Sipoosta Lehtimäelle – Tarja ja Matti Pukkio viihtyvät Ähtärinjärven rannalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Muutamia vuosia sitten kaunista omakotitaloaan Sipoossa asuneet Tarja ja Matti Pukkio totesivat, että tämä oli nyt nähty.

Molemmat olivat tehneet omalla alallaan huikean uran, Matti muun muassa Kaupunkiliitossa ja työministeriössä, Tarja sisustussuunnittelijana ja yrittäjänä. Työt olivat vieneet heitä paikasta toiseen ja niiden kautta oli tutustuttu moniin vaikutusvaltaisiin ihmisiin ministereistä diplomaatteihin.

MAINOS

Kun työurat alkoivat olla takanapäin, halusivat Pukkiot tehdä täydellisen irtioton. Alkoi systemaattinen etsintä – mihin muutetaan? Eteläisestä Suomesta alkanut etsintäalue laajeni hiljalleen, kun sitä oikeaa ei löytynyt.

Kotkasta kotoisin olevalle Matille takarajaksi pohjoisen suunnassa muodostui Ruovesi. Tarja tunnustaa, että hänellä, Lehtimäeltä syntyisin olevalla, oli aina jossain mielessä ollut pieni toive palata joskus takaisin.

Ja kohtalon oikusta se toive toteutui kolmisen vuotta sitten.

Merkittävät työurat

Matti Pukkio on lapsuudessaan asunut Kotkassa ja Haminassa. Perheen isä oli merikapteeni ja äiti konttoristi, joka varmisti, että Matista ja tämän sisaresta tuli ylioppilaita.

Valtiotieteitä opiskelemaan lähtenyt Pukkio kiinnostui myös politiikasta ja varusmiesaikana syttyi kiinnostus puolustuspolitiikan seurantaan. Sotilasarvoltaan hän on reservin majuri.

Työurallaan Pukkio on ollut muun muassa Suomen Kaupunkiliitossa. – Holkerin hallituksen aikaan 1989 päätettiin, että siirryn perustettavaan työministeriöön kakkosmieheksi. Pertti Sorsasta tuli kansliapäällikkö. Tehtävä ja vastuukenttä ei ollut vähäinen.

Työministeri oli noina aikoina Ilkka Kanerva. – Ennätin palvella ministereitä Puhakka, Kanerva, Jaakonsaari, Filatov, Mönkäre ja Cronberg, Pukkio muistelee. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2009 yli 40 vuotisen uran jälkeen.

Tarja Pukkio on syntyisin Lehtimäeltä Leila ja Lauri Raivion perheestä. Lapsia Tarjalla on kaksi, Helsingissä asuva Anniina ja Yhdysvalloissa asuva Emilia. Koska myös Matilla on tytär Saana Helsingissä, niin tyttäriä on yhteensä kolme. Lapsenlapsiakin on useita.

Taiteellisesti lahjakas Tarja opiskeli Alajärven lukion jälkeen artesaaniksi ja myöhemmin taideteollisessa korkeakoulussa ensin Ateneumissa piirustusta, maalausta, kuvanveistoa ja valokuvausta sekä sisustus- ja tila- ja kalustesuunnittelua. Sisustussuunnittelijaksi hän valmistui -86.

– Valmistuttuani perustin oman sisustustoimiston, jonka alana oli myymälä-, ravintola- ja kotien suunnittelua sekä sairaalasuunnittelua alihankintana.

– Vuonna 1989 minua pyydettiin suunnittelemaan uusi keittiöbrändi, Avestia. Toimin Avestiassa vuoteen 2004 asti, jolloin ostimme Matin kanssa yrityksen itsellemme. Meille tuli tehdas Salosta, myymälät Helsingissä ja Turussa sekä jälleenmyyjä Tukholmassa ja Ahvenanmaalla.

Vuonna 2016 lopetetussa yrityksessä suunniteltiin ja valmistettiin kalusteita niin kotiin kuin julkisiin tiloihin. – Valmistimme myös Bellan Aquador-veneisiin huippulaadukkaita sisustuksia.

– Kilpailimme laadussa italialaisten ja saksalaisten kanssa ja asiakaskunnan vaativuudesta Tarja muistelee esimerkkinä entistä Amerikan suurlähettilästä Bruce Orecia.

Lähelle palveluja

Kun Tarja ja Matti olivat etsineet uutta kotiaan jo pitkään, kohtalo puuttui peliin. – Olimme syntymäpäivillä Ylistarossa, kun tuli puhetta talon etsinnästämme. Kuulimme, että tämä alun perin Kauko Roposen tila voisi olla tulossa myyntiin Lehtimäellä, Tarja kertoo.

Yhteydenotossa omistajaan selvisi, ettei talo ollut myynnissä, mutta siitä huolimatta taloa lähdettiin katsomaan ja neuvottelut käynnistyivät. – Ratkaisevaa oli se, että saimme tonttiin rannan mukaan, Matti sanoo.

Muita syitä päätökselle oli mm. se, että rintamamiestalon pihapiiri on varsin eheä miljöö rakennuksineen. Talo on toimiva ja viehättävä, paikka on kaunis katsella ja puutarha tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Esimerkiksi pihan aronioista on saatu parhaimmillaan toistasataa litraa mehua!

Pääkaupunkiseudulta Lehtimäelle, hiekkatien varteen muuttaneet Pukkiot toteavat kuin yhdestä suusta, että nyt he ovat paikassa, jossa heillä on palvelut lähellä.

– Voin mennä kampaajalle naapuriin. Terveysasema on lähempänä, kuin se oli meillä Sipoossa, samoin kauppa.

Pukkiot toteavat, että Lehtimäeltä he saavat käytännössä kaikki tarvitsemansa palvelut nopeasti ja vaivattomasti, ilman tuskastuttavaa parkkipaikan etsimistä. Välillä suunnataan Soiniin, jossa niin ikään on hyviä palveluja lähellä.

– Sipoosta meillä matka kaupunkiin kesti 45 minuuttia. Siinä ajassa täältä ajaa Seinäjoelle!

Ilahduttavaa on myös se, että apua Lehtimäellä saa jos jonkinlaisiin asioihin. Jos tarvitset jotain, etkä tiedä mistä sitä hankkia, niin neuvot löytyvät nopeasti. On kirjasto, ravintolapalvelut, kaupat, järvet ja metsät.

Erityiskiitosta Matti antaa paikalliselle pankille ja sen mutkattomalle palvelulle, jonka tasoista ei yleensä enää mistään saa.

– Se miten yleensäkin kaikki täällä käytännössä toimii, on aivan ällistyttävää, Matti toteaa. – Ihmiset luottavat toisiinsa ja ovat itse luotettavia.

Tarja muistuttaa, että nämä mahtavat lähipalvelut alueella pysyvät myös tulevaisuudessa vain, jos niitä käytämme.

Yhtenä positiivisena asiana Pukkiot ovat huomanneet myös Lehtimäen opiston suuren vaikutuksen koko kylän ilmapiiriin. Lehtimäellä suhtaudutaan erilaisiin ihmisiin varsin suvaitsevasti.

Yllättäen ainoa asia, miltä osin Pukkiot kokevat tarjonnan olleen pääkaupunkiseudulla parempi kuin täällä, ovat ulkoilumahdollisuudet. Nuuksion ja Sipoonkorven jälkeen maantienlaidan kävely ei ole sama asia, mutta Valkealammen ulkoilualue tuo asiaan vähän valoa.

Aikaa harrastuksille

Uuteen kotiseutuunsa Matti Pukkio on tutustunut ahkerasti paitsi paikallisiin tutustuen, myös kirjallisuuden kautta ja reissaten Tarjan kanssa pitkin Pohjanmaata.

Tarjalle sopeutuminen on ollut helppoa, sillä takaisin muutettuaan hän on huomannut, miten paljon ystäviä, tuttuja ja sukulaisia hänellä täällä edelleen on. Pitkät tovit kuluvat siis tuttujen kanssa kuulumisia vaihtaen.

Kun Matti lukee ja seuraa tiiviisti poliittisia tapahtumia, on Tarjalla aikaa keskittyä rakkaisiin harrastuksiinsa, maalaamiseen, käsitöihin, ruuanlaittoon, lukemiseen, lemmikkeihinsä ja luontoon, jopa kalastukseen!

Sisustussuunnitelmiakin hän vielä tekee yhden naisen firmana, mutta valikoiden.

Matti on saanut todeta Lehtimäelle muutettuaan, että ihminen on sopeutuvainen ja meren rannalla kasvanut kaupunkilainen voi mainiosti viihtyä sisämaassa järven rannalla.

Roposen tilalla on helppo viettää sellaista elämää, josta jo uutta kotia etsiessä haaveiltiin.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkurit Naisten suomensarjaan tulevalla kaudella
Seuraava artikkeliAsunto Oy Alajärven Joenhelmi rakentuu keskelle kaupunkia, joen rannalle