2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Euroopan elinsiirtopäivä tänään. Keksitkö yhtään syytä, miksi et olisi elinluovuttaja?

Tänään lauantaina vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Suomessa yli 550 ihmistä odottaa pääsyä elinsiirtoon. Heistä 5–10 prosenttia menehtyy ennen kuin sopiva elin löytyy.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään tänään lauantaina 10.10. Elinsiirtoviikolla 5.–10.10. kiitetään elinluovuttajia.

MAINOS

Tarvitsetko itse elimiäsi kuolemasi jälkeen? Keksitkö yhtään syytä, miksi et auttaisi toista ihmistä jatkamaan elämäänsä, kun oma elämäsi päättyy? Elinluovutustahdon ilmaiseminen on harvinaisen helppo tapa tehdä hyvä teko, jolla on kuitenkin äärimmäisen suuri vaikutus.

Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai parantaa ainakin merkittävästi elämänlaatua ja eliniän ennustetta. Tieto siitä, että läheinen on toiminut elinluovuttajana tuo myös monille läheisille lohtua vaikeassa elämäntilanteessa.

– Harvalle on elämänsä aikana mahdollisuus toimia hengenpelastajana, mutta kaikille se on ainakin teoreettisesti mahdollista kuolemansa jälkeen olemalla elinluovuttaja, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Siirrettävät elimet saadaan yleensä aivokuolleelta ihmisiltä. Munuaisen voi saada myös elävältä luovuttajalta: terve, täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Tiedossa oleva myönteinen elinluovutustahto kuitenkin nopeuttaa ja helpottaa elinluovutusta sekä kertoo asian selkeästi omaisillekin.

Läheiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten, mutta heidän kanssaan keskustellaan läheisen tahdosta.

Suomalaiset suhtautuvat pääosin elinluovutukseen positiivisesti, mutta valitettavan harva on ilmaissut oman elinluovutustahtonsa. Kielteisesti elinluovutukseen suhtautuu alle kymmenesosa suomalaisista. Heistä suurin osa ajattelee, että heidän elimensä eivät kelpaisi siirtoon.

– On totta, että vain osa vainajista sopii elinluovuttajiksi. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse itse miettiä elintensä kelpoisuutta. Moni vaikeakaan perussairaus tai korkea ikä ei estä elinluovutusta. Vuosittain on yli 80-vuotiaita elinluovuttajia. Oleellista on, että luovutettava elin on terve, Inomaa sanoo.

Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B- tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen.

Suomessa yli 550 ihmistä odottaa pääsyä elinsiirtoon. Vuosittain tehdään noin 400 elinsiirtoa. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä elinsiirtoja oli tehty 304.

Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten tehdään munuaisensiirtoja, joita on keskimäärin 300 vuodessa.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta elinluovutuskortti.fi.

Kiitos, että olet elinluovuttaja -kampanja

Elinsiirron saaneet kertovat, mitä itselleen tärkeää he eivät voisi tehdä ilman hengen pelastanutta elinsiirtoa ”Kiitos, että olet luovuttaja” -kampanjassa.

Munuais- ja maksaliiton toteuttamassa kampanjassa kahdeksan elinsiirron saanutta kertoo elämästään elinsiirron jälkeen ja kiittää tuntematonta luovuttajaa.

Kampanjassa neljä elinluovutustahdon ilmaissutta kertoo, mikä sai heidät allekirjoittamaan elinluovutuskortin tai lataamaan elinluovutuskortti-sovelluksen puhelimeensa.

Tom kertoo, että lompakko oli jo täynnä kortteja. Vaikka asia on tärkeä, tuntui, että mukaan ei mahdu enää elinluovutuskorttia. Kun elinluovutuskortin sai myös puhelinsovelluksena, ei mikään enää estänyt. Nyt Tom on lähettänyt tiedon asiasta läheisilleenkin.

Saana kertoo, että hän on nähnyt, että elinsiirron saaneet lapset ja nuoret voivat elää aivan normaalia elämää. Hän ajattelee, että on hienoa, jos voi itse olla joskus hengenpelastaja. Siksi Saanan lompakosta löytyy nyt elinluovutuskortti.

Tilda kertoo joskus miettineensä, että keksiikö hän yhtään syytä, miksi hän ei olisi elinluovuttaja. Kun sellaista ei löytynyt, Tilda allekirjoitti elinluovutuskortin ja laittoi sen lompakkoonsa.

Natalia vet att i kön finns både barn och vuxna. Hon tycker om att organdonation är viktig och vi alla kan hjälpä dem i behov. Organdonationkortet var lätt att fylla i via mobilapplikation.

Elinluovutus lyhyesti

– Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.

­– Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.

– Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.

– Elinluovutuskortin voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.

­– Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutuskortti-sovelluksen.

– Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät