Pimeä aika vaatii toimivat ajovalot ja himmenevät sisänäytöt

Mainos[adrotate banner="3"]

Luonnonvalon määrän vähentyessä tarve toimiville ajovaloille korostuu.

Kuljettajan vastuulla on varmistaa, että omassa ajoneuvossa on valot asianmukaisessa kunnossa ja käytössä. Kuitenkin vain 54 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista tiesi omien ajovalojen toiminnan ja säädöt.

MAINOS

Merkki- ja mallikohtainen vaihtelu voi olla suurtakin, joten uutta autoa tai vuokra- tai lainapeliä käyttöön otettaessa on olennaista tutustua muiden auton ominaisuuksien ohella myös valotoimintoihin. Tarvittavan opastuksen voi pyytää myyjältä ja kerrata auton omasta ohjekirjasta.

Päiväajovalotoiminto pois päältä

Uudemmissa autoissa olevilla päiväajovaloilla ajettaessa ei jokaisessa automallissa pala takavalot automaattisesti. Päiväajovalotoiminto voi kytkeytyä päälle, kun valoa on riittävästi, mutta näkyvyys on muutoin heikko esimerkiksi aamu-usvan tai sateen takia.

– Silloin on kuljettajan tehtävänä korjata tekniikan virhearviointi ja kytkeä varsinaiset ajovalot päälle, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen korostaa.

Pimeällä tai hämärässä ajettaessa tielle tarvitaan mahdollisimman paljon valoa. Kaukovaloilla kannattaa ajaa aina, kun se on muita häikäisemättä mahdollista, eikä tieosuus ole muutoin valaistu. Oikea-aikaista havainnointia tuetaan suuntaamalla katse niin kauas kuin ajovalot näyttävät.

Ajoneuvon sisätilan näyttöjen säädöt

Auton sisällä olevat näytöt saattavat olla liian valoisia ja sokaista kuljettajaa. Pelkästään matkapuhelimen näyttö vieressä istuvalla voi olla liian kirkas ja estää kuljettajaa tekemästä tarpeellisia havaintoja.

Kuljettajan vastuulla on huomauttaa kanssamatkustajille kännykän näytön himmentämisestä tai puhelimen kokonaan pois laittamisesta, jos se haittaa ajamista.

Erityisesti keskikonsolista ylöspäin nousevat ajotietokoneen näytöt tulee säätää riittävän himmeälle tai mahdollisesti ”yö”-asetukselle, jotta se ei häikäise kuljettajaa pimeällä ajettaessa.

Oman ajotietokoneen näytön säädöt tulee selvittää etukäteen ennen liikenteeseen lähtöä. Toiset vaihtavat yö-asetukselle automaattisesti, mutta toisissa se pitää tehdä manuaalisesti.

– Jos ajotietokoneen näyttö ei himmene tai tummu automaattisesti, tulee auto pysäyttää tienvarteen turvalliseen paikkaan ja selvittää oikeat säädöt rauhassa. Ei pidä yrittää etsiä oikeita säätöjä vauhdissa, muistuttaa Heiskanen.

Vinkit valojen käyttöön

Puhdista auton ajovalot päivittäin ennen ajoon lähtöä, etenkin pakkasaamuina. Nykyvalot eivät sula itsekseen auki matalan toimintalämpötilansa vuoksi.

Älä vaihda polttimoita tai kajoa valoihin itse ilman testilaitetta. Jos auto ilmoittaa jonkin valon palaneen tai valoteho tuntuu riittämättömältä, anna ammattilaisen varmistaa valojen toiminta.

Varmista onko autossasi päivänajovalot (DRL) ja muista kytkeä ajovalot päälle olosuhteiden niin vaatiessa esimerkiksi valoisaan aikaan sumussa, lumi- ja vesisateessa.

Muista, että näkyvyys toimii molempiin suuntiin: ei riitä, että sinä näet, vaan sinun täytyy myös tehdä itsesi nähdyksi.

Säädä taustapeili niin, etteivät takana ajavan valot häikäise peilin kautta.
Himmennä auton sisätilan näytöt, mukaan lukien kanssamatkustajien matkapuhelimien näytöt.

MAINOS
Edellinen artikkeliJärvi-Pohjanmaalla 18 koronatartuntaa
Seuraava artikkeliSeitsemän uutta koronavirustartuntaa