-0.2 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Soinillinen kattaa pöytään herkkulautasen Beethovenia, kantaesitystä kuin jazziakin

Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillinen tulee taas, tällä kertaa poikkeuksellisesti koulujen syyslomaviikonloppuna 16.-18.10.

Koronarajoitusten vuoksi pois kesäkuulta siirretyn tapahtuman uusi ajankohta aiheutti alkuunsa kesätapahtumiaan rakastavissa suomalaisissa pientä pohdintaa liikkeen järkevyydestä.

MAINOS

Syksyn edetessä on kuitenkin alkanut yhä vahvemmin tuntua sille, että Soinillinen on mitä odotetuinta sisältöä muuten niin hiljaiseen syksyyn.

– On ihan selvä, että syksyllä tilaisuuksien yleisönä soinilaiset ja lähialueiden ihmiset ovat yhä tärkeämmässä roolissa, koska kauempaa tulevien konserttivieraiden määrään ajankohta varmasti vaikuttaa, toteavat tapahtuman sielut ja festivaalin taiteelliset johtajat Juuli Holma ja Juhana Inkinen.

– Onneksi paikallisten osuus yleisössä on jo tätä ennenkin noussut vuosi vuodelta, kiittää Inkinen ja muistuttaa, että koronarajoitusten vuoksi myös lippuja on nyt aiempaa vähemmän saatavilla.

Soinillinen järjestetään nyt neljättä kertaa. Muusikot Inkinen ja Holma toivat festari-idean aikanaan Soiniin mietittyään sitä ennen, miten mielekästä olisi järjestää tämän tyyppistä festaria. Kun ajatus oli kypsynyt piti päättää, missä ne järjestettäisiin.

Juuli Holmalla oli Soiniin siteitä jo lapsuudesta saakka, sillä hänen karjalainen isoäitinsä on aikanaan tullut evakkona Soiniin.

Vaikka mummo ei asunut Soinissa kauaa, jäi hänelle elinikäiset lämpimät välit soinilaisen perheen kanssa ja sittemmin tuon perheen silloin asuttama tila on siirtynyt Juulin perheen omistukseen.

Siellä Juuli on viettänyt lapsuuskesiään ja tuo Multiantien varrella Pirttiperällä sijaitseva paikka on edustanut hänelle koko Soinia. – Olen kotoisin Jyväskylästä ja kun tulimme Soiniin, emme koskaan edes käyneet Soinin kirkonkylällä saakka. Siinä mielessä Soini oli minulle kuitenkin paikkakuntana ennestään varsin tuntematon.

Kun idea festarien järjestämisestä Soinissa kypsyi, päättivät Inkinen ja Holma soittaa aluksi Soinissa kirkkokonsertin nähdäkseen, tuleeko sinne ketään. Konsertti soitettiin 2016 ja yleisöä tuli – niin oli myös päätös siitä, että festarit tulevat Soiniin, tehty.

Yhteistalolta Iiroolle, Puuhiin ja kirkkoon

Soinillisen ohjelma käynnistyy perjantaina 16.10. Yhteistalolla järjestettävästä Valtiottomien kansojen musiikista.

Tässä Esko Grundströmin ja Tomas Takolanderin kokoamassa festivaalin avajaiskonsertissa kuullaan sivuutettujen säveliä. Valtiottomien kansojen musiikkia on multi-instrumentalisti Grundströmin mm. perinteiseen kurdi-, romani- ja palestiinalaiseen musiikkiin perustuvaa uutta maailmanmusiikkia.

Konserttiin koottu orkesteri koostuu suomalaisista huippumuusikoista.

Lauantaina Soinillinen kunnioittaa Beethoven 250 -juhlavuotta maku- ja musiikkimatkalla 1700–1800-lukujen Keski-Eurooppaan.

Beethovenin jalanjäljille ja moniaistisen kokemuksen maailmaan johdattaa professori Anu Hopia, keittiössä mestaroi tapahtuman tämän vuoden gastronomisista elämyksistä vastaava huippukokki Arto Rastas ja musiikista vastaavat Soinillisen muusikot vuosimallia 2020.

Iltapäivällä siirrytään Etkoille Iiroolle, Valon aalto -konsertin etkot soinilaisella luomutilalla Iiroolla johdattavat konsertin tunnelmiin.

Tarjoilut ovat Arto Rastaan käsialaa ja konsertin taustoja avaavat Aineen taidemuseon museoassistentti Amanda Hakoköngäs, rovaniemeläinen pianisti-säveltäjä Väinö Jalkanen sekä Juhana Inkinen ja Juuli Holma.

Iiroolta siirrytään kylätalo Puuhiin, jossa tarjolla on monitaiteinen elämys keskiössään kuvataiteilija Liisa Rautiaisen tarina.

Konsertissa kuullaan säveltäjä Väinö Jalkasen teoksen kantaesitys festivaalin taiteellisen johdon tulkitsemana. Konsertissa esillä olevat Liisa Rautiaisen teokset on saatu lainaan Rovaniemen taidemuseolta.

Sunnuntain päätöskonsertissa Soinin kirkossa upotan taas toisenlaisiin tunnelmiin, kun tuottaja-rumpali Teppo Mäkynen, basisti Antti Lötjönen ja saksofonisti Jussi Kannaste ja heidän 3TM-yhtye päättää festivaalin ajasta ja tilasta irrallaan olevalla musiikilla.

Konsertti on kaksiosainen, sen alkupuoliskolla kuullan Mäkysen konemusiikkityyppisen ambient-teoksen Abyssin kaikuja, mitä seuraa perinteisempää jazzia yhtyeen uudelta Lake-albumilta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät