2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Kuolleiden lasten muistopäivä on tänään

Keskiviikkona 23.9. on kuolleiden lasten muistopäivä. Silloin muistellaan kuolleita lapsia ja annetaan ääni heidän perheilleen.

Monilla paikkakunnilla seurakunnat tai muut tahot järjestävät tapahtumia, joissa voi hiljentyä muistojen ääreen. Kuolleiden lasten muistopäivä on virallisesti Suomen teemapäiväkalenterissa.

MAINOS

Kuolleiden lasten muistopäivä on tarkoitettu lapsensa menettäneille vanhemmille, mutta myös veljille ja siskoille, jotka surevat sisarustaan.

Päivä on myös isovanhemmille, kummilapsen menettäneille, tarha- tai koulukaveria ikävöimään jääneille ja muille tuttaville. Päivä on myös heille, jotka tuntevat surua tragedioiden uhreista Suomessa ja maailmalla.

Kuolleiden lasten muistopäivä on päivä, jolloin voi tukeutua toisiin, muistella ja sytyttää kynttilän tuomaan lohdutusta ja valoa tulevaan. Tänä vuonna muistopäivän tapahtumia järjestetään ainakin 18 paikkakunnalla. Katso lista tiedossa olevista tapahtumista täällä.

KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry välittää haastateltavien yhteystietoja ja antaa haastatteluja aiheesta.

Yhdistyksen jäsenperheitä on kautta Suomen, ja vertaistukiryhmiä kokoontuu tällä hetkellä 16 paikkakunnalla. Ota yhteyttä maiju.hirvonen@kapy.fi, mikäli tahdot haastatella paikallista perhettä lehtijuttua varten.

Taustatietoja

KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry on valtakunnallinen vertaistukijärjestö, joka tarjoaa tukea ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsuudessa tai nuorena aikuisena.

Yhdistyksen avoimet vertaistukiryhmät kokoontuvat eri puolilla Suomea. Yhdistys välittää tukihenkilöitä sekä järjestää tapaamisia lapsensa menettäneille vanhemmille, isovanhemmille ja sisaruksille.

Suomessa kuolee n. 500 alaikäistä lasta vuosittain. Kohtukuolemia tapahtuu vuosittain noin 160.

Yleisimmät pienten lasten (1–9 v.) kuolinsyyt ovat synnynnäiset epämuodostumat ja kromosomipoikkeavuudet, kasvaimet ja muut taudit.

Tapaturma- ja väkivaltakuolemat ovat yleisin 15–19 -vuotiaiden kuolinsyy.

Kuolleiden lasten muistopäivää vietetään 23.9. Päivää on vietetty vuodesta 2010 ja se on virallisesti Suomen teemapäiväkalenterissa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät