiaalipalveluihinkin. Oikeastaan siis ihan kaikille sektoreille.

Penninkangas sanoo, että perusturva tarjoaa opiskelijoille mielihyvin harjoittelupaikkoja ja uusien ammattilaisten saaminen avoinna oleviin tehtäviin on tärkeää. – Meillä on perusturvassa 450 työntekijää, joista lähes 200 on lähihoitajia. Lähihoitajat ovat meille todella tärkeä ammattiryhmä.

Paikallisesti koulutettavat lähihoitajat jäävät suuremmalla todennäköisyydellä töihin alueelle, mistä syystä perusturva on omalta osaltaan ollut voimakkaasti vaikuttamassa siihen, että koulutusta järjestetään Alajärvellä.

Työpaikka jokaiselle lähihoitajalle on käytännössä varma. Useimmat tekevät vuorotyötä ja peruspalkka on TES:n mukainen, noin 2100 euroa kuussa plus lisät. Lisinä tulevat kokemuslisä ja erilliskorvaukset mm. ilta ja viikonlopputöistä. Lisät ovat merkittävä osa palkanmuodostusta.

– Me Järvi-Pohjanmaalla emme ole kilpailleet hoitajista palkalla, mutta sen sijaan pyrimme kilpailemaan muilla asioilla. Työyhteisömme ovat hyviä, kuuntelemme työntekijöitä ja meillä voi halutessaan kehittää taitojaan ja kouluttautua eteenpäin, Penninkangas lupaa.

Lähihoitaja on auttaja

Taina Oravalahti on tyytyväinen siihen, että lähti opiskelemaan aivan uudelle alalle.

Alajärveläinen Taina Oravalahti opiskelee lähihoitajaksi viime syksynä aloittaneessa ryhmässä.

Taina on alkuperäiseltä koulutukseltaan ravintolakokki ja tehnyt viimeiset kymmenen vuotta myyntityötä, viimeksi rautakaupassa teknisenä myyjänä.

Tuosta työstä hän on nyt opintovapaalla ja tietää jo nyt, että hyppy kaupasta hoiva-alalle oli oikea.

– Olen käsillä tekevä ihminen ja olen kaupan alalla tykännyt aina asiakaspalvelusta. Myyntityö ei kuitenkaan ole koskaan tuntunut ihan omalle.

Taina on muuttanut Alajärvelle viisi vuotta sitten. Hänellä on viisi aikuista lasta ja vuosi sitten tilanne oli se, että opiskelu tuntui mahdolliselle.
Taina kuitenkin oli töissä, joten hän mietti, miten opinnot taloudellisessa mielessä järjestyisivät.

– Soitin Te-keskukseen ja sieltä minua neuvottiin ottamaan yhteyttä Työllisyysrahastoon. Se myöntää tukea opintoihin sellaisille opiskelijoille, jotka ovat olleet jo pitkään työelämässä.

Tainan kanssa samalla kurssilla opintojaan suorittavilla onkin taloudellinen turva järjestetty monin eri tavoin. Osa on ansiosidonnaisella, osa opintotuella. – Opiskelemaan aikovien kannattaa heti ensimmäisenä selvittää se, mistä saa toimeentulon opiskeluaikana.

Kun opiskelemisen taloudelliset edellytykset on turvattu, näkee Taina ehdottomasti tärkeimmäksi asiaksi motivaation. – Motivaatio ja halu auttaa muita on se lähtökohta, jotta lähihoitajaopintoihin kannattaa hakeutua.

– Myös vuorovaikutustaitoja tarvitaan, sillä lähihoitaja tekee tiimityötä. Tarvitaan kestävyyttä ja paineensietokykyä.

Lähihoitajan työ on ennen muuta ihmissuhdetyötä, joka vaatii monenlaista osaamista. Se on hektistä ja haastavaa, mutta myös palkitsevaa. – Lähihoitajalta vaaditaan joustavuutta ja pitkäjännitteisyyttä, taitoa kohdata ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa.

Opintoja suunnittelevalle on hyvä, jos perusmatematiikka ja tietokoneen käyttö ovat ennestään hanskassa.

Ainoana miinuksena Taina kokee sen, että aiemman koulutuksen kautta hankitun osaamisen tunnustaminen pakollisten YTO-osa-alueiden osalta ei ole riittävää. Mutta ongelma on sama kaikilla, säännöt tulevat ministeriöstä.

Taina on tykännyt siitä, että lähes puolet opiskelusta tapahtuu työpaikoilla ja vain puolet koulun penkillä. Silti koulunkäyntikin on mieluisassa porukassa ja hyvässä opetuksessa alkanut kiinnostaa niin, että opiskeluintoa on riittänyt ja ote opintoihin on aivan erilainen, kuin oli nuorena.

Koulutus avaa mahdollisuudet myös jatko-opintoihin ja Taina arveleekin, että voi tulla päivä, jolloin hänkin jatkaa vielä opintojaan.

Opiskelijoita viime vuonna aloittaneessa ryhmässä on eri puolilta Järviseudun aluetta ja Kuusiokuntien puolelta Ähtäristä. Ikähaitari porukassa on 25 vuodesta liki 60 vuotiaisiin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät